Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!
Tuż przed pracą albo w przerwie nie kupuj byle jakiej, kalorycznej i niezdrowej żywności. Do pracy przychodź z wcześniej przygotowanym jedzeniem. Warto też ustalić stałe godziny spożywania posiłków i trzymać się harmonogramu.
Jeśli pracujesz na popołudniowej lub nocnej zmianie albo wiesz, że zostaniesz w pracy dłużej, ciepłe posiłki (pełny obiad) spożywaj przed godziną 16:00 w domu albo na sprawdzonej stołówce ze zdrowym, domowym jedzeniem. Do pracy zabieraj posiłki, które można spożyć na zimno.
Staraj się, aby dieta była urozmaicona. Różnorodne menu powinno zawierać zawierać:
- warzywa i owoce - dostarczą niezbędne witaminy, błonnik, pektyny, minerały itp.
- pieczywo pełnoziarniste i ciemne - zawiera więcej błonnika, który zapewni sytość na dłużej;
- chude mięso i wędliny oraz jajka i rośliny strączkowe - są bogatym źródłem białka;
- ziarna, nasiona i orzechy - poprawiają pamięć i koncentrację, zawierają kwasy omega-3;
- 1,5-2 litry płynów dziennie - najlepiej gdy jest to woda mineralna, ewentualnie herbata i niesłodzone herbatki ziołowe lub owocowe.
Unikaj! Fast-foodów, słodkich napojów z kofeiną i alkoholu. Nie przesadzaj z kawą - w zbyt dużych ilościach wpływa negatywnie na koncentrację, samopoczucie i prawidłowy sen.
W ciągu dnia zmienia się tempo przemiany materii. Najszybsze jest rano, w ciągu dnia stopniowo zwalnia, by stać się najwolniejszym wieczorem. Dlatego tak istotny jest nie tylko właściwy godzinowy rozkład posiłków, ale także ich odpowiedni skład i wielkość, dostosowany do pory dnia.
Przy nocnym trybie pracy, wystarczy trzymać się zasady, by ostatni posiłek jeść przynajmniej na 2 godz. przed położeniem się spać. Inaczej będziemy odczuwać głód i wyraźny spadek energii w czasie pracy. Czas pomiędzy ostatnim posiłkiem a pójściem spać jest potrzebny, by organizm zdążył spalić przyjęty pokarm nie odkładając go w postaci zbędnego tłuszczu.
Poniżej znajdziesz przykładowy, rozkład godzinowy posiłków, który możesz dostosować do swojego trybu życia.
Praca na I zmianę
(w godz. 6:00-14:00, pobudka ok. 5:00, zasypianie ok. 21:00)
Rekomendowane godziny posiłków:
5:30 śniadanie,
9:00 drugie śniadanie,
12:30 lunch,
15:30 obiad,
18:30 przekąska.
Praca na II zmianę
(w godz. 14:00-22:00, pobudka ok. 8:00, zasypianie ok. 23:00)
Rekomendowane godziny posiłków:
8:30 śniadanie,
12:00 lunch,
15:00 obiad,
18:00 kolacja,
20:00 przekąska.
Praca na III zmianę
(w godz. 22:00-6:00, pobudka ok. 15:00, zasypianie ok. 7:00)
Rekomendowane godziny posiłków:
15:30 śniadanie,
19:3 0 lunch,
23:00 obiad,
2:00 kolacja,
4:00 przekąska.
Ostatni posiłek nie może być zbyt obfity. Najlepiej jest, jeśli składa się z produktów lekkostrawnych. Późnym wieczorem i w nocy należy unikać produktów tłustych i ciężkostrawnych. Nie powinno się też jeść sosów, pszennego jasnego pieczywa, słodkich bułek, pączków ani dań mocno przetworzonych (np. zupek w proszku). Są kaloryczne, tuczące, zawierają szkodliwe E-dodatki, co oznacza, że nasz organizm może mieć trudności z ich trawieniem.
W zamian za to warto przygotować chociażby sałatkę z warzyw z dodatkiem piersi kurczaka lub tuńczyka. Dobrym pomysłem jest też spożycie chudego twarożku z warzywnymi lub naturalnego jogurtu z musli, owocami i ziarnami.
Pamiętaj o śniadaniu. Tego posiłku nie wolno pomijać. Śniadanie należy spożywać nie później niż godzinę po przebudzeniu. To najważniejszy posiłek dnia, dlatego w jego przypadku można pozwolić sobie na większą ilość kalorii.
Najobfitszym z posiłków jest obiad, który należy jeść jeszcze w pierwszej połowie dnia pracy. Za to kolacja ma być lekka i niskokaloryczna. Drugie śniadanie i podwieczorek powinny stanowić jedynie lekkie przekąski.
Małgorzata Paprocka-Chylewska, dietetyk LightBox, Absolwentka Wydziału Technologii Żywności SGGW, specjalizacja: żywienie człowieka. Ukończyła studia podyplomowe w Instytucie Żywności i Żywienia na kierunkach: Bezpieczeństwo Żywności oraz Poradnictwo dietetyczne - postępy w żywieniu człowieka. Pracownik naukowy Instytutu Żywienia Człowieka SGGW, a następnie asystent w Pracowni Żywienia, kierownik sekcji i zastępca kierownika Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i PU w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w mieście stołecznym Warszawa.