Dlaczego nie możesz zrezygnować z cukru? Prawdopodobnie popełniasz te błędy [FAKTY I MITY O CUKRZE]

Ciągły apetyt na słodycze świadczy o uzależnieniu od cukru, które bardzo ciężko pokonać. Szczególnie jeśli błędnie myślimy o cukrze i na co dzień popełniamy pięć podstawowych błędów. Zobacz, jakich warto się wystrzegać.
brązowy i biały cukier brązowy i biały cukier Fot. Shutterstock

Używasz trzcinowego cukru, bo myślisz, że jest zdrowszy

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Wiele osób wciąż uważa, że wystarczy zastąpić biały cukier brązowym, aby uniknąć jego szkodliwego działania. To błędne myślenie - cukier trzcinowy zupełnie bez powodu został okrzyknięty zdrowszym. Dietetycy już od dawna walczą z tą opinią, gdyż oba cukry zawierają taką samą sachorozę, tylko z innych roślin. Co więcej - cukier trzcinowy zawiera bardzo podobną ilość kalorii i ma nawet większy indeks glikemiczny niż buraczany.

Beata Straszewska ekspert Stewiarnia.pl tłumaczy - "Cukier brązowy wyróżnia się zawartością minerałów, ale są to ilości śladowe, dla organizmu to taki sam cukier jak biały czy rafinowany. W wyniku jego rozkładu powstaje glukoza i fruktoza, które powodują wzrost cukru we krwi".

słodzik słodzik Fot. Shutterstock

Cukier zastępujesz sztucznymi słodzikami

Eliminacja cukru z diety to bardzo dobry pomysł, jednak zastąpienie go sztucznymi słodzikami zdecydowanie mija się z celem. Aspartam, sacharyna, sukraloza czyli najpopularniejsze sztuczne słodziki choć nie zawierają kalorii, według badań podnoszą stężenie glukozy we krwi, a co za tym idzie - szybko czujemy się głodni. Sztuczne słodziki mają ponadto bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie - mogą powodować zmiany we florze bakteryjnej jelit, a przez to być czynnikiem powodującym cukrzycę typu 2 oraz otyłość.

Sztuczne słodziki najlepiej zastąpić tymi naturalnymi - "Lepszą alternatywą cukru są naturalne słodziki - pochodzące z roślin: stewia czy erytrytol. To substancje nie zawierające kalorii, o prawie zerowym indeksie glikemicznym, niepodnoszące poziomu cukru we krwi" - wyjaśnia Beata Straszewska.

etykiety cukier etykiety cukier Fot. Shutterstock

Na etykietach wystrzegasz się tylko napisu 'cukier'

Prawidłowe czytanie etykiet wcale nie jest łatwe, gdyż szkodliwe substancje często ukrywają się pod niepozornie brzmiącymi nazwami. Tak właśnie jest z cukrem - nie wystarczy unikać produktów, w których na liście znajdziemy napis "cukier", ale także tych, które w składzie mają: glukozę, fruktozę, syrop glukozowo-fruktozowy, maltozę, dekstrynę czy maltodekstrynę. Unikajmy także tych zawierających np. syrop z agawy, melasę lub syrop klonowy - ich obecność także świadczy o obecności dużej ilości słodzonych substancji, których chcemy przecież uniknąć.

czekolada czekolada Fot. Shutterstock

Sięgasz po cukier, aby zaspokoić głód

Aby zaspokoić głód szybko zjadasz czekoladowego batonika? To błąd, ponieważ utrwalasz przekonanie, że to cukier najszybciej zaspokoi uczucie głodu. Produkty z wysoką zawartością cukru istotnie dostarczą organizmowi energii szybko, ale czucie sytości minie równie błyskawicznie. Ciekawe badania przeprowadzono na Uniwersytecie Yale - wykazano, że produkty zawierające dużo fruktozy dają mniejsze uczucie sytości niż te, które zawierają głównie glukozę.

Jakie produkty zatem mogą zaspokoić głód na dłużej? W szczególności te bogate w węglowodany złożone oraz błonnik - uwalniają one glukozę stopniowo i dłużej, nie powodując gwałtownych skoków cukru we krwi.

owoce owoce Fot. Shutterstock

Jesz bardzo dużo owoców

Owoce są zdrowe - to prawda. Jednak warto pamiętać, że większość z nich zawiera bardzo dużą ilość cukru (np. banany, winogrono oraz owoce suszone). Kiedy spożywasz duże ilości owoców utrwalasz przyzwyczajenie do sięgania po słodkie produkty. Oczywiście nie musisz rezygnować z owoców, staraj się je jednak ograniczać i zastępować warzywami. Pamiętaj także, że najmniej cukru mają owoce leśne (jagody, maliny, jeżyny a także truskawki).

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Więcej o: