Smaczne i bardzo zdrowe

Są źródłem naturalnych witamin. Odżywią twój organizm, pomogą zwalczyć choroby, poprawią nastrój.

Cytryny

Jedna cytryna zawiera więcej niż 100 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Flawonoidy zawarte w cytrynach hamują wzrost komórek rakowych i działają jako środek przeciwzapalny. Wodą z dodatkiem soku cytrynowego można płukać gardło w przypadku jego infekcji, a zewnętrznie można używać do leczenia wyprysków i rozjaśniania piegów. Najnowsze badania dowodzą, że plasterek cytryny w zielonej herbacie zwiększa wchłanianie antyoksydantów o około 80 procent.

Brokuły

To warzywo, które warto na stałe wpisać do swojego menu. Jest smaczne zarówno na surowo, jak i na ciepło. Dzięki substancjom w nim zawartym, możemy uzupełnić w pewnej części niedobory witaminowe i mineralne w naszym organizmie. Zawartość przeciwutleniaczy w brokułach, to ochrona dla naszego serca i sieci naczyń krwionośnych. Dzięki nim naczynia krwionośne stają się mocniejsze i bardziej elastyczne. Ze względu na zawartość chromu, zaleca się spożywanie osobom, które chcą schudnąć, a także cukrzykom. Składnik ten zmniejsza apetyt na słodycze i wspomaga pracę trzustki.

Gorzka czekolada

Gorzka czekolada zmniejsza poziom stresu w naszym organizmie. Kawałek czekolady to doskonały sposób na relaks. Dzięki zawartości antyoksydantów zmniejsza ryzyko licznych chorób, łagodzi objawy depresji. Ile trzeba jeść czekolady, by lepiej radzić sobie z permanentnym stresem? Szwajcarscy badacze ustalili, że wystarczy 40 gramów dziennie. Do eksperymentu zaprosili ludzi, którzy uważali się za silnie zestresowanych. Następnie przez dwa tygodnie karmili ich codziennie blisko połową tabliczki gorzkiej czekolady. Na koniec zmierzyli u ochotników poziom hormonów stresu. Okazało się, że spadł, a czekolada zmieniła metabolizm badanych.

Łosoś

Łosoś, stanowi doskonałe źródło selenu, wapnia oraz witamin D i E. Dieta , której składnikiem jest łosoś korzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną, poprawia też funkcjonowanie układu odpornościowego. Łosoś, podobnie jak inne ryby, jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Poprawiają one funkcjonowanie naczyń krwionośnych, korzystnie wpływają na pracę serca, zmniejszają ryzyko depresji.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie dostarczają witamin i składników mineralnych oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Działają też jako afrodyzjak. Ryzyko zachorowania na serce i nowotwory obniża się o 23 proc. u tych, którzy jedzą orzechy laskowe, włoskie lub arachidowe przynajmniej pięć razy w tygodniu. Orzechy są też bogatym źródłem witamin E i C oraz kwasu lanolinowego, który dostarcza mózgowi naturalnego tłuszczu i "oliwi" komórki nerwowe. Mają 50-70 proc. tłuszczów. Są to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki temu mogą je jeść osoby z zaburzeniami przemiany tłuszczowej i będące na dietach przeciwmiażdżycowych.

Awokado

Awokado rozbija zły cholesterol. Jest pełne witamin i wartości odżywczych. Dostarcza nam sił witalnych, przez co jest nazywane gruszką miłości. Sławę tą awokado zawdzięcza wysokiej, bo aż 30% zawartości łatwo przyswajalnego tłuszczu. Nienasycone tłuszcze sprawiają też, że jest szczególnie polecane osobom chorym na miażdżycę.

Czosnek

Pobudza żołądek do produkcji soku żołądkowego, jest dobry na zgagę. Już naszym babciom znane było korzystne działanie na drogi oddechowe, dlatego czosnek przygotowany na różne sposoby jest jednym z domowych sposobów leczenia przeziębień, działa przeciwgorączkowo, przeciwbakteryjnie. Czosnek obniża również poziom cholesterolu. Ma działanie przeciwbakteryjne.

Szpinak

Szpinak jest doskonałym lekarstwem na osłabienie, zmęczenie, wyczerpanie, czy anemię. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które pomocne są w nowotworowej profilaktyce. Warto wiedzieć żeby szpinaku nie gotować zbyt długo, gdyż wtedy wszystkie jego wartości odżywcze zwyczajnie giną. Szpinak likwiduje zaparcia, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a nawet łagodzi głód nikotynowy wśród osób rzucających palenie. Zawiera duże ilości kwasu foliowego. Jedzenie szpinaku w pierwszym trymestrze ciąży zapobiega uszkodzeniom układu nerwowego u dziecka. Najzdrowszy jest surowy - dodany do sałatek, lub ugotowany w minimalnej ilości wody. Niestety, pożywna zielona papka wygląda mało apetycznie. Polecamy energetyzujący sok ze szpinaku - zmiksuj liście szpinaku, marchew, jabłko, kiwi. Taki mix zawiera witaminy A, C, E, B, K oraz przeciwutleniacze, dodaje sił.

Fasola

Jedzenie porcji roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica) cztery razy w tygodniu może obniżyć ryzyko chorób serca o 22 procent. Ten sam zwyczaj może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Im ciemniejszy fasoli, tym więcej antyoksydantów, które zawiera. Rośliny strączkowe zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, a ten wspomaga trawienie.

Więcej o: