Małe rzeczy, duże zmiany, cz. 2

Nie musisz wydawać fortuny, aby prowadzić zdrowy tryb życia i jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i urodą. Czasami wystarczy kilka małych zmian. Zobacz co to może być.
Omega-3 w twojej diecie

Kwasy tłuszczowe omega-3 od wielu lat są przedmiotem badań naukowców. Za każdym razem, czytając sprawozdania akademików, przekonujemy się, że są koniecznym składnikiem diety. Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdziesz w rybach (najwięcej w tych tłustych: tuńczyk i makrela), skorupiakach, tofu, migdałach, orzechach włoskich. Większość z nas spożywa zdecydowanie za mało omega-3, dlatego tak wielu lekarzy namawia, aby uzupełniać dietę w składniki bogate w kwasy tłuszczowe. Mają one znakomity wpływ na stan zdrowia układu krążenia i serca. Składniki tłuszczu rybiego poprawiają nastrój i chronią przed depresją. Wzmacniają układ immunologiczny, łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, astmy, chronią przed chorobami nerek a nawet zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Żywność zawierająca kwasy tłuszczowe omega-3 powinna znaleźć się w codziennej diecie każdej osoby, szczególnie tej po 35-tym roku życia. Kiedy dieta jest dobrze skomponowana (bogata w ryby, orzechy) nie ma potrzeby sięgania po apteczne suplementy zawierające omega-3.

Ćwiczenia cardio (wytrzymałościowe) możesz wykonywać w domu

Polecane szczególnie dla osób chcących uporać się z dodatkowymi kilogramami, a także dla tych dbających o formę i kondycje. Do ćwiczeń cardio czyli wytrzymałościowych zaliczamy: jazdę na rowerze stacjonarnym, jogging (również ten wykonywany na bieżni), szybkie chodzenie (także może być wykonywane na bieżni), sprint, czyli te ćwiczenia, które wpływają na zwiększenie pulsu. Trening cardio najlepiej wykonywać rano, powinien trwać od 20 do 30 minut. Początkujący nie powinni ćwiczyć częściej niż 3 razy w tygodniu i nie dłużej niż 20 minut. Podczas treningu - aby kontrolować puls - można korzystać z pulsometru. Trening cardio może być stosowany bez względu na wiek i poziom wydolności fizycznej. To świetny sposób na spalenie zbędnej tkanki tłuszczowej, dotlenienie organizmu czy zwiększenie wydajności pracy serca i płuc.

Wybieraj fioletowe owoce

Chcesz cieszyć się długim życiem? Jeśli tak, to zadbaj o to, aby w twojej diecie znalazły się owoce w ciemnym kolorze fioletowym. Porzeczki, jagody, borówki, ciemne winogrona - tego nie powinno zabraknąć w twoim jadłospisie. Pod koniec zeszłego roku naukowcy z brytyjskiego uniwersytetu z Manchesteru udowodnili że jedzenie fioletowych owoców i warzyw ma pozytywny wpływ na walkę z chorobą Alzheimera, Parkinsona i stwardnieniem rozsianym. Fioletowe owoce pomagają walczyć ze szkodliwymi dla organizmu ludzkiego związkami żelaza. Według brytyjskich badań, to związki żelaza powodują wydzielanie się szkodliwych substancji, które przyczyniają się do uszkodzeń ciała. Ważne jest zatem aby w pożywieniu znajdowało się jak najwięcej chelatorów żelaza, bo to dzięki nim związki żelaza stają się mniej toksyczne. Oczyszczające krew chelatory żelaza znajdziemy nie tylko w fioletowych owocach i warzywach (bakłażan) ale również w zielonej herbacie.

Więcej na temat małych rzeczy, które mogą korzystnie wpłynąć na samopoczucie i zdrowie czytaj tutaj