Pomarańczowy sernik

Jak poprawić sobie nastrój, gdy za oknem wciąż szaro? Pyszny pomarańczowy sernik, przygotowany na bazie twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony, będzie ucztą zarówno dla podniebienia, jak i dla oka. Czekoladowa kruchość herbatników i orzeźwiający smak pomarańczy, przełamane kremowym sernikiem to energetyczne połączenie smaków o wyrazistym charakterze. Nawet mały kawałek skutecznie poprawia samopoczucie i dodaje wigoru. Polecamy go na przyjęcia rodzinne i spotkania z przyjaciółmi, a także w chwilach codziennego relaksu w domowym zaciszu.

Przepis na pomarańczowy sernik  z twarożku Mój Ulubiony

Składniki:

4 paczki herbatników typu krakuski (połowa z czekoladą)

masa pomarańczowa:

1 kg soczystych pomarańczy

40 g żelatyny

1 szklanka cukru (220 g)

masa serowa:

450 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony

1 cukier wanilinowy (16 g)

3 żółtka (rozm. L)

1/3 szklanki cukru pudru (50 g)

1 czubata łyżka żelatyny (10 g)

Prostokątną blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż herbatnikami. Pomarańcze sparz wrzątkiem, osusz i pokrój razem ze skórką w kostkę. Przełóż do garnka, wlej szklankę wody i gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu do miękkości. Zdejmij z ognia, wymieszaj z cukrem i odstaw do przestygnięcia. Zblenduj lub zmiel w maszynce. Żelatynę zalej 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i wymieszaj. Gdy napęcznieje,  podgrzej w kąpieli wodnej i wymieszaj z masą pomarańczową. Tak przygotowaną masę wyłóż na herbatniki w formie.

Cukier puder i cukier wanilinowy utrzyj z żółtkami, dodaj twarożek Mój Ulubiony i wymieszaj.

Żelatynę zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i wymieszaj. Gdy napęcznieje, rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj kilka łyżek masy serowej, by wyrównać temperatury. Tak przygotowaną żelatynę połącz z resztą masy serowej i wyłóż na stężałą masę pomarańczową. Przykryj delikatnie czekoladowymi herbatnikami  i odstaw na kilka godzin do lodówki,  by całość dobrze stężała.

Smacznego !

O PRODUKCIE "Mój Ulubiony"

Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizatorów. Technologia produkcji gwarantuje zachowanie najcenniejszych składników mleka tj. białko, wapń i witaminy z grupy B. Smakuje zarówno na słono jak i na słodko.   Doskonale sprawdza się Przeznaczony do wypieków serników i deserów na bazie twarogu. Nie wymaga dodatku tłuszczu.

Dostępny w trzech gramaturach:

200 g   

450 g    

1 kg