Lody waniliowe - kremowe, aksamitne i pyszne. To jeden z naszych ulubionych smaków.
Wiele produktów o smaku waniliowym zawiera składnik zwany castoreum. Jak podaje Wikipedia - jest on wydzieliną gruczołów bobra europejskiego oraz kanadyjskiego. Pozyskiwanie castoreum odbywa się bez szkody dla zwierząt. To wydzielina uzyskiwana z gruczołów napletkowych samca bobra. Służy ona tym zwierzętom do natłuszczania futra i do znaczenia swojego terytorium.
Żujemy ją po każdym posiłku. Ma swoich zwolenników i przeciwników.
Olej pochodzący z sierści owcy jest bazą gum do żucia. Odpowiada za odpowiednią wilgoć gumy.
Nie wyobrażamy sobie bez nich żadnej imprezy. Oprócz tego, że są tłuste mają w swoim składzie coś niepokojącego.
Wodorosiarczyn sodu jest środkiem konserwującym (symbol E222). Używany do wybielania przebarwień na chipsach, przedłuża także ich okres do spożycia. Jest składnikiem większości środków czyszczących muszle klozetowe.
Apetyczne kolorowe wypieki kuszą smakowitymi kolorami. Pięknie wyglądające nie wcale nie muszą być zdrowe.
Sproszkowane owady (czerwce kaktusowe - żyją w Meksyku) to nic innego jak E120. Pełnią rolę naturalnego ciemnoczerwonego barwnika. Jeden kilogram uzyskuje się z około 155 tysięcy owadów. barwi się także napoje alkoholowe, sosy (głównie sos jabłkowy), owocowe nadzienia do ciast, mięsa, wypieki, jogurty i polewy.