Jarmuż kocha bakalie
Jarmuż warto łączyć z suszonymi owocami i orzechami. Dlaczego? Ponieważ razem tworzą doskonałe połączenie smakowe, a jednocześnie idealnie uzupełniają swoje właściwości odżywcze i zdrowotne. Jedno jest pewne jarmuż naprawdę kocha bakalie i polecamy trzymać się tej zasady!
Pieczone bataty nadziewane jarmużem i bakaliami
Składniki:
4 duże bataty
1 opakowanie jarmużu
100 g Słonecznego Trio Bakalland
70 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
1 cytryna
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
Bataty dokładnie myjemy i wkładamy przekrojone na połówki do piekarnika nagrzanego do 200
stopni. Ziemniaki pieczemy przez ok. 20 minut, aż będą wystarczająco miękkie (tak aby można było
bez problemu wyjąć środek nie uszkadzając skórki). Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy
farsz. Jarmuż rozdrabniamy, dodajemy posiekane orzechy włoskie, Słoneczne trio (żurawinę, rodzynki i
złote owoce). Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy sokiem z połowy cytryny oraz solą i pieprzem oraz oliwą. Kiedy bataty będą gotowe, delikatnie drążymy z nich środek i mieszamy z przygotowanym farszem. Gotowy farsz przekładamy do pozostałych części ziemniaków i tak przygotowane pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut. Gotowe możemy skropić pozostałym sokiem z cytryny.
Sałatka z jarmużu i pieczonych buraków z dodatkiem chrupiących ziaren
Składniki
1 opakowanie jarmużu
2 duże buraki
2 łyżki miodu
2 pomarańcze
1 cytryna
100 g Chrupiącej Sałatki Bakalland
Sól i pieprz do smaku
Jarmuż parzymy przez chwilę gorącą wodą (przed parzeniem możemy również podzielić jarmuż na mniejsze kawałki). W tym samym czasie do piekarnika wkładamy buraki, które skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Buraki pieczemy przez ok. 15 - 20 minut, do momentu aż zmiękną. Jarmuż rozkładamy na talerzu, dodajemy do niego pokrojone w kostkę buraki i pomarańcze. Wszystko posypujemy mieszanką Chrupiącej Sałatki. Następnie w słoiczku przygotowujemy dressing. Mieszamy miód, sok z połówki cytryny i połówki pomarańczy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatkę polewamy dressingiem przed samym podaniem.
Sałatka z jarmużem, awokado i Złotymi Owocami w żurawinowym dressingu
Składniki:
1 opakowanie jarmużu
500 g pomidorków koktajlowych
1 duży batat
1 awokado
60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
Pół szklanki soku malinowego
1 cytryna
Sól i pieprz do smaku
Szczypta wędzonej papryki
Jarmuż parzymy ciepłą wodą, aż delikatnie zmięknie, a następnie osuszamy i wykładamy w naczyniu. Żurawinę moczymy przez ok. 15 minut w soku malinowym, do momentu aż zmięknie. Awokado
kroimy w półksiężyce, a pomidorki na pół i dodajemy wszystkie składniki do jarmużu. W tym samym czasie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut pieczemy pokrojonego w kosteczkę batata. Po wystygnięciu dodajemy go do sałatki, razem ze Złotymi owocami. Na patelni podgrzewamy
sok z namoczoną żurawiną, do momentu aż składniki delikatnie połączą się z sobą i swoją konsystencją będą przypominać sos. Sałatkę doprawimy kilkoma kroplami soku z cytrynu, solą i
pieprzem oraz wędzoną papryką. Sos najlepiej dodać do sałatki przed samym podaniem.
materiały prasowe
-
Popularna marka kosmetyków ogłosiła, że kończy swoją działalność. To kolejna ofiara pandemii
-
Pixie bob - najmodniejsza fryzura i hit wiosny 2021. Odejmie lat i nada twoim włosom prawdziwego pazura
-
Klaudia El Dursi przeszła totalną metamorfozę. W platynowym blondzie jest nie do poznania
-
Agnieszka Chylińska w długich i ciemnych włosach? Metamorfoza piosenkarki zachwyciła internautów
-
Córka Tadeusza Drozdy spełnia się jako aktorka. 40-latka jest odważną feministką
- Chcesz, by ubrania służyły ci dłużej niż jeden sezon? Oto elementy, na które powinnaś zwracać uwagę
- Dzień Kobiet inaczej - czas na przygodę!
- Schudła prawie 100 kg, by zemścić się na byłym chłopaku. Jej metamorfoza jest spektakularna i inspiruje wiele kobiet
- Ta bluzka to rewelacyjna baza pod modowe dodatki. Teraz kupisz ją w Mohito za mniej niż 30 zł
- Uwielbiane marki, które zniknęły z rynku. To ofiary pandemii