W pułapce light

Moda na szczupłą sylwetkę wciąż trwa, a wraz z nią popularność produktów light. W lekkiej wersji można kupić już niemal wszystko: jogurty, napoje, lody, a nawet majonez. Produkty lekkie niekoniecznie są zdrowsze, dostarczają dawkę niepotrzebnej chemii. Nie daj się zwieść!
jogurt jogurt shutterstock

Moda na light

Moda na light nie zaczęła się wczoraj. Już w 1957 roku powstał pierwszy sztuczny słodzik sweet low, a w1963 roku Cremona, niskokaloryczna śmietanka do kawy. Odchudzone produkty powinny charakteryzować się obniżoną zawartością tłuszczu i cukru. Według norm Unii Europejskiej lekka żywność, powinna zawierać 30 procent mniej wartości energetycznej. Tłuszcz zastąpiony zostaje niskotłuszczowymi substytutami, a cukier sztucznymi środkami słodzącymi. To bardzo kusząca propozycja szczególnie dla osób dbających o wagę i odchudzających się. To także dobry sposób, by zadowolić leniwych i dać im poczucie, że dbają o linię. Dawniej tego typu produkty były przeznaczone tylko dla osób chorych na cukrzycę, lub bardzo otyłych. Stąd wzięło się przekonanie, że są nie tylko niskokaloryczne ale również zdrowe. Tym chętniej sięgamy po dietetyczne odpowiedniki tradycyjnych produktów.

Oferta Partnera - Zamów dietę i schudnij na wiosnę

Jogurt przyspiesza metabolizm Jogurt przyspiesza metabolizm Fot. Shutterstock

Moda na light

Często nie zdając sobie sprawy, że właśnie w nich ukryte są żywieniowe pułapki. Niestety produkty light nie podlegają żadnej kontroli, producenci w łatwy sposób odchudzają produkty. Pozbawiają je najczęściej cukrów prostych. Obniżenie zawartości tłuszczu czy cukrów ma wpływ na pogorszenie smaku, często także wiąże się ze zmianą konsystencji produktu. Lekkie produkty są częściej bardziej przetworzone, nafaszerowane konserwantami i pozbawione substancji odżywczych. Nie jest łatwo uzyskać produkt o tych samych walorach smakowych, ale dostarczający mniej kalorii. Tłuszcz daje lepszy smak, kiedy go zabraknie, producenci np. do jogurtu dodają więcej cukru, aby nadal smakował klientom. Pamiętaj, że nie wszystkie produkty light są niskokaloryczne. W odtłuszczonych czekoladach cukier został zastąpiony słodzikiem, ale żeby smak nie uległ pogorszeniu, tłuszczu jest więcej. W rezultacie jest go tyle samo co w czekoladach tradycyjnych.

fit fit shutterstock

Dietetyczna pułapka

Lekkie przekąski to pułapka dietetyczna, łatwo i o wiele więcej znajduje się wtedy na naszym talerzu. Kiedy wiemy, że coś jest mniej tuczące, przestajemy kontrolować ile tego zjadamy. Producenci, by przyciągnąć konsumentów wymyślili nowe określenia żywności - slim, fit, fitness. Klientom te przymiotniki kojarzą się z produktami pomagającymi dbać o linię, a tymczasem koncerny same decydują o ile obniżyć zawartość tłuszczu, by produkt otrzymał taką etykietę. Taka przekąska niewiele odbiega od kaloryczności tradycyjnej.

cukier cukier shutterstcok

Szkodliwy tłuszcz?

Moda na odchudzanie sprawiła, że każdy tłuszcz uważamy za zbędny i szkodliwy. A tłuszcz jest przecież tak samo ważny dla zdrowia, jak wszystkie inne składniki odżywcze. To budulec komórek, używany do produkcji żółci. Odtłuszczone mleczne produkty nie tylko zatrzymują wchłanianie witamin A, D, E, K może również powodować fermentację w jelitach i inne niestrawności. W szczególności uważać należy na produkty bez cukru. Cukier zastępowany jest słodzikami, sztucznie wytworzonymi substancjami słodzącymi np. aspartamem. Posiada on większą moc słodzącą niż cukier i praktycznie nie dostarcza kalorii. To ulubiony składnik producentów napojów niskokalorycznych. Pijąc colę light zaoszczędzasz ok. 100 kalorii na szklance.

Cola Cola Cola Fot. sxc.hu

Gazowane napoje

Pamiętaj jednak, że cola nie należy do najzdrowszych napojów, w obu wersjach występuje kofeina i kwas fosforowy, który zakwasza organizm i zaburza gospodarkę wapniową. Nadmierne spożywanie słodzików (podobnie jak glutaminianu sodu) prowadzi do chorób neurologicznych, wywołuje bóle brzucha i głowy, migreny, nudności, zmęczenie, problemy ze snem, napady niepokoju. Pijąc gazowane napoje słodzone na pewno nie schudniesz. Wyraźne zastrzeżenie, aby żywności zawierającej aspartam nie spożywały kobiety w ciąży, to najlepszy dowód, że nie jest bezpieczny. Ale ponieważ rzadko wywołuje ostre reakcje, nie kojarzymy swoich dolegliwości z jedzeniem produktów nim dosładzanych. A jemy je ciągle, nie zadając sobie sprawy, że wszędzie go pełno: w napojach gazowanych, gumach do żucia bez cukru, płatkach śniadaniowych, miętowych pastylkach odświeżających oddech.

Czekolada Czekolada Fot. Shutterstock

Jak się nie nabrać na pułapkę produktów light?

Odchudzone produkty nie mogą stać się podstawą zdrowego żywienia. Sprawdzaj na opakowaniu zawartość tłuszczu, kalorii i substancji odżywczych. Okazuje się, że np. gorzka czekolada ma podobną liczbę kalorii, co droższa (i niestety mniej zdrowa) z dopiskiem lihgt. Jeśli chcesz schudnąć, jedz naturalnie niskokaloryczne i niskotłuszczowe produkty, takie jak warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo, chude mięso, ryby. Nie zapomnij także o ruchu.