Łechce podniebienie i podnosi libido! Czekolada jest dobra na wszystko?

Gorzka, mleczna, biała, z orzechami, rodzynkami lub nadziewana. Do wyboru, do koloru. Chyba każdy z nas ma swoją ulubioną. Dziś Dzień Czekolady. Z tej okazji podglądamy, czy w połowie XX wieku również była tak hołubiona jak obecnie.

Na zdrowie!

Czekolada oprócz walorów smakowych, znana jest również z tego, że posiada dobroczynne działanie dla naszego organizmu. A wszystko dzięki jej podstawowemu składnikowi - nasionom kakaowca. Zawierają one: żelazo, wapń, cynk, magnez, fosfor oraz witaminy: A, która wpływa na skórę, B - usprawniająca pracę układu nerwowego i E - witaminę młodości. Czekolada zawiera również seratoninę. Dzięki niej dobrze śpimy, jesteśmy spokojni, szczęśliwisi i mamy większe potrzeby seksualne! Natomiast dzięki teobrominie jesteśmy bardziej pobudzeni.
Niestety czekolada jest dość kaloryczna. 100 gram to już mniej więcej 500 kalorii, więc dziennie nie powinniśmy zjadać więcej niż kilka kostek. Mamy nadzieję, że dziewczynka ze zdjęcia nie zjadła całej tabliczki!

Zobacz więcej w zbiorach NAC.

Lubisz nasze artykuły? zostań fanem i kliknij tutaj.

A jak się robi czekoladę?

Spójrzmy na panów na zdjęciu. Po wysuszeniu ziaren i owoców kakaowca, pracownicy fabryki prażą je w specjalnej maszynie. Ciekawostką jest fakt, że w zależności od temperatury prażenia, zmienia się smak czekolady. Po uprażeniu, łuskają je i miażdżą. W ten sposób powstaje półpłynna miazga kakaowa. Następnie łączy się ją z tłuszczem, czyli masłem kakaowym. W ten sposób powstaje czekolada. Pamiętajmy, że im więcej procent w produkcie procent miazgi kakaowej, tym czekolada jest bardziej gorzka.

Zobacz więcej w zbiorach NAC.

Lubisz nasze artykuły? zostań fanem i kliknij tutaj.

Słodkie co nie co....

Kiedyś czekolada była niejako produktem ekskluzywnym, na który nie mogli pozwolić sobie wszyscy. Podejrzewamy, że ceny również były kosmiczne. Świadczą o tym miny Warszawiaków ze zdjęcia, których stoisko z czekoladą po prostu zahipnotyzowało. Te ich rozmarzone oczy mówią dosłownie wszystko....

Zobacz więcej w zbiorach NAC.

Lubisz nasze artykuły? zostań fanem i kliknij tutaj.

Może torcik?

Chyba wszyscy znamy ten charakterystyczny smak. Cienkie wafle przełożone kakaowym kremem, a wszystko oblane ciemną czekoladą. Pychota! Ciekawe, czy pracownica fabryki, która na zdjęciu dekoruje torciki, ukradkiem, od czasu do czasu, lubiła sobie podjeść kawałek czekoladowego wafelka? Podejrzewamy, że ciężko było oprzeć się pokusie....

Zobacz więcej w zbiorach NAC.

Lubisz nasze artykuły? zostań fanem i kliknij tutaj.

Cukiernicza wyobraźnia

Czekolada nie musi być przecież koniecznie w formie tabliczki. Spójrzmy tylko na te czekoladowe figurki! Pracownice zakładu cukierniczego musiały wykazać się nie byle jakim talentem i cierpliwością, by stworzyć takie małe dzieła sztuki. Podziwiamy!

Zobacz więcej w zbiorach NAC.

Lubisz nasze artykuły? zostań fanem i kliknij tutaj.

Partnerem Projektu jest Narodowe Archiwum Cyfrowe www.nac.gov.pl.

Więcej o: