Wieprzowina w doborowym towarzystwie

Jakiego mięsa jest najwięcej na polskich stołach? Oczywiście - wieprzowiny. Lubimy pieczenie, żeberka, popularne schabowe, kiełbasy i pasztety. Jak wynika z sondażu TNS OBOP, 60 proc. z nas uważa, że prawdziwy obiad musi być z mięsem. Dietetycy, których radzimy się coraz częściej, twierdzą, że wieprzowina w około 50 proc. zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe potrzebne do prawidłowych przemian hormonalnych. Zapewnia potrzebne organizmowi białko oraz lepiej przyswajalne od roślinnego żelazo. Właśnie w tym rodzaju mięsa najwięcej jest witaminy B1, której odpowiednia ilość jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Zatem wiemy już, że warto jeść wieprzowinę. Ale . Jest wieprzowina i jest wieprzowina. Może być z kością lub bez kości, tłusta lub chuda. Aby mieć pewność, że wieprzowina, z której zamierzamy przygotować posiłek jest dobrej jakości, warto znać źródło jej pochodzenia lub szukać takiej z oznaczeniem jakości np. PQS, co oznacza, że została wyprodukowana w sposób gwarantujący najwyższą jakość i uzyskanie najlepszych wartości odżywczych mięsa.

Zajmijmy się teraz sposobami przygotowania wieprzowiny oraz dobraniem do niej najlepszego „towarzystwa”. Wieprzowinę możemy piec, smażyć, grillować, dusić, a także przygotować z niej przetwory. Nawet nie posiadając większego doświadczenia w sztukach kulinarnych, wiemy, że najmniej „zdrowe” wydaje się smażenie, ale Zanalizujmy potrawę widoczną na obrazku obok. To schabowy, ale nietypowy, bo smażony na oleju kokosowym, dzięki czemu po zjedzeniu tak przygotowanego kotleta dostarczymy organizmowi całego wachlarza odżywczych pierwiastków. Mówi się, że palma kokosowa, z której powstaje olej kokosowy, to „drzewo życia” i „lekarstwo na wszelkie choroby”. Stanowi on naturalny antybiotyk, ponieważ w połowie zawiera kwas laurynowy, mający działanie bakteriobójcze i wirusobójcze, który w tak dużym stężeniu występuje jedynie w tłuszczu kokosowym i mleku z piersi matki.

Analizując dalej: Do panierki naszego schabowego oprócz soli i papryki dodano siemię lniane osłaniające przewód pokarmowy oraz zmielone orzechy pekan o maślanym smaku, które oprócz mnogości witamin i mikroelementów dostarczają organizmowi ponad 20 proc. dziennego zapotrzebowania na cynk oraz zawierają około 70 proc. nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydanty.

I na koniec, co umieścić obok schabowego? Propozycja nie do odrzucenia to sałatka z gotowanego „w koszulce” buraka - wspaniały środek krwiotwórczy, z zielonymi sałatami - orzeźwiają, poprawiają trawienie i odkwaszają, czerwoną cebulą - naturalnym antybiotykiem, oraz garścią orzechów włoskich - już 3 pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. A to wszystko w pysznym winegret.

Przyjrzyjmy się również wieprzowinie upieczonej i przykładowemu jej „towarzystwu”. Na drugim zdjęciu widać kolorową potrawę, która nie tylko cieszy oko, ale jest po prostu zdrowa. Na kotletach schabowych umieszczamy kołderkę z pora oraz zmieszanej z czosnkiem i chili drobno startej marchewki. Czyli, oprócz wartości odżywczych zapewnianych naszym organizmom przez wieprzowinę, dodajemy marchew, zawierającą beta-karoten zbawienny dla skóry i oczu, por - doskonale wspomagający i regulujący procesy trawienne, czosnek - najstarszy i najbardziej znany naturalny antybiotyk oraz chili, które kusi swoim smakiem, zdobi potrawy, wzmacnia siły witalne oraz poprawia libido. Tak skomponowanemu daniu trudno się oprzeć.

Wieprzowina jest zdrowa pod warunkiem, że jest dobrej jakości oraz świeża. Jej przemiana w pyszną i wartościową potrawę zależy od nas. Najważniejsze, by sposób jej przygotowania oraz „doborowe towarzystwo”, które zapewnimy jej na talerzu, dawały naszemu organizmowi jak najwięcej korzyści.

 

Oba omawiane przepisy szczegółowo, do wypróbowania:

SCHABOWY NIEBANALNY

Składniki na 2 porcje:

2 plasterki schabu o grubości około 2cm

2 łyżki mielonego złocistego siemienia lnianego

1/2 szklanki mielonych orzechów pekan

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka bezglutenowego sosu sojowego

1 duże jajko

1 czubata łyżka oleju kokosowego

pieprz i koperek do posypania

 

Składniki na sałatkę:

1 średniej wielkości ugotowany w koszulce burak, pokrojony w plasterki

garść mieszanki sałat (rukola, młode listki buraka, szpinak, rzeżucha)

1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka

garść pokruszonych orzechów włoskich

winegret przygotowany z 2 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczki octu z sherry lub winnego, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżeczki musztardy Dijon

sól i pieprz do smaku

Plastry schabu płuczemy, osuszamy i lekko rozbijamy. Na jednym talerzu mieszamy siemię lniane, sól i paprykę. Na drugim roztrzepujemy jajko, a na ostatnim wysypujemy zmielone orzechy pekan. Kotlety obtaczamy w mieszaninie z siemienia lnianego i przypraw, potem w jajku, na końcu w zmielonych orzechach, pokrywając je dokładnie z obu stron. Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy olej kokosowy, a następnie smażymy kotlety z obu stron, aż ładnie się zrumienią, tj. około 8 minut. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę z podanych wyżej składników. Gotowe danie wykładamy na talerz i posypujemy koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

 

fot.materiały partnerafot.materiały partnera

 

SCHAB ZAPIEKANY POD PORAMI I MARCHEWKĄ

Składniki:

6 plastrów schabu wieprzowego

3 marchewki

1 duży por

3 ząbki czosnku

mała papryczka chili

musztarda sarepska

papryka ostra i słodka

sól, pieprz

Przygotowujemy 4-5 mm plastry schabu wieprzowego. Mięso z obu stron przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostra papryką. Pozostawiamy w lodówce na ok. 1 godzinę. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a pora kroimy na półtalarki. Marchew mieszamy z posiekanym drobno czosnkiem oraz papryczką chili. Na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, układamy plastry mięsa. Smarujemy je dosyć grubo musztardą, układamy warstwę pora, a następnie marchew z czosnkiem i papryczką chili. Całość posypujemy jeszcze delikatnie solą oraz pieprzem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Po upieczeniu mięso będzie kruche i aromatyczne. Smacznego!

 

fot.materiały partnerafot.materiały partnera

Sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego w ramach projektu ,,Smaki Polskie -wieprzowina-polska tradycja”

Weź udział w dyskusji:
Wieprzowina w doborowym towarzystwie
Aby skomentować ten i inne artykuły zapraszamy na forum.gazeta.pl