Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!
Kawy nie otrzymujemy z ziaren, a bananowiec to nie drzewo. Na dodatek cytryna wcale nie jest najbogatszym źródłem witaminy C. Czego jeszcze nie wiesz o produktach, które spożywasz codziennie?
Rano mielimy i pijemy... jagody
Miliony ludzi na całym świecie piją kawę każdego poranka. Ale czy zastanawialiście się, z czego otrzymujemy uwielbiany przez wszystkich napój? Z ziaren? Nic bardziej mylnego. Owoce kawowca są bowiem... jagodami.
Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!
Bananowce, popularnie nazywane drzewami bananowymi, to nie małe drzewa. Tak naprawdę to gigantyczne zioła.
Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!
Już Aztekowie zajadali się awokado. Drzewa, na których rosną owoce, nazywane były przez Azteków ahuacati, co w ich języku oznaczało jądra. Awokado swoim kształtem przypomina je niemal do złudzenia.
Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!
Gdy wzrasta zapotrzebowanie na witaminę C, zazwyczaj sięgamy po cytryny. Są jednak owoce i warzywa, które są o wiele w nią bogatsze. Porzeczki i papryka zawierają jej dwa razy więcej. Ale najlepszym źródłem witaminy C jest... chrzan!
Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!
Podczas wykopalisk w Gruzji archeolodzy znaleźli miód sprzed 5500 tysięcy lat. Wciąż nadawał się do użytku. Miód to źródło przeciwutleniaczy, ma właściwości antybakteryjne i grzybobójcze. Dzięki temu jest naturalnym produktem, który się nie psuje.