Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!
Jak zmienić klasycznego schabowego z kapustą zasmażaną na coś bardziej light? Joseph Seeletso, szef kuchni oraz autor książki "Mali szefowie kuchni" proponuje nam zdrowszą wersję tej tradycyjnej potrawy - pikata z indyka z młodą kapustą.
- Pikata z indyka z młodą kapustą jest zdrowszą wersją tradycyjnego kotleta schabowego z kapustą przede wszystkich z dwóch powodów. Po pierwsze panierka używana do indyka nie zawiera bułki. Po drugie młoda kapusta przyrządzana jest bez mąki, natomiast w tradycyjnym daniu z kotletem schabowym kapusta zasmażana jest z dodatkiem mąki pszennej - wyjaśnia i zachęca do przygotowania.
Przygotowanie:
4 porcje, czas:30 min
Składniki:
- 500 g sznycla z indyka
- 150 g sera Grana Padano
- 3 jajka
- 100 g mąki
- pół główki młodej kapusty
- 2 pomidory
- biała cebula
- łyżka posiekanej dymki
- łyżeczka kory lukrecji
- oliwa z oliwek
- olej do smażenia, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Kapustę drobno poszatkuj, cebulę pokrój w piórka. Do garnka wlej łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż cebulę przez 2 minuty, następnie dodaj kapustę i dymkę. Smaż, ciągle mieszając, przez 8 minut. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę z miąższem. W moździerzu utrzyj korę lukrecji. Dodaj pomidory i lukrecję do kapusty, duś razem przez 10 minut.
Sznycle z indyka delikatnie natnij. Jajka wymieszaj w misce, w drugiej misce przygotuj mąkę wraz z solą i pieprzem, a w trzeciej utarty ser Grana Padano. Sznycle obtocz w mące, następnie w jajkach, a na końcu w serze. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem przez 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Na talerzach ułóż kotlety, a na nich kapustę.
1. Schabowy z kapustą zasmażaną ? zdrowsza wersja: pikata z indyka z młodą kapustą
Pikata z indyka z młodą kapustą jest zdrowszą wersją tradycyjnego kotleta schabowego z kapustą, ponieważ:
? W drobiu znajduje się mniejsza zawartości tłuszczu, jest on lekkostrawny.
? Panierka używana do indyka nie zawiera bułki
? Młoda kapusta przyrządzana jest bez mąki, natomiast w tradycyjnym daniu z kotletem schabowym kapusta zasmażana jest z dodatkiem mąki pszennej.
Zdrowsza wersja zupa zabielanej to zupa rybna gotowana na wywarze z ryb. Co przemawia na jej korzyść?
- Zupa rybna jest zdrowszą wersją zabielanej zupy, ponieważ ryba jest źródłem kwasów Omega 3. Poza tym do zupy nie używa się ciężko strawnej śmietany a majonezu czosnkowego, który można wykonać jest samodzielnie, bez konserwantów i ulepszaczy - tłumaczy szef kuchni.
Przygotowanie:
6 porcji, czas wykonania: 45 min
Składniki:
- 400 g pomidorów pelati z puszki
- 6 ziemniaków
- pół cebuli
- koperek
- opakowanie ciemnych pomidorków cherry
- 150 g łososia
- 100 g polędwicy z dorsza
- łyżka masła, sól, pieprz
- 6 łyżek majonezu czosnkowego
- kilka listków świeżej kolendry
Sposób wykonania:
Ziemniaki i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do garnka, zalej pomidorami pelati, wlej bazę rybną i 500 ml wody. Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 30 minut. Wyjmij kilka kostek ziemniaka do dekoracji, resztę zmiksuj. Dopraw do smaku.
Łososia i dorsza oczyść, pokrój na równe części, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na maśle po 2 minuty z każdej strony. Pomidorki cherry pokrój w plasterki. Na talerzu wlej porcję zupy, dodaj kilka ugotowanych kostek ziemniaka i usmażoną rybę. Udekoruj kilkoma plasterkami pomidorków cherry, listkami kolendry. Dodaj łyżkę majonezu czosnkowego.
Pieczeń wieprzową z powodzeniem można zastąpić zdrowszą wersją i przyrządzić pieczoną kaczkę w glazurze miodowo-lukrecjowej.
- Pieczona kaczka jest zdrowszą wersją pieczeni wieprzowej, ponieważ mięso kacze zawiera dużo białka, fosforu, żelaza, witamin z grupy A,B,E. Co więcej do smażenia kaczki nie potrzeba tłuszczu, ponieważ wytapia się on ze skóry kaczej.
Przygotowanie:
4 porcje, czas wykonania: 1 godz.
Składniki:
- 4 piersi kaczki
- pęczek botwinki
- 60 g imbiru
- 60 g soli morskiej gruboziarnistej
- 60 g cukru
- 200 ml oliwy z oliwek
- 50 ml miodu
- 40 ml sos ostrygowego
- łyżeczka kory lukrecji
- łyżka octu, sól, pieprz
- 100 ml koncentratu buraczanego
- 15 g trawy cytrynowej
- 100 g pierników
- 60 g poziomek opcjonalnie
Sposób wykonania:
Pierś kaczki opłucz, wytrzyj, a następnie odetnij nadmiar skóry. Natnij delikatnie skórę. Sól morską gruboziarnistą, cukier, posiekany imbir i oliwę z oliwek wymieszaj ze sobą w misce i marynuj w niej kaczkę przez 25 minut.
Pierś kaczki wyjmij z marynaty, opłucz dokładnie pod zimną wodą i wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym. Układaj od strony skóry na zimną patelnię i włącz średni ogień. Smaż na złoty kolor z każdej strony, ok. 4-5 minut. Włóż do piekarnika skórą do góry. Piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut. Następnie wyjmij z pieca i odstaw na 5 minut.
Do garnka wlej sos ostrygowy, miód, koncentrat buraczany. Trawę cytrynową delikatnie zmiażdż nożem, dodaj do garnka razem z lukrecją. Gotuj na wolnym ogniu ok. 8-10 minut, aż wszystko zgęstnieje.
Botwinkę oczyść i przepłucz, buraczki ugotuj w wodzie ze szczyptą soli, cukru i łyżką octu. Pierniki podziel na mniejsze kawałki, włóż do rozgrzanego piekarnika na 3 minuty, a następnie wyjmij i poczekaj, aż ostygną.Posiekaj bardzo drobno.
Upieczoną pierś kaczki posmaruj przygotowaną glazurą, wyłóż na talerz, udekoruj gotowanym burakiem i liśćmi botwiny, poziomkami i posyp piernikową kruszonką.
To oczywiste, że Świąt nie byłoby bez deseru, ale czy można przygotować słodką przekąskę, która nie będzie wysokokalorycznym ciastem z kremem? Joseph Seeletso proponuje owoce pod kruszonką.
- Owoce są źródłem witaminy C, B1,B2. Do deseru nie używa się ciężkostrawnej śmietany a lekkiego jogurtu bałkańskiego, zaś kruszonka przygotowana jest z amarantusa, który jest bogaty w żelazo, wapń, potas i przyswajalne białko - przekonuje.
Przygotowanie:
4 porcje, czas: 15 min
Składniki:
- 150 g mąki z amarantusa
- 200 g malin
- 200 g borówek amerykańskich
- 150 g poziomek
- 75 g masła
- 30 g wiórków kokosowych
- 40 g cukru brązowego
- łyżka cynamonu mielonego
- 100 ml jogurtu bałkańskiego
Sposób wykonania:
Na stolnicę wyspy mąkę, wiórki kokosowe i cukier, wymieszaj, następnie dodaj masło i delikatnie rozetrzyj na konsystencję bułki tartej.
Owoce delikatnie wymieszaj i wsyp do żaroodpornego naczynia, posyp po wierzchu cynamonem. Następnie zasyp wszystko przygotowaną kruszonką, włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i piecz przez 15 minut. Podaj na talerzu z łyżką jogurtu bałkańskiego.
Co mają wspólnego ze sobą karp i łosoś? Łączy je to, że są rybami i obie mają w sobie sporo tłuszczu. Jednak łososia wyróżnia bogactwo cennych kwasów Omega 3, czego nie możemy powiedzieć o karpiu. Dlatego zamiast karpia przygotujmy łososia w panierce z miętą.
- Łosoś z miętą i malinami to zdrowsza wersja smażonego na patelni karpia, ponieważ łosoś zawiera zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3. Poza tym do panierki nie stosuje się mąki pszennej a używa się polenty lub kaszki kukurydzianej. Dodatkowo łosoś jest rybą lekko słoną dzięki czemu do jego przygotowania wystarczy tylko szczypta tej przyprawy.
Przygotowanie:
4 porcje, czas wykonania: 20 min
Składniki:
- 4 dzwonka z łososia
- 100 g orzechów nerkowca
- świeża mięta
- 70 g masła
- 60 g polenty/kaszki kukurydzianej
- 500 ml mleka
- 80 g malin
- pół ogórka zielonego
- 50 ml syropu z marakui
Sposób wykonania:
Łososia oczyść. Dopraw solą i pieprzem. W moździerzu utrzyj orzechy następnie dodaj miętę i masło, ponownie utrzyj. Na łososia wyłóż przygotowaną panierkę. Piecz przez 8 minut w temperaturze 180°C.
Do mleka wrzuć kilka liści mięty, zagotuj. Następnie energicznie mieszając rózgą, do gorącego mleka dodaj polentę (kaszę kukurydzianą). Gotuj, ciągle mieszając, przez 3 minuty. Zestaw z ognia.
Ogórka obranego pokrój w plasterki. Polentę wyłóż na talerz na nim ułóż upieczonego łososia, udekoruj malinami i ogórkiem, polej delikatnie syropem z marakui.
Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!