Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!
Wiele osób wciąż uważa, że wystarczy zastąpić biały cukier brązowym, aby uniknąć jego szkodliwego działania. To błędne myślenie - cukier trzcinowy zupełnie bez powodu został okrzyknięty zdrowszym. Dietetycy już od dawna walczą z tą opinią, gdyż oba cukry zawierają taką samą sachorozę, tylko z innych roślin. Co więcej - cukier trzcinowy zawiera bardzo podobną ilość kalorii i ma nawet większy indeks glikemiczny niż buraczany.
Beata Straszewska ekspert Stewiarnia.pl tłumaczy - "Cukier brązowy wyróżnia się zawartością minerałów, ale są to ilości śladowe, dla organizmu to taki sam cukier jak biały czy rafinowany. W wyniku jego rozkładu powstaje glukoza i fruktoza, które powodują wzrost cukru we krwi".
Eliminacja cukru z diety to bardzo dobry pomysł, jednak zastąpienie go sztucznymi słodzikami zdecydowanie mija się z celem. Aspartam, sacharyna, sukraloza czyli najpopularniejsze sztuczne słodziki choć nie zawierają kalorii, według badań podnoszą stężenie glukozy we krwi, a co za tym idzie - szybko czujemy się głodni. Sztuczne słodziki mają ponadto bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie - mogą powodować zmiany we florze bakteryjnej jelit, a przez to być czynnikiem powodującym cukrzycę typu 2 oraz otyłość.
Sztuczne słodziki najlepiej zastąpić tymi naturalnymi - "Lepszą alternatywą cukru są naturalne słodziki - pochodzące z roślin: stewia czy erytrytol. To substancje nie zawierające kalorii, o prawie zerowym indeksie glikemicznym, niepodnoszące poziomu cukru we krwi" - wyjaśnia Beata Straszewska.
Prawidłowe czytanie etykiet wcale nie jest łatwe, gdyż szkodliwe substancje często ukrywają się pod niepozornie brzmiącymi nazwami. Tak właśnie jest z cukrem - nie wystarczy unikać produktów, w których na liście znajdziemy napis "cukier", ale także tych, które w składzie mają: glukozę, fruktozę, syrop glukozowo-fruktozowy, maltozę, dekstrynę czy maltodekstrynę. Unikajmy także tych zawierających np. syrop z agawy, melasę lub syrop klonowy - ich obecność także świadczy o obecności dużej ilości słodzonych substancji, których chcemy przecież uniknąć.
Aby zaspokoić głód szybko zjadasz czekoladowego batonika? To błąd, ponieważ utrwalasz przekonanie, że to cukier najszybciej zaspokoi uczucie głodu. Produkty z wysoką zawartością cukru istotnie dostarczą organizmowi energii szybko, ale czucie sytości minie równie błyskawicznie. Ciekawe badania przeprowadzono na Uniwersytecie Yale - wykazano, że produkty zawierające dużo fruktozy dają mniejsze uczucie sytości niż te, które zawierają głównie glukozę.
Jakie produkty zatem mogą zaspokoić głód na dłużej? W szczególności te bogate w węglowodany złożone oraz błonnik - uwalniają one glukozę stopniowo i dłużej, nie powodując gwałtownych skoków cukru we krwi.
Owoce są zdrowe - to prawda. Jednak warto pamiętać, że większość z nich zawiera bardzo dużą ilość cukru (np. banany, winogrono oraz owoce suszone). Kiedy spożywasz duże ilości owoców utrwalasz przyzwyczajenie do sięgania po słodkie produkty. Oczywiście nie musisz rezygnować z owoców, staraj się je jednak ograniczać i zastępować warzywami. Pamiętaj także, że najmniej cukru mają owoce leśne (jagody, maliny, jeżyny a także truskawki).
Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!