Tatar z łososia

70 dag świeżego łososia w kawałku, 30 dag wędzonego łososia też w kawałku, 5 dymek, 2-3 łyżki kaparów, sok z cytryny, 5-6 łyżek oliwy, po kopiastej łyżce posiekanego szczypiorku i natki pietruszki, biały pieprz, sól
Z obu kawałków ryby usunąć skórę, a mięso pokroić ostrym nożem na skośne plastry grubości 3-4 mm, a potem na paski szerokości 5 mm. Następnie wymieszać wszystko i dość grubo posiekać (najlepiej tasakiem). Cebulki drobno pokroić, kapary opłukać i osączyć. Posiekaną rybę doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą. Starannie wymieszać z oliwą, kaparami, cebulką i zieleniną. Uformować w małe kopczyki, przybrać plasterkami cytryny, kaparami i listkami natki.