5 sposobów na odchudzenie Świątecznych potraw wg Josepha Seeletso. Zamień je na wersje light!

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z pysznościami, od których aż ugina się stół. Zgodnie z tradycją trzeba spróbować wszystkich potraw. Niestety, większość z nas cierpi potem z powodu przejedzenia, uczucia ciężkości i wyrzutów sumienia. Bo świąteczne potrawy z pewnością do najlżejszych nie należą. Ale czy można to zmienić? Oto odchudzone wersje ulubionych potraw przygotowane przez znakomitego szefa kuchni - Josepha Seelesto.
Fot. mat prasowe Fot. mat prasowe Pikata z indyka z młodą kapustą.

Zamiast schabowego z kapustą zasmażaną...

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Jak zmienić klasycznego schabowego z kapustą zasmażaną na coś bardziej light? Joseph Seeletso, szef kuchni oraz autor książki "Mali szefowie kuchni" proponuje nam zdrowszą wersję tej tradycyjnej potrawy - pikata z indyka z młodą kapustą.

- Pikata z indyka z młodą kapustą jest zdrowszą wersją tradycyjnego kotleta schabowego z kapustą przede wszystkich z dwóch powodów. Po pierwsze panierka używana do indyka nie zawiera bułki. Po drugie młoda kapusta przyrządzana jest bez mąki, natomiast w tradycyjnym daniu z kotletem schabowym kapusta zasmażana jest z dodatkiem mąki pszennej - wyjaśnia i zachęca do przygotowania.

Przygotowanie:

4 porcje, czas:30 min

Składniki:

- 500 g sznycla z indyka
- 150 g sera Grana Padano
- 3 jajka
- 100 g mąki
- pół główki młodej kapusty
- 2 pomidory
- biała cebula
- łyżka posiekanej dymki
- łyżeczka kory lukrecji
- oliwa z oliwek
- olej do smażenia, sól, pieprz

Sposób wykonania:

Kapustę drobno poszatkuj, cebulę pokrój w piórka. Do garnka wlej łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż cebulę przez 2 minuty, następnie dodaj kapustę i dymkę. Smaż, ciągle mieszając, przez 8 minut. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę z miąższem. W moździerzu utrzyj korę lukrecji. Dodaj pomidory i lukrecję do kapusty, duś razem przez 10 minut.

Sznycle z indyka delikatnie natnij. Jajka wymieszaj w misce, w drugiej misce przygotuj mąkę wraz z solą i pieprzem, a w trzeciej utarty ser Grana Padano. Sznycle obtocz w mące, następnie w jajkach, a na końcu w serze. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem przez 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Na talerzach ułóż kotlety, a na nich kapustę.

1. Schabowy z kapustą zasmażaną ? zdrowsza wersja: pikata z indyka z młodą kapustą
Pikata z indyka z młodą kapustą jest zdrowszą wersją tradycyjnego kotleta schabowego z kapustą, ponieważ:

? W drobiu znajduje się mniejsza zawartości tłuszczu, jest on lekkostrawny.

? Panierka używana do  indyka nie zawiera bułki

? Młoda kapusta przyrządzana jest bez mąki, natomiast w tradycyjnym daniu z kotletem  schabowym kapusta zasmażana jest z dodatkiem mąki pszennej.

Mat.prasowe Mat.prasowe Zupa rybna gotowana na wywarze z ryb.

Zamiast zabielanej zupy...

Zdrowsza wersja zupa zabielanej to zupa rybna gotowana na wywarze z ryb. Co przemawia na jej korzyść?

- Zupa rybna jest zdrowszą wersją zabielanej zupy, ponieważ ryba jest źródłem kwasów Omega 3. Poza tym do zupy nie używa się ciężko strawnej śmietany a majonezu czosnkowego, który można wykonać jest samodzielnie, bez konserwantów i ulepszaczy - tłumaczy szef kuchni.

Przygotowanie:

6 porcji, czas wykonania: 45 min

Składniki:

- 400 g pomidorów pelati z puszki
- 6 ziemniaków
- pół cebuli 
- koperek
- opakowanie ciemnych pomidorków cherry
- 150 g łososia
- 100 g polędwicy z dorsza
- łyżka masła, sól, pieprz
- 6 łyżek majonezu czosnkowego
- kilka listków świeżej kolendry

Sposób wykonania:  

Ziemniaki i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do garnka, zalej pomidorami pelati, wlej bazę rybną i 500 ml wody. Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 30 minut. Wyjmij kilka kostek ziemniaka do dekoracji, resztę zmiksuj. Dopraw do smaku.  

Łososia i dorsza oczyść, pokrój na równe części, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na maśle po 2 minuty z każdej strony. Pomidorki cherry pokrój w plasterki.  Na talerzu wlej porcję zupy, dodaj kilka ugotowanych kostek ziemniaka i usmażoną rybę. Udekoruj kilkoma plasterkami pomidorków cherry, listkami kolendry. Dodaj łyżkę majonezu czosnkowego.

Mat.prasowe Mat.prasowe Kaczka w glazurze miodowo-lukrecjowej.

Zamiast pieczeni wieprzowej...

Pieczeń wieprzową z powodzeniem można zastąpić zdrowszą wersją i przyrządzić pieczoną kaczkę w glazurze miodowo-lukrecjowej.

- Pieczona kaczka jest zdrowszą wersją pieczeni wieprzowej, ponieważ mięso kacze zawiera dużo białka, fosforu, żelaza, witamin z grupy A,B,E. Co więcej do smażenia kaczki nie potrzeba tłuszczu, ponieważ wytapia się on ze skóry kaczej.

Przygotowanie:

4 porcje, czas wykonania: 1 godz.

Składniki:

- 4 piersi kaczki
- pęczek botwinki
- 60 g imbiru
- 60 g soli morskiej gruboziarnistej
- 60 g cukru
- 200 ml oliwy z oliwek
- 50 ml miodu
- 40 ml sos ostrygowego
- łyżeczka kory lukrecji
- łyżka octu, sól, pieprz
- 100 ml koncentratu buraczanego
- 15 g trawy cytrynowej
- 100 g pierników
- 60 g poziomek opcjonalnie

Sposób wykonania:

Pierś kaczki opłucz, wytrzyj, a następnie odetnij nadmiar skóry. Natnij delikatnie skórę. Sól morską gruboziarnistą, cukier, posiekany imbir i oliwę z oliwek wymieszaj ze sobą w misce i marynuj w niej kaczkę przez 25 minut.  

Pierś kaczki wyjmij z marynaty, opłucz dokładnie pod zimną wodą i wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym. Układaj od strony skóry na zimną patelnię i włącz średni ogień. Smaż na złoty kolor z każdej strony, ok. 4-5 minut. Włóż do piekarnika skórą do góry. Piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut. Następnie wyjmij z pieca i odstaw na 5 minut.  

Do garnka wlej sos ostrygowy, miód, koncentrat buraczany. Trawę cytrynową delikatnie zmiażdż nożem, dodaj do garnka razem z lukrecją. Gotuj na wolnym ogniu ok. 8-10 minut, aż wszystko zgęstnieje.  

Botwinkę oczyść i przepłucz, buraczki ugotuj w wodzie ze szczyptą soli, cukru i łyżką octu. Pierniki podziel na mniejsze kawałki, włóż do rozgrzanego piekarnika na 3 minuty, a następnie wyjmij i poczekaj, aż ostygną.Posiekaj bardzo drobno.

Upieczoną pierś kaczki posmaruj przygotowaną glazurą, wyłóż na talerz, udekoruj gotowanym burakiem i liśćmi botwiny, poziomkami i posyp piernikową kruszonką.

Mat.prasowe Mat.prasowe Owoce pod kruszonką.

Zamiast ciasta z kremem...

To oczywiste, że Świąt nie byłoby bez deseru, ale czy można przygotować słodką przekąskę, która nie będzie wysokokalorycznym ciastem z kremem? Joseph Seeletso proponuje owoce pod kruszonką.

- Owoce są źródłem witaminy C, B1,B2. Do deseru nie używa się ciężkostrawnej śmietany a lekkiego jogurtu bałkańskiego, zaś kruszonka przygotowana jest z amarantusa, który jest bogaty w żelazo, wapń, potas i przyswajalne białko - przekonuje.

Przygotowanie:

4 porcje, czas: 15 min

Składniki:

- 150 g mąki z amarantusa
- 200 g malin
- 200 g borówek amerykańskich
- 150 g poziomek
- 75 g masła
- 30 g wiórków kokosowych
- 40 g cukru brązowego 
- łyżka cynamonu mielonego
- 100 ml jogurtu bałkańskiego

Sposób wykonania:

Na stolnicę wyspy mąkę, wiórki kokosowe i cukier, wymieszaj, następnie dodaj masło i delikatnie rozetrzyj na konsystencję bułki tartej.

Owoce delikatnie wymieszaj i wsyp do żaroodpornego naczynia, posyp po wierzchu cynamonem. Następnie zasyp wszystko przygotowaną kruszonką, włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i piecz przez 15 minut. Podaj na talerzu z łyżką jogurtu bałkańskiego.

Fot.mat. prasowe Fot.mat. prasowe Łosoś w panierce z miętą.

Zamiast karpia...

Co mają wspólnego ze sobą karp i łosoś? Łączy je to, że są rybami i obie mają w sobie sporo tłuszczu. Jednak łososia wyróżnia bogactwo cennych kwasów Omega 3, czego nie możemy powiedzieć o karpiu. Dlatego zamiast karpia przygotujmy łososia w panierce z miętą.

- Łosoś z miętą i malinami to zdrowsza wersja smażonego na patelni karpia, ponieważ łosoś zawiera zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3. Poza tym do panierki nie stosuje się mąki pszennej a używa się polenty lub kaszki kukurydzianej. Dodatkowo łosoś jest rybą lekko słoną dzięki czemu do jego przygotowania wystarczy tylko szczypta tej przyprawy.

Przygotowanie:

4 porcje

czas wykonania: 20 min

Składniki:

? 4 dzwonka z łososia

? 100 g orzechów nerkowca

? świeża mięta

? 70 g masła

? 60 g polenty/kaszki kukurydzianej

? 500 ml mleka

? 80 g malin

? pół ogórka zielonego

? 50 ml syropu z marakui

Sposób wykonania:

? Łososia oczyść. Dopraw solą i pieprzem. W moździerzu utrzyj orzechy następnie dodaj miętę i masło, ponownie utrzyj. Na łososia wyłóż przygotowaną panierkę. Piecz przez 8 minut w temperaturze 180°C.

? Do mleka wrzuć kilka liści mięty, zagotuj. Następnie energicznie mieszając rózgą, do gorącego mleka dodaj polentę (kaszę kukurydzianą). Gotuj, ciągle mieszając, przez 3 minuty. Zestaw z ognia.

? Ogórka obranego pokrój w plasterki.

? Polentę wyłóż na talerz na nim ułóż upieczonego łososia, udekoruj malinami i ogórkiem, polej delikatnie syropem z marakui.

4 porcje,  czas wykonania: 20 min

Składniki:


- 4 dzwonka z łososia
- 100 g orzechów nerkowca
- świeża mięta
- 70 g masła
- 60 g polenty/kaszki kukurydzianej
- 500 ml mleka
- 80 g malin
- pół ogórka zielonego
- 50 ml syropu z marakui

Sposób wykonania:


Łososia oczyść. Dopraw solą i pieprzem. W moździerzu utrzyj orzechy następnie dodaj miętę i masło, ponownie utrzyj. Na łososia wyłóż przygotowaną panierkę. Piecz przez 8 minut w temperaturze 180°C.  

Do mleka wrzuć kilka liści mięty, zagotuj. Następnie energicznie mieszając rózgą, do gorącego mleka dodaj polentę (kaszę kukurydzianą). Gotuj, ciągle mieszając, przez 3 minuty. Zestaw z ognia.

Ogórka obranego pokrój w plasterki. Polentę wyłóż na talerz na nim ułóż upieczonego łososia, udekoruj malinami i ogórkiem, polej delikatnie syropem z marakui.

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Więcej o: