Detoks dla imprezowiczek

Alkohol, słodycze, fast-foody, imprezy do rana- taka dieta i styl życia wcześniej czy później odbije się na samopoczuciu i wyglądzie. Abstynencja, gimnastyka, dużo snu, zdrowa dieta i woda powinny przywrócić formę. Chociaż organizm sam świetnie radzi sobie z oczyszczaniem się z toksyn, nie zaszkodzi sięgnąć po składniki diety, które pomogą w pozbyciu się nagromadzonych toksyn.

Ostropest: neutralizuje toksyny

Ostropest plamisty to roślina należąca do rodziny astrowatych. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego. W Polsce jest rośliną uprawną, ale występuje też jako dzika. Roślina ta jest jednym z najsilniejszych ziół oczyszczających wątrobę i neutralizujących toksyny, które się w niej znajdują. Zawarta w owocach ostropestu sylimaryna skutecznie ratuje życie nawet przy zatruciu śmiertelną dawką muchomora sromotnikowego. Owoce ostropestu działają ochronnie i regenerująco na wątrobę i nerki, działa odtruwająco, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, regulują czynności trawienne. Świetnie działają w zatruciu wątroby alkoholem. Stosuje się je również w profilaktyce i terapii chorób wątroby (marskość wątroby, przewlekłe stany zapalne wątroby, wirusowe zapalenie wątroby, zwyrodnienie tłuszczowe wątroby). Zmielone lub sproszkowane nasiona ostropestu można spożywać bezpośrednio w ilości 12-15 g dziennie (około 1 łyżka) lub np. dodawać do sałatek czy jogurtu.

Pokrzywa: zawiera związki oczyszczające układ trawienny

Ten popularny chwast zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów. W ziołolecznictwie uważana jest za naturalny antybiotyk. W medycynie ludowej zaleca się aby w okresach zmęczenie i osłabienia pić codziennie wzmacniający sok ze świeżych liści pokrzywy. Pokrzywa zawiera wapń, fosfor, żelazo, siarkę, potas, jod, sód oraz witaminy: A, K, B2, C. Ze względu na właściwości moczopędne pokrzywa jest stosowana w schorzeniach układu moczowego i w leczeniu kamicy nerkowej. Wspomaga wydalanie z organizmu złogów kwasu moczowego, przeciwdziała zatrzymywaniu się płynów w organizmie. Dodając świeże listki pokrzywy np. do sałatek ułatwiamy przemianę materii. Dodatkowo zawarte w pokrzywie związki oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, wpływają korzystnie na pracę wątroby, żołądka i trzustki.

Granat: działa przeciwko wolnym rodnikom

W medycynie chińskiej o granacie mówi się, że jest symbolem długowieczności, a z powodu dużej ilości nasion granat stał też się symbolem płodności. Granat przedłuża życia, wzmacnia serce, podnosi doznania erotyczne. Zastosowany w kosmetykach działa antyoksydacyjnie, czyli chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. W owocach granatu znajdziemy dużo witaminy C, niacynę, potas, błonnik, kwasy organiczne oraz białko. Sok z granatów obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała procesom starzenia i powstawaniu nowotworów. Skuteczność działania soku z granatu niejednokrotnie została potwierdzona naukowo. Granat działa przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także chorobom serca i układu krążenia o podłożu miażdżycowym. Sok z granatu zawiera trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż ta sama ilość zielonej herbaty czy czerwonego wina! Kupując granat zwróć uwagę na jego ciężar. Im owoc cięższy tym lepszy.

Orzechy brazylijskie: zastępują suplementację selenu

Orzechy brazylijskie to nasiona pochodzące z tropikalnych lasów Amazonii. Specyficzny skład tłuszczów w tych orzechach sprawia, że jako składnik diety mają istotny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, poziom cholesterolu, ciśnienie krwi. Orzechy brazylijskie wzmacniają układ odpornościowy. Zawierają witaminę E, która jest przeciwutleniaczem zapobiegającym degradacji komórek. Co najważniejsze, orzechy te zawierają bardzo duże ilości selenu, który ma właściwości przeciwutleniające. Orzechy brazylijskie uznano za naturalny produkt zastępujący suplementację farmakologiczną selenu.

Ostryż długi (kurkuma): ma właściwości oczyszczające

Kurkuma (Curcuma longa) to roślina uprawna, wywodząca się z Azji. Wchodzi w skład przyprawy curry, ale jest także wykorzystywana w medycynie tradycyjnej i coraz częściej współczesnej. Lecznicze właściwości kukrumy sa znane od setek lat. Kurkuma słynie głównie z właściwości przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych, antyoksydacyjnych i oczyszczających. Kurkuma wymiata wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za powstawanie chorób cywilizacyjnych. Kurkumę można dodawać do zup, sosów, sałatek czy jogurtu.

Więcej o: