Co jeść gdy dopadnie jesienna chandra?

Chwytamy się różnych sposobów, aby nie popaść w jesienną depresję. Podpowiadamy jak w pyszny i prosty sposób przechytrzyć nasze samopoczucie.
szpinak szpinak fot. shutterstock

Szpinak na zmęczenie

Szpinak jest doskonałym lekarstwem na osłabienie, zmęczenie, wyczerpanie, czy anemię. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które pomocne są w nowotworowej profilaktyce. Warto wiedzieć żeby szpinaku nie gotować zbyt długo, gdyż wtedy wszystkie jego wartości odżywcze zwyczajnie giną. Szpinak likwiduje zaparcia, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a nawet łagodzi głód nikotynowy wśród osób rzucających palenie. Zawiera duże ilości kwasu foliowego. Jedzenie szpinaku w pierwszym trymestrze ciąży zapobiega uszkodzeniom układu nerwowego u dziecka. Najzdrowszy jest surowy - dodany do sałatek, lub ugotowany w minimalnej ilości wody. Niestety, pożywna zielona papka wygląda mało apetycznie. Polecamy energetyzujący sok ze szpinaku - zmiksuj liście szpinaku, marchew, jabłko, kiwi. Taki mix zawiera witaminy A, C, E, B, K oraz przeciwutleniacze, dodaje sił.

łosoś łosoś Shutterstock

Łosoś na zmartwienia

Łosoś, stanowi doskonałe źródło selenu, wapnia oraz witamin D i E. Dieta , której składnikiem jest łosoś korzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną, poprawia też funkcjonowanie układu odpornościowego. Łosoś, podobnie jak inne ryby, jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Poprawiają one funkcjonowanie naczyń krwionośnych, korzystnie wpływają na pracę serca, zmniejszają ryzyko depresji.

Pasta jajeczna Pasta jajeczna Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Pasta jajeczna na Zespół Napięcia Przedmiesiączkowego

Jesienią ZNP jest szczególnie trudny, bo często i tak dopada nas jesienna chandra. Podczas i przed miesiączką napadają nas różne zachcianki - przymykamy oko na mniej zdrowe przekąski takie jak: lody, chipsy czy fast foody. To normalne, że w tych dniach kobieta potrzebuje więcej węglowodanów. Warto dostarczyć organizmowi tych właściwych pochodzących z jajek, pełnoziarnistego pieczywa, nasion czy indyka. Kromka pełnoziarnistego chleba z pastą jajeczną jest idealną kombinacją węglowodanów i protein.

 fot. shutterstock

Zielona herbata na złość

Zawarta w niej teina wspiera pracę serca i układu nerwowego. Rozszerza naczynia krwionośne w mózgu, co stymuluje go do lepszej pracy. Obniża również ciśnienie i odpręża, bo pobudza fale mózgowe alfa, odpowiedzialne za relaks. Dzięki niej lepiej zapamiętujemy i szybciej się koncentrujemy. Według filozofii Zen napój z liści zielonej herbaty rozjaśnia umysł oraz pomaga odpędzić zmęczenie podczas medytacji. Wyniki badań udowadniają, że zielona herbata pomimo zawartości kofeiny, nie ma działania pobudzającego. Dzięki obecności teaniny uspokaja i wprowadza człowieka w stan Zen, pozwalając jednocześnie na zachowanie czujności umysłu.

Czekolada będzie główną bohaterką walentynek w Manufakturze Czekolada będzie główną bohaterką walentynek w Manufakturze fot. shutterstock

Czekolada na stres

Gorzka czekolada zmniejsza poziom stresu w naszym organizmie. Kawałek czekolady to doskonały sposób na relaks. Dzięki zawartości antyoksydantów zmniejsza ryzyko licznych chorób, łagodzi objawy depresji. Ile trzeba jeść czekolady, by lepiej radzić sobie z permanentnym stresem? Szwajcarscy badacze ustalili, że wystarczy 40 gramów dziennie. Do eksperymentu zaprosili ludzi, którzy uważali się za silnie zestresowanych. Następnie przez dwa tygodnie karmili ich codziennie blisko połową tabliczki gorzkiej czekolady. Na koniec zmierzyli u ochotników poziom hormonów stresu. Okazało się, że spadł, a czekolada zmieniła metabolizm badanych.

Owoce na smutek

W czasie zimy poziom serotoniny we krwi jest niższy. Mechanizm sterujący jest uzależniony od intensywności światła i długości dnia. Wiosną poziom 'hormonu szczęścia" znacznie wzrasta. Owoce egzotyczne, takie jak banany, ananasy, figi czy papaya dostarczają obok ważnych witamin i składników mineralnych porcję dobrego humoru. Zawierają one serotoninę, która poprawia nastrój. Zaleca się spożywanie owoców lekko przejrzałych, kiedy zawartość węglowodanów jest największa.

Więcej o: