Niestety tak, ale wcale nie to jest najgorsze.
Biały chleb i bułki wypieczony jest z wysoko przetworzonej mąki, co oznacza, że pozbawiono go niemal wszystkich składników odżywczych, jakich dostarcza osłonka ziarna. Białe pieczywo pszenne (chleb, bułki) zakwasza organizm, "zapycha", daje uczucie sytości na krótko, gdyż jest bardzo szybko trawione. Dzieje się tak dlatego, że zawiera znikome ilości błonnika (w przeciwieństwie do chleba razowego). Z tego powodu, niedługo po zjedzeniu kanapki bazującej na zwykłej bułeczce uczucie głodu wraca szybciej.
Oferta partnera: Kup dietę i schudnij do Sylwestra!
Prawda, ale zależy jakie. Nawet pieczywo razowe może stanowić pułapkę. Nie dość, że nie jest ono wypiekane z mąki razowej, producenci często barwią je karmelem. to może dostarczać jeszcze większej liczby kalorii niż białe pieczywo.
Warto jednak sięgać po sprawdzone pieczywo razowe, jest ono bowiem najzdrowsze.
Zawiera mnóstwo błonnika, który daje uczucie sytości na dłużej. Poza tym, poprawia perystaltykę jelit. Węglowodany złożone są dłużej trawione, a przez to poziom glukozy we krwi jest ustabilizowany i utrzymuje się na stałym poziome przez dłuższy czas (nie występują skoki glukozowe, jak w przypadku spożywania białego pieczywa czy węglowodanów prostych, które nie wpływają niestety korzystnie na nasz organizm.
Ponadto, zawiera solidną dawkę witamin z grupy B, które odpowiadają za właściwą pracę układu nerwowego oraz żelazo, magnez, potas.
Wśród pieczywa jest chyba najgorszym wyborem, bo nawet, jeśli zawiera ziarna czy wypieczony jest z mąki graham, obfituje także w polepszacze, konserwanty i środki antypleśniowe.
Tosty z serem i salami z opiekacza to prawdziwa, śniadaniowa bomba kaloryczna.
Fałsz.
Pieczywo jest niezbędną rzeczą w naszej diecie. Nawet w bardzo restrykcyjnej, odchudzającej diecie, jedna, dwie kromki pieczywa razowego powinny się znaleźć. Jest ono szczególnie zalecane na śniadanie.
W tek kwestii różnica jest naprawdę niewielka. Pieczywo (każde) jest niestety dość kaloryczne.
Wartość kaloryczna [kcal] i zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów [g] dotyczy 100 [g] lub 100 [ml] części jadalnych produktu.
- Bułka maślana: 212 kcal,
- Bułka zwykła ma zresztą wcale nie mniej, bo aż 217 kcal,
- Chleb pszenno-żytni: 203 kcal,
- Chleb pszenny razowy: 198 kcal,
- Chleb pszenny zwykły: 217 kcal,
- Chleb żytni razowy: 196 kcal,,
- Chleb żytni zwykły: 194 kcal.
Fałsz!
Prawda jest taka, że chrupkie pieczywo może być nawet dwa razy bardziej kaloryczne niż zwykły chleb! W 100 gramach znajdziemy około 372 kcal!
Najlepiej jest upiec chleb samemu! Ale prawda jest taka, że nawet na sklepowych pólkach można sięgnąć ideału. Dobry razowiec powinien być ciężki, a podczas krojenia powinien się lepić.