Sałatki na ogół postrzegamy jako jeden z najzdrowszych posiłków, jednak te pakowane, gotowe do spożycia bardzo rzadko są produktem godnym polecenia. Najczęściej sprzedawane są one z sosem na bazie majonezu i wzmacniaczy smaku. Kluczową kwestią są także dodatki - w gotowych sałatkach najczęściej znajdziemy mięso w niezdrowej panierce, bekon, żółty ser czy grzanki z białego pieczywa.
Jeśli więc chcesz zjeść niskokaloryczną i zdrową sałatkę przygotuj ją samodzielnie w domu, zamiast sięgać po tylko pozornie zdrowy posiłek.
Nie jest tajemnicą, że owoce (choć zdrowe) zawierają dużo cukru. Nie znaczy to, że powinniśmy z nich rezygnować, ale warto je choć trochę ograniczyć. Bardzo popularne stały się w ostatnim czasie koktajle, które przygotowywane jednie z owoców są niestety prawdziwą bombą kaloryczną, która nie nasyci nas na długo. Jeśli więc chcemy pić koktajle najlepiej sięgnąć po te warzywne lub warzywno-owocowe. Dobrym wyborem będą owoce jeżynowe, które zawierają mało kalorii oraz stosunkowo niewielką ilość cukru.
Zmniejszona ilość tłuszczu w nabiale zazwyczaj rekompensowana jest dodatkiem cukru. Najgorszym wyborem są produkty oznaczone napisem "0% tłuszczu", gdyż to właśnie one zawierają najwięcej dodatkowych słodzików. Wybierając nabiał staraj się czytać etykiety - okaże się, że odtłuszczony jogurt najprawdopodobniej zawiera więcej cukru niż jego pełnotłusta wersja.
Choć wydają się idealną przekąską między posiłkami ze względu na zawartość zbóż oraz suszonych owoców, tak naprawdę wcale nie są dobrym wyborem na diecie odchudzającej. Rzeczywiście są bogate w zdrowe składniki, ale także - o czym rzadko się wspomina w wiązany z otyłością syrop glukozowo-fruktozowy oraz sztuczne słodziki. Oczywiście taki batonik to zawsze lepszy wybór niż tradycyjny czekoladowy baton, jednak nie powinniśmy go traktować jako zdrowej przekąski, a raczej jako małe odstępstwo na diecie.
Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie takich batoników w domu. Wystarczy zmieszać ze sobą wybrane płatki zbożowe, suszone owoce (np. żurawina, daktyle, morele) oraz odrobinę wybranego tłuszczu. W internecie znajdziecie naprawdę wiele inspiracji.
Wszyscy wiemy, że mleko czekoladowe, ze względu na kakao jest wysokokaloryczne. Często jednak błędnie postrzegamy mleko waniliowe jako jego zdrowszy odpowiednik. Okazuje się, że najlepszym wyborem spośród mlek roślinnych oraz zwierzęcych są zawsze te o naturalnym smaku. Przykładowo naturalne mleko migdałowe nie zawiera żadnych dodatkowych cukrów, a mleko migdałowe z aromatem waniliowym zawiera go aż 13 g w szklance.
Masło orzechowe ma naprawdę wiele wartości odżywczych. Choć jest dość kaloryczne, nie warto szukać jego odtłuszczonej wersji. Ubytek dobrych tłuszczów zastępowany jest w nich dodatkowym cukrem bądź tłuszczami gorszej jakości. Lepiej jest więc ograniczyć porcję pełnotłustego masła, zamiast sięgać po jego odtłuszczony wariant.
Takie napoje rzeczywiście szybko uzupełniają poziom elektrolitów po intensywnym wysiłku, ale ich dużym minusem jest wysoka kaloryczność oraz zawartość cukru. Co więcej, najczęściej sięgają po nie osoby, które wcale nie uprawiają sportu przez co fundują sobie dużą ilość niepotrzebnych kalorii. Jeśli chcesz dobrze nawodnić organizm staraj się wypijać 1,5-2 litry wody dziennie.