Zacznij rok z antyoksydantami

Zdrowa dieta bogata w antyoksydanty bywa skuteczniejsza od drogich kremów odmładzających i suplementów. Antyoksydanty czyli przeciwutleniacze są antyrakowe, opóźniają proces starzenia się. Wybraliśmy hity wśród antyoksydantów!

Owoce: gruszka

Przeciwutleniacze w żywności nie tylko opóźniają proces starzenia się, ale również zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy, raka. Przeciwutleniacze można zażywać w postaci witamin, suplementów. Jednak najlepsze są te naturalne, czyli pochodzące z nieprzetworzonej żywności i wolne od sztucznych dodatków! Znajdziesz je m.in. w owocach. Najwięcej antyoksydantów zawierają czarne porzeczki, truskawki, maliny, śliwki, jabłka, gruszki, rodzynki, dzikie jagody, pomarańcze i wiśnie. Na antyoksydant roku 2011 wśród owoców typujemy gruszkę. Ten smaczny owoc zawiera sporą ilość polifenoli, które są naturalnymi antyoksydantami. Neutralizują one działanie wolnych rodników, które szkodzą skórze i organizmowi. To właśnie przez działanie wolnych rodników skóra szybciej się starzeje. Aby się przed nimi chronić niezbędne są antyoksydanty, a w gruszkach jest ich bardzo dużo

Warzywa: czerwony burak

Warzywa są bogatym źródłem witaminy C, a także przeciwutleniającego minerału selenu. Naturalne przeciwutleniacze znajdują się w takich warzywach jak kapusta włoska, brukselka, brokuły, buraki, czerwona papryka, cebula, kukurydza i bakłażan. Warzywa o intensywnym zabarwieniu np. czerwone buraki zawierają karotenoidy należące do grupy przeciwutleniaczy. Karotenoidy powstrzymują niszczycielskie działanie wolnych rodników, jedna cząsteczka karotenoidy wychwytuje dwa wolne rodniki. Dzięki temu skutecznie walczą z rakiem. Karotenoidy chronią również skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Buraki dodatkowo zawierają antyoksydanty, które chronią naczynia krwionośne przed uszkodzeniem

Ziarna i rośliny strączkowe: czerwona fasola

Rośliny strączkowe w ogóle należą do czołówki warzyw pod względem zawartości antyoksydantów. Pełne ziarna nie mają sobie równych warzyw jeśli chodzi o zawartość przeciwutleniaczy w gramie produktu. Proponujemy przyjrzeć się fasoli. Nie ma większej różnicy pomiędzy ciemną i jasną fasolą nerkową. Jednak ciemna fasola zawiera większą ilość przeciwutleniaczy w związku z posiadanym pigmentem. Dodatkowo fasola zawiera wysokiej jakości błonnik, czyste związki żelaza, potas, fosfor, wapń i witaminy z grupy B. Czerwona fasola jest niskotłuszczowa, a wysokiej jakości błonnik ułatwia trawienie. Według tradycyjnej chińskiej medycyny fasola nerkowa ma właściwości oczyszczające organizm oraz usuwa nadmiar płynów z organizmu

Orzechy i przyprawy: cynamon

W orzechach występują należące do grupy antyoksydantów witamina E i selen. Orzechy włoskie, laskowe, pistacje zawierają największe dawki zdrowych składników. Wśród przypraw najbogatsze w przeciwutleniacze są oregano, goździki i cynamon. Cynamon jest bardzo silnym antyoksydantem. W porównaniu z innymi przyprawami o właściwościach przeciwutleniających np.: anyż, imbir, lukrecja, mięta, gałka muszkatołowa i wanilia to cynamon zapobiegał utlenianiu najskuteczniej. Stwierdzono, że cynamon również skuteczniej niż witamina E zmiata wolne rodniki nadtlenkowe i wodorotlenkowe

Napoje: czerwone wino

Kawa, herbata i czerwone wino są bogatymi źródłami flawonoidów. Flawonoidy należą do grupy polifenoli, które nadają czerwonemu winu właściwości hamujące starzenie się organizmu. W czerwonym winie znajdziemy również resweratrol, który chroni komórki przed starzeniem się. To przeciwutleniacz, który zabezpiecza organizm przed rozrastaniem się komórek nowotworowych. Najwięcej resweratrolu znajdziesz w winie Pinot Noir tłoczonym w Burgundii, gdzie panuje wilgotny klimat. Każdego dnia możesz wypić jeden mały kieliszek dobrego czerwonego wina. Na zdrowie!

Więcej o: