Marchewka - warzywo idealne dla wszystkich dbających o sylwetkę, zdrowie i urodę. Poprawia koloryt i jędrność skóry, kondycję włosów i paznokci, wzrok, a nawet przyspiesza przemianę materii!
Korzeń marchwi ma bardzo dużo dobroczynnych właściwości. Najbardziej znany jest z, największej pośród warzyw, ilości beta-karotenu. 100 gramów świeżej marchwi zawiera ok. 15 mg beta-karotenu, a ten przekształca się w organizmie w witaminę A, która wspomaga funkcjonowanie wzroku.
Innymi korzystnymi dla skóry minerałami są: żelazo, potas, fosfor, miedź, cynk, magnez, wapń, jod, witaminy B1, B2, PP, K, C oraz z grupy B. Przyspieszają one jej regenerację, dbają o ujędrnienie, a także mocne włosy i paznokcie!
Zgromadzona w skórze zwiększa jej odporność na poparzenia i sprawia, że wytwarzamy więcej melaniny, która odpowiedzialna jest za koloryt skóry.
Do swojej codziennej diety warto dodać plasterek lub dwa twardego sera. Wybierz na przykład szwajcarski lub cheddar. Taki produkt dodatkowo zapobiega zbieraniu się bakterii w jamie ustnej i zapobiega próchnicy.
Najnowsze badania dowodzą, że owoce cytrusowe to nie tylko źródło cennych witamin. Zawierają one flawonoid zwany naringeniną, która wspomaga metabolizm i obniża poziom cholesterolu, może pomóc w odchudzaniu. Poza tym wpływa również na stan naszej skóry, ma wiele witamin!
Kobiety często mają problemy z infekcjami dróg moczowych. Regularne spożywanie żurawiny, bądź suplementu diety może zapobiegać przykrym dolegliwościom.
Jest bogaty w wapń, poza tym badania przeprowadzone przez Nestle Research Center wraz z zespołem naukowców z Londynu wskazują, że żywe kultury bakterii zawarte w jogurtach mają wpływ na metabolizm. Probiotyki zawierają korzystne dla zdrowia bakterie, które jak się okazuje odgrywają również ważną rolę w metabolizmie, wpływają bowiem na biochemię bakterii jelitowych. Probiotyki zwane inaczej "przyjaznymi" bakteriami pomagają w odpowiednim funkcjonowaniu układu pokarmowego.
To przyjaciele twojej skóry. Są bogate w witaminy A, C oraz potas. Po ugotowaniu stają się bogatym źródłem likopenu, związku mającego właściwości antynowotworowe i chroniące przed chorobami serca. Poza tym likopen to silny przeciwutleniacz.
Swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza siarce organicznej, która nazywana jest minerałem piękna, ponieważ jest konieczna dla pięknego wyglądu cery, mocnych paznokci i grubych, zdrowych włosów. Stosowana doustnie i zewnętrznie, działa jak odżywka. Poza czosnkiem występuje w cebuli, kapuście, kalafiorze, rzepie, brukselce i żółtku jajka.
Roślina ta jest na całym świecie oficjalnie uznana za leczniczą - potwierdza to organizacja WHO (World Health Organization), która poświęciła mu miejsce w pierwszym tomie swojej monografii.
Ocet dodawany do potraw zwiększa poczucie sytości. Naukowcy twierdzą, że kwas octowy, główny związek wszystkich rodzajów octu spowalnia tempo, w jakim żołądek opróżnia swą zawartość.
Poza tym pomaga prawidłowo nawilżać skóry, dzięki aktywnym enzymom pomaga w łatwiejszym usuwaniu martwych komórek skóry.
Warto jednak dodać, że ocet spożywany w zbyt dużych ilościach jest dla organizmu szkodliwy. Istnieje grupa osób pijaca go wręcz z zatrważających ilościach - chcąc tym sposobem stracić na wadze. Nie należy go stosować jako środka odchudzającego, lecz jedynie jako przyprawy do potraw - używanej w rozsądnych ilościach. Wówczas będziemy mogły bez obaw czerpać z niego korzyści dla organizmu i ciała.
Słodkie ziemniaki są pełne beta-karotenu, który zapobiega uszkodzeniom komórek i przedwczesnemu starzeniu się.
Wyciąg z soi znajduje coraz szersze zastosowanie w medycynie. Poza tym spowalnia procesy wiotczenia skóry.