Wyjątkowe przepisy na kawy UMUTIMA wa Lake Kivu i TANIM de Chiapas od Nespresso

Kawa z kolendrą, popcornowe cappucino i caffe Margarita? To nie żart, a przepisy na wyjątkowe kawy od Nespresso.

WYSOKA KAWA Z KOLENDRĄ

Potrzebne będą:

. 1 wysoka szklanka do latte

. 1 łyżka stołowa

. shaker

Składniki:

. 1 kapsułka kawy UMUTIMA wa Lake Kivu

. 80 ml soku ananasowego

. 15 ml soku z limonki

. 20 ml syropu cukrowego

. 5 średniej wielkości liści kolendry

. pokruszony lód

. kostki lodu do schłodzenia kawy

. Kilka listków kolendry do dekoracji

Przygotowanie:

Schłódź szklankę przy użyciu pokruszonego lodu. Następnie usuń z niej lód. Do shakera wlej 15 ml świeżego soku z limonki, 80 ml soku ananasowego oraz 20 ml syropu cukrowego. Dodaj 5 średniej wielkości liści kolendry i całość wymieszaj z 6-7 kostkami lodu. Do szklanki ponownie włóż pokruszony lód i wlej do niej miksturę z shakera.

Bezpośrednio do shakera zaparz kawę espresso (40 ml) UMUTIMA wa Lake Kivu i dobrze wymieszaj z 4 kostkami lodu. Ostrożnie, z pomocą łyżeczki przelej schłodzoną kawę do szklanki.

Całość ozdób listkami kolendry.

 

CAFFÉ MARGARITA

Potrzebne będą:

. 1 wysoka szklanka do Margarity

. 1 łyżka stołowa

. shaker

Składniki:

. 1 kapsułka kawy TANIM de Chiapas

. 20 ml syropu z agawy

. 40 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki

. pokruszony lód

. 5 kostek lodu

. Skórka limonki do dekoracji

. Sól do dekoracji szklanki

Przygotowanie:

Schłodź szklankę przy użyciu pokruszonego lodu. Następnie wyjmij z niej lód.

Wyciśnij sok z jednej świeżej limonki i wymieszaj z 20 ml syropu z agawy. Całość przelej do shakera i dodaj 5 kostek lodu. Dobrze wstrząśnij.

Połowę krawędzi szklanki udekoruj solą, a do jej środka włóż pokruszony lód. Przelej na niego zawartość shakera.

Do shakera, na włożone do niego kostki lodu, zaparz kawę espresso (40 ml) TANIM de Chiapas. Dobrze wymieszaj. Gdy kawa ostygnie, ostrożnie przelej ją do szklanki.

Całość udekoruj startą skórką z limonki.

 

KAWA VIENNOIS Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ

Potrzebne będą:

. 1 filiżanka lungo

. 1 łyżeczka

. syfon (0,5 l) i 2 naboje do niego

Składniki:

. 1 kapsułka kawy UMUTIMA wa Lake Kivu

. 1 łyżeczka marmolady imbirowej

. bita śmietana (0,5l) zmieszana

z 25 ml syropu z trawy cytrynowej

. świeża trawa cytrynowa do dekoracji

Przygotowanie:

Bita śmietana:

Wlej 25 ml syropu z trawy cytrynowej do syfonu, następnie dodaj do niego 0,5 l bitej śmietany. Upewnij się, że syfon jest szczelnie zamknięty i użyj 2 naboi. Przygotowana ilość bitej śmietany wystarczy na kilka porcji.

Na dnie filiżanki lungo umieść 1 łyżeczkę marmolady z imbiru.

Zaparz kawę espresso (40 ml) UMUTIMA wa Lake Kivu wprost na marmoladę.

Całość ozdób wcześniej przygotowaną bitą śmietaną oraz świeżą trawą cytrynową.

 

POPCORNOWE CAPPUCCINO

Potrzebne będą:

. 1 filiżanka do cappuccino

. 1 łyżka stołowa

. spieniacz do mleka np. Aeroccino od Nespresso

Składniki:

. 1 kapsułka kawy TANIM de Chiapas

. 10 ml syropu Tonka Bean

. 60 ml świeżego, zimnego mleka

. słodki popcorn do dekoracji

Przygotowanie:

Przelej 10 ml syropu Tonka Bean do dzbanka na mleko. W spieniaczu przygotuj mleczną piankę, a następnie przelej ją do dzbanka z syropem i całość wymieszaj.

Zaparz kawę TANIM de Chiapas (40 ml) do filiżanki cappuccino, a następnie ostrożnie przelej na nią mleczną piankę. Kawę u góry udekoruj słodkim popcornem.

Więcej o: