Codzienne funkcjonowanie naszego mózgu ściśle łączy się z ilością witamin i minerałów zawartych w diecie. Produkty zawierające związki zwane flawonoidami poprawiają nastrój, pozytywnie wpływają na humor. Flawonoidy znajdziesz m.in. w kakao. Spożywanie czekolady bez cukru i bez mleka, napoju kakaowego czy zupy z kakao poprawia nastrój, wywołuje uczucie zadowolenia, odprężenia. Żelazo zawarte w kakao chroni przed anemią i zmęczeniem, stąd kakao jest dobrym napojem dla pracoholików, ludzi zgorzkniałych i z depresją. Picie kakao zwiększa poziom poczucia bezpieczeństwa zmniejszając tendencje ''dołowania się''.
Zielone warzywa jedzone przez wiele dni, a najlepiej tygodni, pomogą zwalczyć zły nastrój i depresję. Według Emmy Williams z British Nutrition Foundation osoby z depresją mają niedobory kwasu foliowego. Na łamach "Sunday Times" czytamy, że zwiększenie spożycia kwasu foliowego poprawia stan osób z depresją. Jednym ze składników zielonych warzyw jest właśnie kwas foliowy, który wyizolowano z liści szpinaku w 1941 roku. Kwas foliowy pełni ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu, w podziałach komórek, w pracy układu nerwowego i krwiotwórczego. Kwas foliowy to witamina z grupy B, rozpuszczalna w wodzie, uczestnicząca w tworzeniu kwasów nukleinowych, w których zapisywane są cechy dziedziczne. Jego zadaniem jest synteza hormonów szczęścia, czyli substancji neurostymulacyjnych, m.in. działającej kojąco i uspokajająco serotoniny oraz, odpowiedzialnej za aktywność i dynamikę człowieka, noradrenaliny.
Flawonoidy, które znajdziemy w winogronach, obniżają ciśnienie krwi oraz redukują stany zapalne. Flawonoidy aktywują enzym synteza tlenku azotu, który zwiększa przepływ krwi do mózgu, dostarczając mu w ten sposób więcej tlenu i składników odżywczych. Do produktów żywnościowych bogatych w związki flawonoidowe zaliczamy - obok czerwonego wina - warzywa (głównie cebula, brokuły, pomidory, papryka), owoce (grejpfruty, pomarańcze, jagody, porzeczki, żurawiny, ciemne winogrona), herbatę ? przede wszystkim zieloną, kakao, soję, fasolę. Związki te poprawiają pamięć, działają antydepresyjnie i przeciwlękowo, poprawiają ukrwienie mózgu.
Podnoszą poziom skupienia, uwagi, możliwości zapamiętywania. Jagody stymulują funkcje mózgu nawet do pięciu godzin po ich zjedzeniu. Co więcej, czarne jagody zawierają anthocianosidy, które są potencjalnymi przeciwutleniaczami. Wspomagają one prawidłową formację tkanki łącznej oraz wzmacniają włoskowate naczynia krwionośne w organizmie. Anthocianosidy mogą również poprawiać przepływ krwi w żyłach i naczyniach włosowatych. Owoc czarnej jagody zawiera około 0.5% anthocianosidow, witaminy B1 i C, prowitaminę A, około 7 proc. garbników, oraz kwasy roślinne.