Zachowanie białego uśmiechu nie jest wcale takie trudne jak mogłoby się wydawać. Jedną z przyczyn przebarwień na zębach jest zła dieta. Jeśli pijesz duża kawy, czarnej herbaty, czerwonego wina i napojów gazowanych, a szczególnie coli, prawdopodobnie znalazłaś przyczynę swojego kolorowego problemu. - Cokolwiek barwi obrus, zabarwi też twoje zęby. - mówi lek. stom. Wojciech Fąferko z Dentim Clinic w Katowicach.
Te "brudzące" napoje najlepiej zastąpić zieloną herbatą, wodą mineralną, tonikiem, lemoniadą i mlekiem. Na "białej diecie" z powinnaś wykluczyć również czerwone i różowe wino. Możesz za to pić wódkę, gin i białe wino. Pamiętaj jednak, aby nie mieszać tych alkoholi z sokiem porzeczkowym i pomarańczowym, bo one również mogą pozostawić przebarwienia.
Niestety niektóre warzywa tj buraki i pomidory również mogą barwić zęby. Nie oznacza to, żeby całkowicie wyeliminować barwiące produkty z diety. Szczególnie trzeba jednak na nie uważać przed snem, a więc kiedy barwnik na długo zostanie na zębach. Pamiętajmy więc o regularnym myciu zębów, także w ciągu dnia po zjedzeniu posiłków zawierających barwiące składniki.
Zdarza się, że zbyt miękka szczoteczka nie usunie osadu znajdującego się na zębach. Musi być na tyle twarda, aby usuwała resztki jedzenia i zanieczyszczenia oraz nagromadzony osad, ale nie powinna podrażniać dziąseł. Najlepiej jest wybierać szczoteczki "medium", szczególnie jeśli zdarza nam się często sięgać po kolorowe napoje i jedzenie.
Należy pamiętać też, aby szczoteczka była na tyle długa, żeby sięgnęła zębów trzonowych. Z badań wynika, że niektórzy z nas szorują tylko przód zębów!
Czasami szczoteczka nie oczyści idealnie naszych zębów, a wtedy znowu mogą zaatakować nasze zęby garbniki. Sięgamy w takim przypadku po nitkę dentystyczną. Szukajmy takiej, która zawiera cząstki ścierniwa krzemionkowego lub jest pokryta nadtlenkiem wapnia. Ułatwi usuwanie osadu i dokładnie wyczyści przestrzenie międzyzębowe.
- Niemycie języka jest jednym z najczęstszych błędów podczas mycia zębów. - twierdzi dr Fąferko. Trzeba pamiętać o tym, że mimo iż umyjemy zęby, garbniki np. z wina pozostają na języku i nie tylko są przyczyną nieprzyjemnego zapachu, ale mogą zabarwiać nasze zęby przez długi czas.
Wybieraj szczoteczki, które mają końcówkę do usuwania osadu z języka i używaj jej z każdym myciem.
Wiemy już jakie jedzenie barwi. Istnieje też jedzenie, które może pomóc wybielić nasze zęby. Dobrze jest jeść te produkty jako ostatnie, po posiłku, zwłaszcza kiedy nie mamy możliwości wymycia zębów po posiłku.
Miejmy zawsze pod ręką orzechy i surowe, twarde warzywa: ogórki, sałatę, seler lub marchewkę. Za naturalne szczoteczki do zębów uważane są jabłka. Produkty te wzmagają produkcję śliny w jamie ustnej.
Dodatkowo okazuje się, że banany...a raczej ich skórki są doskonałym środkiem wybielania zębów. Są całkowicie zdrowe i bezpieczne dla zębów. Skórka banana jest źródłem minerałów i witamin i nie powoduje ścierania szkliwa tak jak pasty i środki wybielające. No i jaka to oszczędność!
Jak to zrobić?
Wystarczy nacierać około 2 minuty zęby skórką od banana (jego wewnętrzną stroną) tuż po umyciu zębów pastą. Najlepiej jest wybierać banany dojrzałe, gdyż mają one najwięcej potasu.
Powtarzaj czynność codziennie rano i wieczorem, a jeśli masz kamień na zębach możesz pocierać skórką zęby trochę dłużej.
Według naukowców również truskawki mają właściwości wybielające. To wszystko dzięki kwasowi jabłkowemu, a dzięki zawartości wapnia i fluoru truskawki także oczyszczą jamę ustną. Pamiętajmy jednak, żeby nie myć zębów od razu po zjedzeniu truskawek. Zmiękczają one szkliwo. Bezpiecznie będzie zaczekać około dwóch godzin.
Zawsze myj zęby zaraz po przebudzeniu i tuż przed położeniem się do łóżka. Dzięki porannemu myciu unikniesz przebarwień, które powstały w wyniku wysychania zębów w nocy i niskiej produkcji śliny. Jeśli natomiast będziesz myć zęby przed położeniem się spać usuniesz z jamy ustnej wszystkie barwniki, które w nocy mogłyby spowodować przebarwienia.
Możemy także "zagrać" kosmetykami. Odpowiednio dobrany odcień szminki może wybielić nasze zęby. Takim kolorem jest chłodna, czerwona szminka, blady i koralowy róż oraz fuksja.
Unikać należy perłowych pomadek, ciepłych oranżów i brązów.
Podobny efekt możemy osiągnąć opalenizną. Ciemniejszy kolor skóry rozjaśnia zęby.
Nie wybielajmy zębów w sposób "babciny". Nie płuczmy zębów kwaskiem cytrynowym, nie szorujmy ich sodą oczyszczoną i nie przemywajmy zębów w occie jabłkowym. Te metody mogą osłabić i porysować nasze szkliwo.
Po wymyciu zębów wybielającą pastą nie nakładajmy wybielających pasków. Mieszanie metod może doprowadzić do nadwrażliwości, mrowienia i bólu.