Dlaczego warto usunąć cukier z diety i dlaczego to takie trudne?

Myśleliście, że sól to biała śmierć? Cukier jest od niej o wiele groźniejszy. Wykluczenie cukru z diety to jedna z najlepszych rzeczy, jaką można zrobić dla zdrowia. Zgadzają się z tym nawet najwięksi przeciwnicy diet.
Cukier i sól szkodzą Cukier i sól szkodzą fot. Sea Wave / shutterstock.com

Dlaczego cukier tak nam szkodzi?

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Cukier to kalorie, a za dużo kalorii to dodatkowe kilogramy. To właśnie za duża ilość cukru w diecie jest najpoważniejszą przyczyną otyłości. Węglowodany proste są wyjątkowo szybko magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Mało tego, jedzenie cukru powoduje znaczne wahania poziomu glukozy we krwi.

Co to oznacza w praktyce? Im więcej jesz cukru, tym bardziej go chcesz. Cukier spada równie gwałtownie jak rośnie. Kiedy jego poziom się obniża, organizm zaczyna się go domagać. A jeśli mu go nie dasz, zaszantażuje cię bólem głowy, spadkiem energii, pogorszonym nastrojem. Brzmi znajomo? Ponadto okazuje się, że osoby jedzące znaczne ilości cukru są bardziej narażone na zawał serca.

Cukier Cukier fot. flikr.com, Gloria Garcia

Cukier, czyli co?

Nie mówimy o cukrze naturalnie występującym w produktach spożywczych, takich jak owoce, ziarna czy nabiał. Mowa tu o przetworzonym cukrze, który czyha na nas w wielu miejscach, przybiera różne formy. Najłatwiej go rozpoznać, kiedy jest zwykłym białym cukrem. Trudniej, kiedy jest syropem glukozowo-fruktozowym, cukrem brązowym, syropem klonowym, syropem z agawy, fruktozą czy melasą.

Często na opakowaniu podana jest ogólna ilość cukrów, ale nie ma rozgraniczenia pomiędzy cukrem dodanym, a tym, który występuje naturalnie w żywności. Zatem, o ile łatwo jest ocenić, ile cukru dodajemy do kawy, herbaty, ile wypijamy w postaci słodzonych napojów, trudniej jest oszacować, ile jemy go z gotowymi produktami spożywczymi.

Cukier Cukier fot. flikr.com, Paul

Teoria a praktyka

Skoro już wiemy, że cukier przetworzony to zło, znamy jego postaci i zdajemy sobie sprawę, czego należy unikać, wystarczy go po prostu wykluczyć. Nic prostszego? Niestety niekoniecznie. Jeśli po kolejnej próbie wykluczenia cukru z diety, zdajesz sobie sprawę z tego, że pociąg do słodkości jest silniejszy od ciebie - wiedz, nie jesteś sam!

Słodki smak nas pociąga, jest wszędzie i jest bardzo uzależniający. Można powiedzieć, że z niejako rodzimy się z cukrowym nałogiem, bo tak zaprogramowała nas ewolucja. Nasi przodkowie robili wszystko, żeby znaleźć słodkie jedzenie. Po pierwsze, było ono źródłem tak pożądanej wówczas łatwo przyswajalnej energii, po drugie słodkie jedzenie raczej nie jest trujące, więc można je było bezpiecznie zjeść.

Dziś cukier jest wszędzie. Nie tylko w cukiernicy i słodyczach, ale też w jogurtach, płatkach śniadaniowych, sokach, pieczywie - czyli w produktach, które sprzedawane są jako zdrowe. Mało tego ? cukier działa jak narkotyk. Przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych badanie, sugeruje, że cukier aktywuje te same obszary w mózgu i uzależnia podobnie jak narkotyki

Dieta Dieta fot. flikr.com, Laura Lewis

Prawie całkowita abstynencja

Potraktowanie przetworzonego cukru jak używki pozwoli uświadomić sobie jak bardzo powinniśmy na niego używać, a w spożyciu zachować rozsądek. Trochę tak jak z alkoholem - małe ilość nam nie szkodzą, ale picie bez umiaru może doprowadzić do tragedii.

Aby unikać cukru, warto przede wszystkim przestawić się na nieprzetworzone, naturalne produkty oraz gotowanie w domu. Tylko tak możemy kontrolować to, co jemy. Przygotowywanie posiłków, choć zajmuje trochę czasu, może się okazać mile spędzonym, rodzinnym czasem. Może uda wam się odkryć nową pasję?

Strategia Strategia fot. flikr.com, Frits Ahlefeldt-Laurvig

Odpowiednia strategia

Nie chodzi o to, żeby obsesyjnie kontrolować każdy kęs, ale żeby zwracać uwagę na to, co się je. Jeśli dodajecie cukier do jedzenia, róbcie to z głową. Inaczej wchłonie i przyswoi się cukier, który dodasz do herbaty, a inaczej ten, którym słodzisz pełnoziarnistą owsiankę. Jeśli uda ci się zrezygnować z dosładzania, możesz zjeść raz na jakiś czas ciastko czy kulkę lodów.

Suszone morele Suszone morele fot. flikr.com, JimmyMac210 - just returned home from hospital

Zdrowa odpowiedź na zachcianki

Radę - jedz suszone owoce zamiast słodyczy - pewnie każdy z was słyszał już tysiąc razy. Może warto ją wreszcie wprowadzić w życie? Zjedzenie kilku suszonych moreli albo pieczonego jabłka z modem i bakaliami to zdrowe rozwiązanie, które zaspokaja chęć na słodkości. Nie jest to czekolada, ale może, kiedy zmienicie nawyki żywieniowe, ta nie będzie wam już potrzebna.

Skarbonka Skarbonka fot. flikr.com, Clyde Robinson

Nagradzaj się

System nagradzania się można zastosować także przy odstawianiu cukru. Jednym ze sposobów zwiększających motywację do wytrwania w postanowieniu jest odkładanie przeznaczanych na słodycze pieniędzy. Kiedy po tygodniu czy miesiącu zobaczysz, że uzbierała się odpowiednia kwota, kup sobie coś ekstra, na co normalnie nie mogłabyś sobie pozwolić.

Zmiana nawyków żywieniowych bywa trudna. Jednak warto próbować i starać się wprowadzać zmiany na lepsze w tym zakresie. Mamy jedno zdrowie i jedno ciało. Dbanie o nie powinno być wysoko na liście naszych priorytetów.

Więcej o: