Składasz naczynia? Dotykasz kelnera? Błąd. Co jeszcze robimy źle w restauracjach? 8 najczęstszych gaf

Zwracasz uwagę na to, jak odkładasz sztućce i zawsze zostawiasz napiwki? Świetnie, ale to nie znaczy, że jesteś klientem idealnym. Każdy z nas popełnia błędy. Oto 8 niewłaściwych zachowań, na które najczęściej skarżą się kelnerzy.
Nie składaj naczyń Nie składaj naczyń fot. Marta Kondrusik

Nie składaj naczyń. To naprawdę nie pomaga

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Nigdy po skończonym posiłku nie układaj talerzy jeden na drugim. Wydaje ci się, że w ten sposób pomagasz kelnerowi? Nic bardziej mylnego.

Dałyśmy naszym piłkarzom fryzury słynnych Orłów Górskiego. Jak wyglądają? FANTASTYCZNIE!

To też może cię zainteresować: "Biznesmeni" zaczynają od alkoholu, a kończą na pytaniu kelnera o najbliższy burdel [10 TYPÓW KLIENTÓW RESTAURACJI]

- Składanie naczyń przez klientów to międzynarodowy sygnał. Oznacza, że jedzenie gościom nie smakowało! - zdradza w rozmowie z "Washington Post" Elizabeth Parker, manager popularnej w Waszyngtonie restauracji Crane&Turtle. Poza tym możesz uzyskać efekt odwrotny od zamierzonego. Kelner ma wprawę w sprzątaniu ze stołów dużej ilości talerzy, ty niekoniecznie. Wystarczy, że źle ustawisz jedno z naczyń i wszystko się stłucze.

Nie dotykaj kelnera Nie dotykaj kelnera fot. Marta Kondrusik

Ręce przy sobie! Nie dotykaj kelnera

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Nigdy nie dotykaj obsługi. Nie naruszaj przestrzeni osobistej kelnera. Chyba nie chciałbyś, aby w twojej pracy ciągle ktoś cię klepał po ramieniu?

To też może cię zainteresować: To jest restauracja czy dom publiczny? Goście nie kryli oburzenia, kiedy serwowano im jedzenie na ciałach nagich modelek

Nie machaj do kelnera. Kiedy chcesz zwrócić na siebie uwagę, nie krzycz też na całą restaurację. Wystarczy spojrzeć w stronę serwującej nam posiłki osoby, a ona błyskawicznie do nas podejdzie i przyjmie kolejne zamówienie.

Dałyśmy naszym piłkarzom fryzury słynnych Orłów Górskiego. Jak wyglądają? FANTASTYCZNIE!

Nie wąchaj korka od wina Nie wąchaj korka od wina fot. Marta Kondrusik

Nie wąchaj korka od wina

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

W zasadzie każdy z nas kiedyś to zrobił. Chcemy udawać znawców wina i nieświadomie podnosimy korek od butelki. Sebastian Zutant, specjalista od wina z restauracji The Red Hen, szczerze odpowiada: - Wąchanie korka nic nam zupełnie nie da. To tylko wygląda głupio i świadczy o naszej ignorancji.

Jeśli już chcemy uchodzić za konesera tego typu trunków, możemy poprosić sommeliera o jego opinię i spróbować jego propozycji.

To też może cię zainteresować: Gdzie na fasolkę po bretońsku, a gdzie na chińszczyznę? Wspomnień czar - najmodniejsze warszawskie knajpy w PRL-u

Dałyśmy naszym piłkarzom fryzury słynnych Orłów Górskiego. Jak wyglądają? FANTASTYCZNIE!

Nie zostawiaj jedzenia Nie zostawiaj jedzenia fot. Marta Kondrusik

Nie smakuje ci? Nie zostawiaj jedzenia - rozmawiaj z kelnerem

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

W bardzo złym tonie jest zostawianie na talerzach jedzenia, które nam nie smakuje. Jeśli od początku coś nie przypadło ci do gustu, poinformuj o tym kelnera. Obsługa restauracji powinna dołożyć starań, aby cię w pełni zadowolić.

To też może cię zainteresować: Zakrwawione, stopy jak z horroru. To jedno zdjęcie pokazuje, jak wymagająca jest praca kelnerki

Oczywiście, może zdarzyć się, że jedzenie było dobre, a porcja po prostu za duża i zwyczajnie już się najadłeś. W takiej sytuacji, kelnerowi na pewno zrobi się miło, kiedy o tym wspomnisz. Możesz o tym nadmienić na przykład podczas płacenia rachunku.

Dałyśmy naszym piłkarzom fryzury słynnych Orłów Górskiego. Jak wyglądają? FANTASTYCZNIE!

Nie dodawaj lodu do whisky Nie dodawaj lodu do whisky fot. Marta Kondrusik

Nie dodawaj lodu do whisky

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

W wielu barach czy restauracjach kelnerzy podają whisky od razu z lodem. W lokalach z górnej półki trunek ten jest serwowany w temperaturze pokojowej. Dlaczego?

Nasze kubki smakowe zamykają się i drętwieją podczas picia zimnych napojów. Nie możemy wtedy odczuwać pełnej gamy wszystkich smaków, które zapewnia ten alkohol.

To też może cię zainteresować: To, jak jesz, zdradza twoją osobowość. Znajdziesz swój typ?

Nie zajmuj stolika, kiedy nic nie zamawiasz Nie zajmuj stolika, kiedy nic nie zamawiasz fot. Marta Kondrusik

Nie zajmuj stolika, kiedy nic nie zamawiasz

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Zajmowanie stolika i niezłożenie zamówienia jest w bardzo złym tonie. Ale jeszcze gorzej jest siedzieć w restauracji przez kilka godzin i sączyć jednego drinka lub pić jedną kawę. To jest niegrzeczne. Restauracja to nie poczekalnia.

Kelnerzy skarżą się, że rekordziści potrafią najpierw przez pół godziny oglądać menu, zamówić jeden napój i spędzić przy nim dwie, trzy godziny.

To też może cię zainteresować: Top 10 miast w Europie dla wielbicieli dobrego jedzenia i wina

Nie mocz zbyt długo sushi Nie mocz zbyt długo sushi fot. Marta Kondrusik

Nie mocz zbyt długo sushi w sosie sojowym

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Japońska potrawa - sushi - stała się bardzo popularna na całym świecie. Jednak podczas gdy Japończycy przygotowywanie i jedzenie sushi traktują niemal jak sztukę, my zupełnie go nie doceniamy. Jemy szybko, niedbale, z dużą ilością dodatków - wasabi i sosu sojowego.

To też może cię zainteresować: Wielkie mieszkanie w centrum Warszawy - tu wyprawisz przyjęcie za darmo! [IKEA STAWIA]

Znawcy zdają sobie sprawę, że wystarczy naprawdę odrobina wasabi, aby podkreślić wyjątkowy smak sushi. Ponadto nie nadużywają sosu sojowego. Nie moczą nigiri czy maków zbyt długo. Wiedzą, że to zabija cały smak, a ponadto sushi może się rozpaść.

Nie pocieraj pałeczek Nie pocieraj pałeczek fot. Marta Kondrusik

Nie pocieraj drewnianych pałeczek

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Kiedy stołujemy się w azjatyckich restauracjach, bardzo często zamiast sztućców dostajemy pałeczki. W złym tonie jest pocierać nimi o siebie. Ludzie robią to zazwyczaj po to, aby pozbyć się ewentualnych drzazg. Trąc pałeczką o pałeczkę sugerujemy kelnerowi, że są one słabej jakości.

Lepiej zatem od razu grzecznie poprosić o wymianę pałeczek.

To też może cię zainteresować: Pół żartem, pół serio, czyli kto powinien siedzieć obok kierowcy? Żona czy teściowa?

Więcej o: