To przyjaciele twojej skóry. Są bogate w cenne witaminy i minerały. Znajdziemy tam witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę. Ze składników mineralnych, pomidory najbogatsze są w potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan.
To jednak nie wszystko, bo znajdują się w nich również duże ilości likopenu, cennego antyutleniacza, mającego właściwości antynowotworowe i chroniące przed chorobami serca. Przyswajalność likopenu znacznie wzrasta, jeśli pomidory gotowane są z dodatkiem oliwy z oliwek.
Oferta partnera: Kup dietę i schudnij do Sylwestra!
Ząbki czosnku, których używamy głównie w kuchni maja wiele cennych właściwości wykorzystywanych od wiek wieków w leczeniu. Zgnieciony ząbek wydziela alicin (S-tlenku disulfidu diallilowego, S-allilo-2-propenotiosulfinianu). To właśnie ta substancja jest najbardziej wartościowa w tym warzywie. Ma ona silniejsze działanie niż tetracyklina czy penicylina.
Działa bakteriobójczo i pomaga zwalczać grzyby. Działa przeciwzakrzepowo i również zaliczamy go do przeciwutleniaczy.
W chorobie i po chorobie.
Czosnek warto spożywać po kuracjach antybiotykami. Dzięki swoim właściwościom odbudowuje zniszczoną florę bakteryjną w naszych jelitach. Badania wykazały, że czosnek silnie oddziałuje na trzustkę i pobudza ją do wydzielania insuliny. Dzięki tej swojej unikalnej właściwości jest szczególnie polecany cukrzykom.
Słodkie ziemniaki są pełne beta-karotenu, który zapobiega uszkodzeniom komórek i przedwczesnemu starzeniu się.
Beta-karoten jest naturalnym barwnikiem występującym w roślinach. Ludzki organizm przekształca w witaminę A. Co ważne, zażywanie beta-karotenu (w formie pożywienia czy tabletek) jest bezpieczniejsze, aniżeli łykanie witaminy A, gdyż gromadzona jest ona w wątrobie (ryzyko hiperwitaminozy), natomiast nadmiar beta-karotenu wydalany jest wraz z resztkami pokarmowymi, ale też magazynowany w tkance tłuszczowej.
Papryka może być nazywana warzywem młodości. Mieszając ze sobą wszystkie jej rodzaje, uzyskujemy komplet witamin i substancji zapewniających nam zdrowy i młody wygląd, a także zdrowie wewnętrzne. Warto ją spożywać zarówno na surowo, jak i jako dodatek do innych potraw.
Jeśli chodzi o urodę - największym sprzymierzeńcem będzie papryka czerwona. To cenne źródło witaminy C, która wzmacnia naszą odporność, a także pomaga w walce ze zmarszczkami. Zawiera też rutynę, która doskonale radzi sobie w walce z kruchymi naczynkami.
Papryka zielona z kolei polecana jest paniom, które akurat są na diecie, ponieważ jest ona niskokaloryczna. Zawiera dużo kwasu foliowego i w związku z tym jest polecana przyszłym mamom. Jest także bogactwem witamy młodości - witaminy E.
Hasło przewodnie? Dożo minerałów - mało kalorii! Warzywko doskonale nadaje się dla osób, które dbają o linię, a poza tym jest bardzo zdrowa. Poprawia koloryt i jędrność skóry, kondycję włosów i paznokci, wzrok, a nawet przyspiesza przemianę materii! Najbardziej znany jest z, największej pośród warzyw, ilości beta-karotenu, o którym już wspominaliśmy.
Innymi korzystnymi dla skóry minerałami są: żelazo, potas, fosfor, miedź, cynk, magnez, wapń, jod, witaminy B1, B2, PP, K, C oraz z grupy B. Przyspieszają one jej regenerację, dbają o ujędrnienie, a także mocne włosy i paznokcie!
Poprawia koloryt skóry i wspomaga wytwarzanie
Zdecydowanie cenimy jego walory smakowe, szczególnie na Święta, nie wiedząc, bądź nie interesując się jego właściwościami wpływającymi na nasze zdrowie.
Buraki zawierają dużo pierwiastków mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu, potasu. Składniki te rozpuszczają się w wodzie, więc lepiej nie gotować buraków, chyba że w zupie.
Najbardziej wartościowy jest dla nas sok z buraków! Działa krwiotwórczo, zapobiega anemii, a co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Buraczane antocyjany, czyli barwniki należące do polifenoli (antyutleniaczy) czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Mają silne działanie antynowotworowe - neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki przed rakiem i spowalniając procesy starzenia się.
To wprawdzie nie warzywo, ale kobiety nie powinny o niej zapominać, szczególnie te, które mają problemy z infekcjami dróg moczowych. Regularne spożywanie żurawiny, bądź suplementu diety może skutecznie zapobiegać przykrym dolegliwościom.