Kisiel - najważniejsze, aby to nie był ten z torebki - ma więcej zalet niż wad, szczególnie ten żurawinowy. Owoce żurawiny są pełne cennych dla zdrowia substancji. Zawierają węglowodany (glukoza, fruktoza, sacharoza), witaminy (z grupy B, witamina P i C), składniki mineralne (wapń, fosfor, miedź, żelazo, jod), błonnik. Żurawina zawiera również kwas cytrynowy, taniny i garbniki, które nadają jej cierpkosłodki smak. Oprócz tego ma kwas benzoesowy - naturalny konserwant, który sprawia, że czerwone jagody zachowują świeżość długo po zerwaniu owoców (można je przechowywać w lodówce, nawet 6 tygodni, a w zamrażalniku nawet rok. wielką zaletą żurawiny jest to, że ogranicza powstawanie kamieni nerkowych. Działa jak naturalny antybiotyk, zwalczając infekcje układu moczowego. Żurawinowy kisiel to idealna przekąska, można go jeść np. na drugie śniadanie. Podczas przyrządzania kisielu nie dodawaj cukru.
Suszone owoce to doskonała przekąska dla osób odchudzających się i tych dbających o sylwetkę. Suszone morele zawierają dużo błonnika, żelaza i potasu. Są bogate w witaminę A i C. Suszone morele są również bogatym źródłem beta-karotenu, który odpowiada za kondycję naszej skóry. Beta-karoten w naturalnej postaci potrafi odbudowywać zniszczony naskórek i wzmacniać kolagenowe włókna zapobiegając starzeniu się. Dlatego po suszone morele powinny sięgać też osoby dbające o urodę i te chcące zachować na długo młodzieńczy wygląd.
Lody to smaczny, a co najważniejsze zdrowy deser. Lody śmietankowe czy owocowe są nawet polecane przez dietetyków ze względu na wartości odżywcze. Lody posiadają w wapń, cukier i witaminy, niektóre z nich mają także mało kalorii. Dla przykładu, porcja lodów śmietankowych ma przynajmniej o połowę mniej kalorii niż czekoladowy batonik. Warto jednak zwrócić uwagę na zawartość kaloryczną lodów. wiadomo, że bardziej kaloryczne okażą się lody z pełnotłustego mleka, a także z dodatkami czekolady, orzechów, ciasteczek, itd. . Najmniej kalorii mają sorbety, odtłuszczone lody śmietankowe i waniliowe. Wielką zaletą lodów jest to, że są one trawione szybko i nie zalegają długo w przewodzie pokarmowym. Lody najlepiej jeść między posiłkami.
Miseczka sezonowych owoców to świetna przekąska o każdej porze roku i dnia. Wybierz swoje ulubione owoce, dla smaku możesz polać deser syropem np. klonowym. Liczba kalorii zależy od tego jakie wybierasz owoce i sos. Polecamy zaoszczędzić na sosie, za to nie żałować melonów, jabłek, jagód, malin.
Szklankę naturalnego jogurtu bez dodatku cukru wymieszaj z łyżką kakao lub tartej, gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao. Taka przekąska to doskonały zastrzyk magnezu, a także solidna porcja białka i wapnia dla zdrowych kości i skuteczniejszego odchudzania.