Co jeść, aby mieć białe i zdrowe zęby?

Wiedziałaś, że niektóre składniki produktów, które jesz nawet codziennie pomagają utrzymać twoje zęby w dobrej kondycji i wybielają ich kolor? Zobacz które z nich mają takie właściwości!
shutterstock shutterstock shutterstock

Przetwory mleczne

- Uśmiech jest najlepszą wizytówką człowieka, a zdrowe i białe zęby są jego podstawą. Osoby chcące zachować piękny uśmiech na wiele lat, poza odpowiednią higieną jamy ustnej i regularnymi wizytami kontrolnymi u stomatologa, powinny pamiętać o prawidłowej diecie, zawierającej odpowiednie ilości witamin oraz składników ułatwiających ich wchłanianie. W celu zachowania zdrowych zębów konieczne jest również ograniczenie spożycia niektórych produktów, głównie cukrów będących najlepszym medium dla kwasów uszkadzających szkliwo i prowadzących do ubytków w tkance zęba. Nie przesadzajmy także ze spożyciem produktów utrudniających przyswajanie wapnia. Może do tego doprowadzić między innymi nadmiar białka zwierzęcego, występującego w wędlinie czy mięsie. Jeśli natomiast nie jesteśmy w stanie całkowicie zrezygnować ze słodkich przekąsek, pamiętajmy aby bezpośrednio po ich spożyciu umyć zęby. Stan zdrowia naszych zębów nie zależy bowiem od ilości spożywanego cukru, lecz od długości czasu, podczas którego cukier ma kontakt z zębami - mówi lek. stom. Adrianna Badora z Centrum Implantologii i Ortodoncji w Brennej.

Ważnym elementem dla naszych zębów jest wapń. Odpowiada za ich strukturę, budowę i twardość. Niedobór wapnia może skutkować próchnicą, kruchością, a nawet złamaniami. Najlepszymi dostawcami wapnia są produkty mleczne: jogurty, kefiry, maślanki. Jeśli należysz do grona osób, które są uczulone na białko krowie, niezbędna będzie regularna suplementacja oraz produkty niemleczne dostarczające wapń (np. spożywane z ośćmi - szprotki i sardynki).

shutterstock shutterstock shutterstock

Owoce i warzywa

Niektóre składniki poszczególnych warzyw i owoców działają oczyszczająco na nasze zęby:

- Brokuły są źródłem koenzymu Q10, wpływającego energetycznie na organizm. Zwiększa odporność, a więc chroni dziąsła przed drobnoustrojami, które mogą prowadzić do paradontozy (może dotyczyć nawet 70% osób w podeszłym wieku). Warzywa kapustne zawierają także sporo wapnia, zapobiegają odsłanianiu szyjek zębowych i chronią przed nowotworami. Dla optymalnych wartości odżywczych brokułów, nie należy gotować dłużej niż pięć minut, do czasu, kiedy są jaskrawo zielone.

- Truskawki zawierają duże ilości kwasu jabłkowego, który jest składnikiem past wybielających. Warto je jeść jak najczęściej (zimą sięgnij po mrożonki) bo zapobiegają także osadzaniu się kamienia na zębach, pomagają zwalczyć zapalenia jamy ustnej i mają właściwości regenerujące.

- Marchewka jest bogata w witaminę A, dzięki czemu wzmacnia dziąsła, mineralizuje zęby i stymuluje wytwarzanie śliny, która niszczy groźne bakterie powstałe w jamie ustnej. W ekstremalnych sytuacjach surowa marchew (podobnie jak jabłka) mogą zastąpić szczoteczkę do zębów. Małe dzieci spożywające surową marchew, nie mają problemów ze zgryzem (wpływa na formowanie prawidłowego zgryzu). Dlatego podczas wrzynania się pierwszych zębów zachęć swojego malucha do chrupania tego zdrowego warzywa.

-Kiwi i grejpfrut bogate są w witaminę C, która jest odpowiedzialna za dobry stan dziąseł, zapobiega odsłanianiu się szyjek zębowych i ma duże znaczenie w profilaktyce przeciwnowotworowej.

shutterstock shutterstock shutterstock

Herbata

W jednej filiżance zielonej herbaty znajduje się około 0,3 mg fluoru. Jest on niezbędny w profilaktyce stomatologicznej. Fluor skutecznie walczy z próchnicą, wzmacnia zębinę i szkliwo naszych zębów.

Wypijaj 3 filiżanki zielonej herbaty dziennie, a zapewnisz swojemu organizmowi niezbędna dawkę fluoru oraz dostarczysz polifenole - substancje o właściwościach przeciwbakteryjnych.

shutterstock shutterstock shutterstock

Ryby

Szprotki i sardynki mają mnóstwo wapnia. Łosoś i makrela - tłuste ryby morskie są bogate także w witaminę D, dzięki której wapń jest lepiej wchłaniany do naszego organizmu. Pomagają budować pełnowartościową tkankę zęba. Witamina D ma kluczowe znaczenie dla twardości zębów i kości. Reguluje w organizmie gospodarkę wapniowo-fosforanową i odpowiada za prawidłową mineralizację szkliwa zębów.

Witaminę D dostarczymy organizmowi także przez częste przebywanie na słońcu. Jest ona syntetyzowana w naszym organizmie pod wpływem promieni słonecznych. Tylko pamiętaj, że promienie słoneczne nie działają do końca równie pozytywnie na naszą skórę!

shutterstock shutterstock shutterstock

Ser żółty

Według badań spożywanie żółtego sera, a jeszcze lepiej jego żucie, podnosi pH płytki nazębnej, zmniejszając rozwój próchnicy i zapalenia dziąseł. Warto wspomnieć, że zależność ta nie zachodzi po spożyciu innych produktów mlecznych.

Powodem długotrwałego wzrostu pH płytki, są zawarte w serze substancje, które mocno stymulują wytwarzanie śliny, działającej jako swojego rodzaju bufor zabezpieczający przed spadkiem pH. Żółty ser zawiera także difosforany, wykorzystywane często do produkcji past do zębów, których zadaniem jest wzmocnienie szkliwa poddawanego niekorzystnemu działaniu kwasów.

shutterstock shutterstock shutterstock

Olej kokosowy

Olej kokosowy jest wszechstronny. Działa pozytywnie nie tylko na włosy, cerę, paznokcie (i wiele innych), ale także na zęby. Niszczy szczepy drobnoustrojów odpowiedzialne za wytwarzanie kwasów uszkadzających szkliwo i zapobiega próchnicy. Jest również pomocny w zwalczaniu drożdży wywołujących pleśniawki oraz zwiększa wchłanianie wapnia i magnezu. Wyciąg z owocu kokosa jest tak skuteczny, że niektórzy badacze uważają, iż należy dodawać go do pasty do zębów dostępnych na rynku.

Więcej o: