Vichyssoise

Białe części 4 dużych porów, 7 łodyg selera naciowego, 6-8 ziemniaków, 2 litry bulionu warzywnego lub z kurczaka (może być z kostki), 2 łyżki masła, szklanka gęstej śmietany, pół szklanki kremówki, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, 3-4 łyżki maggi, pieprz, sól
Pory i oczyszczone z włókien łodygi selera drobno pokroić, starannie wypłukać, przełożyć do dużego rondla, wrzucić masło, podlać kilkoma łyżkami bulionu i dusić ok. 15 min. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać wrzący bulion i maggi. Gotować na wolnym ogniu jeszcze 15 min, dosolić, zdjąć z ognia i odstawić. Gdy zupa lekko ostygnie, zmiksować ją, wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku pieprzem i solą, po czym ostudzić i schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować kleksem ubitej kremówki i posypać szczypiorkiem.

W sam raz na wesele

Ten oryginalny i naprawdę wyborny chłodnik o francusko brzmiącej nazwie vichyssoise (wymawiaj: wiszisuaz) pochodzi z kuchni amerykańskiej i należy do najbardziej znanych zup świata.