Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!
Kuchnia fit wg. Gacy, to nie tylko walka ze zbędnymi kilogramami, ale przede wszystkim kuchnia funkcjonalna. Odpowiednio skomponowane składniki potraw pomagają w zapobieganiu i zwalczaniu problemów zdrowotnych np. korzystnie wpływają na układ krwionośny, wzmacniają kości i stawy, poprawiają odporność.
Autor w swojej książce udowadnia, że zdrowe odżywianie nie oznacza rezygnacji z przyjemności jedzenia. Wykluczenie soli nie sprawi, że nasze posiłki będą mniej smaczne, będą po prostu zdrowsze, a deser bez cukru nadal będzie słodki i pyszny. Co więcej przepisy są naprawdę proste - każdy amator świetnie sobie z nimi poradzi i nie wymagają trudno dostępnych składników.
Zobaczcie najważniejsze składniki zdrowego odżywiania wg Konrada Gacy oraz potrawy, które można z nich upichcić dla świetnego samopoczucia i wielkiej przyjemności, a pokochacie gotowanie jeszcze bardziej.
Jajka zawierają 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Są źródłem wielu witamin m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu. Uwaga! Cholesterol zawarty w jajkach nie ma wpływu na wzrost poziomu cholesterolu w organizmie.
Zobacz: 8 korzyści wynikających z biegania. Sprawdź, czy znasz je wszystkie!
PRZEPIS:
Frittata z cukinią i cząbrem."Kuchnia Fit 2. Wspólne gotowanie"
Ser lub twaróg mogą i powinny go spożywać osoby w każdym wieku, bo zawiera dużo białka. Zwykle w twarożku znajduje się około 17% tłuszczu oraz 2,5% laktozy. Zawiera on także wiele wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Te ważne pierwiastki i mikroelementy pomagają w leczeniu złamań, chorób krwi i chorób serca. Twarożek jest również źródłem cennych aminokwasów - metioniny oraz substancji witaminopodobnej - choliny.
PRZEPIS:
Rolada z łososiem faszerowana szpinakowym twarożkiem."Kuchnia Fit 2. Wspólne gotowanie"
Szpinak ma właściwości antynowotworowe oraz chroni przed zachorowaniem na miażdżyce. Ma właściwości lecznicze dzięki beta-karotenowi, witaminie C oraz luteiny - znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w potas i kwas foliowy. Szpinak powinny jadać osoby narażone na stres, dlaczego? Ponieważ jest on bogatym źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego - wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy, ale pod warunkiem, że spożywamy go w dużych ilościach.
PRZEPIS:
Omlet ze szpinakiem i pieczarkami."Kuchnia Fit 2. Wspólne gotowanie"
Wołowina jest jednym z najcenniejszych źródeł białka i żelaza. Zawiera duże ilości witaminy z grupy B (B6, B12) co wpływa pozytywnie na układ nerwowy oraz wspomaga tworzenie czerwonych krwinek, natomiast dzięki witaminie B12 mamy lepszy nastrój, pamięć i koncentrację. W mięsie tym znajdujemy też potas, magnez, cynk i L-karnitynę.
Zobacz: Przetrenowanie to zmora wielu sportowców. Dowiedz się, jakie są jego objawy i jak go uniknąć
PRZEPIS:
BeefBurger."Kuchnia Fit 2. Wspólne gotowanie"
Rukola jest bogatym źródłem witamin: A, B, C, K, wapnia oraz żelaza. Ponadto zawiera wartościowe aminokwasy siarkowe, kwas foliowy, chlorofil, kwas alfa-linolenowy i związki organiczne zwane glukozynolami. Rukola zawiera osiem razy więcej wapnia oraz cztery razy więcej żelaza niż sałata lodowa. Liście rukoli zawierają cynk, który wzmacnia układ immunologiczny, działa antywirusowo i antytoksycznie. Dzięki zawartości aminokwasów siarkowych rukola ma działanie bakteriobójcze - idealnie podnosi odporność, zapobiega anemii i zakażeniom, zwalcza wolne rodniki
PRZEPIS:
Pasta z ciecierzycy z pomidorami i rukolą."Kuchnia Fit 2. Wspólne gotowanie"
Ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka, poprawiają zdolności intelektualne i mogą działać antydepresyjnie, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i poprawiają odporność. Mają także dobroczynny wpływ na pracę układu krwionośnego, redukują ryzyko ataków serca, a także wpływają na wzmocnienie odporności organizmu na stres. W spożywaniu ryb najważniejsza jest równowaga. Ryby bałtyckie, takie jak śledź czy szprot, mają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy D3, mających bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka, ale zawierają też najwyższe zawartości dioksyn o niekorzystnym oddziaływaniu. Dlatego na naszej liście zakupów powinny znaleźć się przede wszystkim takie ryby jak makrela, pstrąg, tuńczyk, łosoś, śledź, sardynki. Ich tłuszcze chronią przed miażdżycą, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają pracę serca. Ryby te posiadają także witaminy A, D, E i witaminy z grupy B.
PRZEPIS:
Zapiekany dorsz w grillowanej cukinii przewiązany porem na ketchupie pomidorowo-paprykowym "Kuchnia Fit 2. Wspólne gotowanie"
Ogórki mają większość witamin, których organizm potrzebuje w ciągu dnia do prawidłowego funkcjonowania. Witaminy A, B i C, które wzmacniają układ odpornościowy i dodają energii. Sok z ogórków zawiera hormon niezbędny dla komórek trzustki dla wytwarzania insuliny. Zawarte w ogórkach sterole mogą pomóc zmniejszyć poziom cholesterolu, a obecność błonnika, potasu i magnezu pomaga w regulacji ciśnienia krwi.
Zobacz: 5 nowości w fitnessie, których powinnaś spróbować!
PRZEPIS:
Grillowane krewetki na sałatce."Kuchnia Fit 2. Wspólne gotowanie"
Dlaczego warto jeść pomidory? Ponieważ zawierają likopen - organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Pomidory są głównym źródłem likopenu. Uwaga! Jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału! Należą one do warzyw bogatych w wodę (94 proc.), dlatego doskonale gaszą pragnienie.100 g pomidorów to tylko 15 kcal. Korzystnie wpływają również na układ nerwowy ze względu na zawartość bromu.
PRZEPIS:
Kasza jaglana z pomidorem i czosnkiem. "Kuchnia Fit 2. Wspólne gotowanie"
Zjedzenie już 500 g tego warzywa dziennie znacznie obniża ciśnienie i to już 6 godzin ?Hypertension? dowodzą, że wypijanie 250 ml soku z buraków każdego dnia obniża skurczowe ciśnienie krwi o 12 mmHg. Buraki mają dużo kwasu foliowego, trochę witaminy C (więcej jej zawiera kwas buraczany, bo w trakcie fermentacji powstaje kwas askorbinowy). Jest w nich również dużo pierwiastków mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, manganu, sodu, miedzi, chloru, fluoru, cynku, boru, litu, molibdenu, kobaltu oraz rzadko spotykanych w warzywach rubidu i cezu.
PRZEPIS:
Szaszłyki z pikantnej cielęciny na carpaccio z surowego buraka i selera."Kuchnia Fit 2. Wspólne gotowanie"
Gdy połączymy soczewice ze zbożami np. kaszą sprawimy, że posiłek będzie zawierał wszystkie niezbędne aminokwasy i białko będzie równie wartościowe jak to z mięsa. Wysoka zawartość błonnika - 10g/100g pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz normalizuje poziom cukru we krwi. Soczewica zawiera żelazo, cynk i wapń. Soczewicę warto jeść z produktami zawierającymi witaminę C. Dlaczego? Ponieważ żelazo z soczewicy jest lepiej przyswajalne przez organizm.
PRZEPIS:
Pierogi z kaczką, pomarańczą i jabłkiem."Kuchnia Fit 2. Wspólne gotowanie"
Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!