Sok z buraka, maseczka z pomidora. Wykorzystaj sezonowe warzywa do pielęgnacji swojej skóry

Intensywne opalanie, brak właściwej pielęgnacji sprawią, że po wakacjach nasza skóra wymaga intensywnej regeneracji. Warto skorzystać z dobrodziejstw jesieni i w codziennej pielęgnacji wypróbować sezonowe warzywa i owoce. Możemy przygotować z nich nie tylko odżywcze maseczki, lecz także pełne witamin koktajle, które poprawią koloryt i kondycję skóry.
Maseczka z pomidora Maseczka z pomidora Shutterstock

Sezon na pomidory w pełni

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Sezon na pomidory trwa w najlepsze. Pomidory usuwają obumarłe komórki naskórka, oczyszczają, nawilżają i rozjaśniają skórę. Ponadto zwężają pory i wzmacniają naczynka krwionośne. Duża zawartość witaminy C w pomidorach wpływa także na opóźnianie procesów starzenia się skóry.

Powinniśmy nie tylko przygotowywać z nich smaczne dania, lecz także włączyć je do codziennej pielęgnacji cery. Szczególnie, jeśli borykamy się z uporczywym trądzikiem.

Maseczka z płatków owsianych i pomidora

- łyżka płatków owsianych

- dojrzały pomidor

- woda

Płatki owsiane zalej łyżką gorącej wody. Odstaw na 10 minut. W tym czasie sparz skórkę pomidora. Obrane warzywo rozgnieć na miazgę (lub zmiksuj). Kiedy płatki namokną i zgęstnieją dodaj do nich przygotowaną papkę. Taką miksturę nakładamy na twarz na pół godziny. Zmywamy chłodną wodą.

Niedoceniony sok z papryki

- Piękna skóra bierze się ze środka, a idealnym pokarmem dla niej są soki - przyznaje w rozmowie z PAP Life Liz Earle, ekspertka w dziedzinie pielęgnacji skóry. Specjalistka wydała niedawno książkę "Juice", w której dzieli się swoimi najlepszymi przepisami na warzywne i owocowe soki.

O skórę należy dbać od środka. Dzięki temu będzie promienna, zdrowa i należycie odżywiona. Jednym z jej ulubionych przepisów jest sok z papryki i marchewki. Marchewka jest oczywistym źródłem karotenu, który poprawia koloryt skóry. A papryka?

- Czerwona papryka jest bogatym źródłem witaminy C i witaminy A, jak również witaminy B6 i magnezu. Jej słodki smak doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami - przekonuje Earle.

Przepis na koktajl z papryki i marchewki:

- trzy marchewki

- jabłko

- kawałek imbiru

- czerwona papryka

Podane składniki umyj. Jabłka obierz ze skórki i wydrąż środek. Z marchewek i imbiru zetrzyj skórę. Zmiksuj warzywa i owoce na gładki mus.

buraki buraki Shutterstock

Buraki w połączeniu ze słodką pomarańczą

W swojej książce "Juice" Liz Earle wyjaśnia, jakie mają działanie i jakie wartości odżywcze zawierają poszczególne składniki. Ekspertka w warzyw dostępnych jesienią docenia szczególnie buraka:

- Już dawno udowodniono, że burak doskonale wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. To smaczne warzywo jest również bogate w magnez, który może przyczynić się do złagodzenia napięcia mięśni i stresu. Świetnie komponuje się ze smakiem owoców cytrusowych i nutką imbiru - przyznaje specjalistka w rozmowie z agencją PAP Life.

Przepis na sok z buraka

- pomarańcza

- 2-3 średniej wielkości buraki

- kawałek imbiru

- ewentualnie borówki

Wszystkie składniki umyj o obierz ze skórki. Zmiksuj na gładką masę.

Dynia Dynia fot. Shutterstock

Dyniowe szaleństwo

- Popularność dyń w Polsce rośnie, nie tylko ze względu na święto Halloween, ale i pęd ku zdrowemu odżywaniu. Dynie są bogate w witaminy, cukry, sole mineralne, to jest znakomity składnik diety - przekonuje genetyk i biotechnolog, prof. Katarzyna Niemirowicz-Szczytt w rozmowie z agencją PAP Life.

Dynie mają wiele dobroczynnych właściwości. Ich miąższ zawiera m.in. karotenoidy. Jedzenie nawet niezbyt dużych ilości miąższu dyni powoduje, że po dwóch tygodniach skóra wygląda na opaloną. Dynia jest niskokaloryczna, więc mogą ją jeść nawet osoby bardzo pilnujące diety.

Oprócz włączenia tego zdrowego warzywa do codziennego jadłospisu, możesz też przyrządzić z niej odżywczą maseczkę.

Maseczka z dyni

- pół jabłka

- 2 łyżki miodu

- 2 łyżki płatków owsianych

- gęsta śmietana

Umyj jabłko i obierz je ze skóry. Dynię także umyj i pokrój w plastry. Zmiksuj płatki owsiane. Powinny przypominać proszek. Dodaj do nich jabłko, dynię i miód. Ponownie dokładnie zmiksuj. Dodaj łyżkę śmietany i wymieszaj. Nakładaj maseczkę na umytą twarz i pozostaw na około 20 minut. Zmyj tonikiem lub ciepłą wodą.

Cebula na trądzik

Cebula jest jednym z najbardziej niedocenianych warzyw. Ze względu na jej intensywny zapach niechętnie stosujemy poza kuchnią. A to błąd. Cebula pomaga usuwać z organizmu substancje rakotwórcze i inne toksyny.

Rewelacyjnie sprawdzi się więc w przypadku osób o problematycznej cerze. Osoby ze skłonnościami do trądziku powinny czym prędzej przygotować odżywczą, oczyszczającą maseczkę na bazie cebuli.

Maseczka z cebuli

- cebula

- mąka ziemniaczana

- jogurt naturalny

Obierz i ugotuj cebulę. Rozgnieć ją na papkę. Dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę jogurtu. Maseczkę nałóż na umytą twarz. Po 20 minutach zmyj ciepłą wodą lub wodą z rumiankiem.

Granat jako przekąska

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Granat jest jednym z najzdrowszych, najsmaczniejszych, a do tego najstarszych owoców. Uprawiano go już w starożytności. W Chinach jest uważany za symbol długowieczności. Ponoć już Kleopatra spożywała go w dużych ilościach.

W Polsce jemy granaty sprowadzane z Turcji i Izraela. Owoc ten zawiera wiele cennych składników. Ma działanie antyoksydacyjne, odżywcze i przeciwzmarszczkowe. Zmniejsza też prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy. Zbawiennie wpływa na skórę, a także na pracę serca.