Tyle się o nich mówi, ale trudno sobie je wyobrazić. Przeciwutleniacze osłabiają działanie wolnych rodników. Wolne rodniki to cząsteczki występujące w organizmie, które mają niesparowane elektrony - brakuje im jednego elektronu lub mają go w nadmiarze. Takie cząsteczki szukają innych cząsteczek w organizmie, żeby wszystko uregulować - oddać albo odebrać elektron, innej cząsteczce. Jednak efekt jest taki, że przy tym wszystkim uszkadza się kod DNA komórek, powodując mutacje, niszczenie włókien kolagenowych i elastyny, co prowadzi do starzenia się organizmu.
Jeśli osoba jest młoda, organizm sam dostarcza przeciwutleniaczy. Jednak wraz z wiekiem i nabywaniem niezdrowych nawyków (palenie papierosów, częste nadużywanie alkoholu i niedobory snu) dla utrzymania młodego efektu, niezbędne jest dostarczenie tych przeciwutleniaczy w jedzeniu.
Najwięcej przeciwutleniaczy znajdziesz w:
przyprawach: cynamonie, goździkach, tymianku, rozmarynie, oregano
owocach: jagodach, malinach, jeżynach, aronii, porzeczkach, żurawinie, borówkach, jagodach goji i acai, wiśniach, czereśniach, arbuzach, jabłkach i śliwkach
warzywach: fasoli, karczochach, pomidorach
oraz w kakao.
Nawodnienie organizmu jest niezwykle ważne dla skóry. Według badań dermatologicznych, większość z nas chodzi permanentnie odwodniona. Kiedy chce ci się pić to oznaka ogromnego odwodnienia organizmu, dlatego pij nawet wtedy kiedy nie czujesz pragnienia. W efekcie twoja skóra będzie elastyczna i lśniąca.
Ich najlepszym źródłem są ryby morskie. Do swojego menu, wpisz więc na stałe ryby takie jak dorsz, makrela, łosoś, śledź, halibut, flądra, sola, tuńczyk, mintaj, morszczuk. Jeśli nie lubisz ryb nie zapomnij o dodaniu do posiłków oleju rzepakowego, lnianego i sojowego, awokado, orzechów włoskich i żółtek jaj.
Kwasy tłuszczowe omega-3 przyspieszają regenerację naskórka, uodparniają na promienie UV i działania substancji chemicznych, zmniejszają podrażnienia i obrzęki.
Cukry proste warto wyeliminować z diety. Ich wpływ na skórę jest niesamowicie szkodliwy! Cukier powoduje wahania insuliny we krwi, a te wahania powodują powstawanie trądziku. To nie wszystko. Badania wykazują, że cukier prowadzi do tego, w organizmie powstają stany zapalne, które widać później na skórze, a także niszczą się włókna kolagenowe - skóra traci elastyczność i szybciej się starzeje. Wystarczające powody do zerwania na stałe ze słodyczami?
Dla pięknej skóry niezbędne są witaminy: A, B, C, E, K. Witamina A odpowiada za szybką wymianę komórek. Sprzyja więc gładkiej, jędrnej skórze bez wyprysków. Niedobór witaminy B będzie odpowiedzialny za skórę poszarzałą, ziemistą, skłonną do łojotoku. Odpowiedni poziom witaminy E zapewni skórze elastyczność oraz ochroni ją przed promieniami UV, a zdrowa ilość witaminy K odpowie za brak cieni pod oczami i popękanych naczynek.
Chociaż możemy powiedzieć, w którym produkcie ile znajduje się witamin, a nawet możemy dostarczać je organizmowi za pomocą suplementów, radzimy jeść jak najwięcej różnych warzyw i owoców, najlepiej w formie surowej lub gotowanych na parze.
Oprócz witamin, jedząc dużo owoców, dostarczysz swojemu organizmowi niezbędne mikro i makroelementy. Są one potrzebne do utrzymania pięknej skóry. Dla przykładu selen odpowiedzialny jest za elastyczność skóry, wapń za gładkość i miękkość, żelazo za zdrowy koloryt, cynk i potas sprzyjają gojeniu się ran potrądzikowych, krzem zapobiega pękaniu naczynek, a jod przeciwdziała łuszczeniu i wysuszaniu skóry.
Teraz już nie możesz zapomnieć o odpowiednim pokarmie dla swojej skóry. Zobaczysz jak szybko po zmianie nawyków żywieniowych twoja skóra będzie wyglądała świeżo i promiennie, nawet zimą!