Kawy nie otrzymujemy z ziaren! A z czego? 5 faktów żywieniowych, o których nie masz pojęcia

Kawy nie otrzymujemy z ziaren, a bananowiec to nie drzewo. Na dodatek cytryna wcale nie jest najbogatszym źródłem witaminy C. Czego jeszcze nie wiesz o produktach, które spożywasz codziennie?
Owoce kawowca Owoce kawowca Fot. flickr.com/Scot Nelson CC BY-SA 2.0

Kawy nie otrzymujemy z ziaren! A z czego? 5 faktów żywieniowych, o których nie masz pojęcia

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Kawy nie otrzymujemy z ziaren, a bananowiec to nie drzewo. Na dodatek cytryna wcale nie jest najbogatszym źródłem witaminy C. Czego jeszcze nie wiesz o produktach, które spożywasz codziennie?

Rano mielimy i pijemy... jagody

Miliony ludzi na całym świecie piją kawę każdego poranka. Ale czy zastanawialiście się, z czego otrzymujemy uwielbiany przez wszystkich napój? Z ziaren? Nic bardziej mylnego. Owoce kawowca są bowiem... jagodami.

Banany Banany Fot. flickr.com/Flo's shots 4 me CC BY 2.0

Drzewo bananowe czy zioło?

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Bananowce, popularnie nazywane drzewami bananowymi, to nie małe drzewa. Tak naprawdę to gigantyczne zioła.

Awokado Awokado Fot. flickr.com/Ewen Roberts CC BY 2.0

Frywolne awokado

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Już Aztekowie zajadali się awokado. Drzewa, na których rosną owoce, nazywane były przez Azteków ahuacati, co w ich języku oznaczało jądra. Awokado swoim kształtem przypomina je niemal do złudzenia.

Cytryna Cytryna Fot. flickr.com/Dwayne Madden CC BY 2.0

Najwięcej witaminy C ma cytryna?

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Gdy wzrasta zapotrzebowanie na witaminę C, zazwyczaj sięgamy po cytryny. Są jednak owoce i warzywa, które są o wiele w nią bogatsze. Porzeczki i papryka zawierają jej dwa razy więcej. Ale najlepszym źródłem witaminy C jest... chrzan!

Miód Miód Fot. flickr.com/Vicky Brock CC BY-SA 2.0

Możesz o nim zapomnieć, a i tak się nie zepsuje

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Podczas wykopalisk w Gruzji archeolodzy znaleźli miód sprzed 5500 tysięcy lat. Wciąż nadawał się do użytku. Miód to źródło przeciwutleniaczy, ma właściwości antybakteryjne i grzybobójcze. Dzięki temu jest naturalnym produktem, który się nie psuje.

Więcej o: