Pastelowe macarons

Są modne w Nowym Jorku, Paryżu, Hong Kongu, Sydney czy Tokio. Pokochali je projektanci i designerzy! Wreszcie dotarły do Polski, przedstawiamy macarons!
makaroniki makaroniki Fot. Fotochannels

Macarons

Macarons są specjalnością francuskiej sztuki cukierniczej. Przypominają nieco, znane nam bezy, ale charakteryzują się dodatkiem migdałów do białkowego ciasta i przede wszystkim smakowym nadzieniem. Przypominają małe landrynkowe hamburgery. W Warszawie można je kupić w piekarni St Honore na Krakowskim Przedmieściu oraz w cukierniach Batida.

Macarons

Makaroniki wywodzą się z Włoch i Francji. Początkowo stanowiły pokarm biedaków, z czasem zyskały uznanie wśród zamożniejszych grup ludności, pojawiły się na stołach możnowładców i monarchów. Nadzienie może być waniliowe, owocowe, kawowe, orzechowe, pistacjowe!

Nike

Firma Nike zaprojektowała wzorowane na ciasteczkach Nike Air Royalty Macarons. Dostępne kolory to: migdał, curacao, cytryna i owoce. Wyglądają smakowicie!

Nike

Pastelowe buty nike dostępne w sklepie internetowym colette.fr

McDonald's

Makaroniki we Francji sprzedaje nawet McDonald's.

Tentation Macaron

Najdroższe makaroniki znajdziemy w kolekcji biżuterii firmy Boucheron. Naszyjnik wysadzany diamentami, ametystami, szafirami i rubinami kosztuje 24 000 euro. Skojarzenia ze słodkimi smakołykami składają się na unikatową biżuterię.

Książka o macarons

Japoński cukiernik Hisako Ogity napisał książkę o macarons.
Fot. fooddrinklondon.blogspot.com Fot. fooddrinklondon.blogspot.com Fot. fooddrinklondon.blogspot.com

Marc Jacobs

Marc Jacobs przygotował na lato 2010 limitowaną edycję trzech zapachów unisex Splash: Apple, Biscotti i Pomegranate pachnących makaronikami. Ciastka stały się tym samym twarzą kampanii.

Design

Na stronie www.domestic.fr można znaleźć talerze z macarons.
Więcej o: