Panna cotta

Galaretka: litr śmietany UHT 22-proc. lub świeżej kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 4 łyżki cukru, 2 laski wanilii. Sos: 1 kg dojrzałych owoców jagodowych (jagód, malin, truskawek lub poziomek), 50 ml rumu, cukier
Laski wanilii rozciąć wzdłuż, nożem wyskrobać ziarenka, wrzucić wszystko do garnka ze śmietaną, wsypać cukier i zagotować. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki przegotowanej wody, starannie wymieszać ze śmietaną, przecedzić przez gęste sito. Dodać rum, dokładnie wymieszać. Rozlać deser do 10-12 małych miseczek, schłodzić w lodówce. Owoce umyć, osączyć i osuszyć. Najładniejsze (około 1/3) odłożyć do dekoracji, a pozostałe starannie zmiksować, przetrzeć przez sitko, dosłodzić do smaku. Miseczki z zakrzepniętą galaretką wstawić na chwilkę do naczynia z niewielką ilością bardzo gorącej wody, ostrym nożem oddzielić zawartość od brzegów miseczek i odwracając do góry dnem, wyłożyć na talerze. Każdą porcję polać przygotowanym musem i udekorować owocami.