Dietetycy stale ostrzegają, że spożywamy zbyt wiele tłuszczów, co jest jednym z głównych powodów wszechobecnej epidemii otyłości. W odpowiedzi na alarmujące dane staramy się omijać wszelkie produkty bogate w ten składnik. Tymczasem tłuszcz jest nie tylko potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale również spożywanie go pomoże nam schudnąć.
Jak to możliwe? - Chudniemy dzięki zbilansowanej diecie, a taka niesie ze sobą zarówno białko, węglowodany, jak i tłuszcze - tłumaczy Hanna Stolińska, dietetyk.
Zła sława tłuszczu powstała nie bez powodu. Na 1 g tłuszczu przypada 9 kcal, podczas gdy 1 g węglowodanów to 4 kcal. - Rzeczywiście tłuszcz jest najbardziej energetyczny. Jednak należy to rozpatrywać pod kątem nie tylko tycia, ale również energii, którą należy organizmowi dostarczyć. Tłuszcze są świetnym "dopalaczem", a ponadto przyspieszają metabolizm. Spożywając je, mamy więcej energii, więc i więcej się ruszamy, lepiej się czujemy i w rezultacie chudniemy - mówi dietetyk - Zbyt mała ilość tego składnika zaburza prawidłową pracę organizmu, destabilizuje go. Ponadto witaminy A, E, K są przyswajane wyłącznie przy obecności tłuszczu. Zatem jeśli drastycznie ograniczymy jego spożycie, narażamy się na poważne problemy zdrowotne.
Jest jednak pewne "ale". Otóż nie każdy produkt wysokotłuszczowy jest godny naszej uwagi. Najlepsze są naturalne i nieprzetworzone źródła tłuszczu. Po drugie, zbyt wysokie spożycie tłuszczu nie pomoże, a zaszkodzi naszej sylwetce i zdrowiu. Idealnie zbilansowana dieta zakłada, że 30 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego ma pochodzić z tłuszczów. Najlepiej, jeśli do diety wdrażamy różne produkty, zawierające tłuszcz. Oto lista tych najbardziej wartościowych, których spożywanie pomoże Ci zachować zdrowie i idealną sylwetkę.
Orzechy mają dużo kalorii, dlatego wiele osób odchudzających się je unika. Tymczasem wiele badań wskazuje na to, iż jedzenie orzechów wręcz pomaga w procesie dbania o zdrowie i sylwetkę.
Orzechy dzięki zawartości dużej ilości błonnika i białka są bardzo sycące. W zależności od rodzaju, orzechy składają się w 40-70 proc. z tłuszczów, w tym w 9/10 z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
CC BY 2.0 Flickr.com/robinmcnicoll
Przygotuj orzechy ziemne (prażone, nie solone) i dobry blender lub młynek do kawy. Wystarczy dokładnie zmiksować orzechy, aż zaczną wydobywać swój naturalny tłuszcz. Wtedy sucha masa zacznie powoli zamieniać się w gęste masło.
Olej kokosowy składa się z wyjątkowej grupy cząstek tłuszczu, zwanych trójglicerydami średniołańcuchowymi (MCT), których spożywanie wpływa na przyspieszenie metabolizmu. Zatem mimo, iż są kaloryczne (1 g trójglicerydów średniołańcuchowych dostarcza 8,3 kcal), przynoszą realne korzyści osobom, które pragną schudnąć.
Olej kokosowy ma w kuchni wiele zastosowań. Można go używać zamiast masła, jako dodatek do koktajli, sałatek warzywnych. Nadaje się również do smażenia i pieczenia.
CC BY-SA 2.0 Flickr.com/Alpha
Składniki:
150 g kaszy jaglanej
2 pomidory
100 g świeżego szpinaku
50 g dowolnie wybranych kiełków
10 czarnych oliwek
1 łyżka oleju kokosowego
sok z połówki cytryny
pieprz, sól
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę jaglaną. Pokrój pomidory, oliwki. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce, dodaj łyżkę oleju. Gotowe.
Naukowcy z Centrum Kontroli Chorób i Prewencji z Atlanty sugerują, by każdego dnia spożywać połowę awokado. W średniej wielkości awokado (270 g) jest aż 41 g tłuszczu. Dlaczego zatem warto go jeść? Po pierwsze są to tłuszcze wielonienasycone, które dobroczynnie wpływają na pracę naszego organizmu. Ponadto spożywając awokado każdego dnia, dostarczamy sobie ponad 36 proc. więcej błonnika, 13 proc. więcej magnezu, 16 proc więcej potasu.
Awokado to produkt niemal doskonały. Można go używać zamiast masła, dodawać do sałatek, koktajli. Pysznie smakuje zarówno na słodko, słono jak i pikantnie.
CC BY-SA 2.0 Flickr.com/gogatsby
Składniki:
1/2 awokado
1 łyżka kakao
banan
1/2 szklanki roślinnego mleka
Przygotowanie:
Zmiksuj blenderem wszystkie składniki. Możesz dodać cynamonu. Jeśli koktajl jest za gęsty, możesz dodać wody lub więcej roślinnego mleka.
Łosoś to fantastyczne źródło kwasów omega-3, omega-6. witaminy D i białka, dlatego warto po niego sięgać. Z dodatkiem brązowego ryżu i surowych warzyw stanowi idealnie zbilansowany posiłek. Ponadto zawiera jod, cynk, selen, potas, witaminy z grupy B. To wszystko składa się na prawdziwą ucztę dla organizmu.
Fot. Getty Images/FPM Getty Images
Składniki:
Pieczywo żytnie
1 łyżeczka oleju rzepakowego lub lnianego
wędzony łosoś
1 jajko lub 1/4 awokado
pieprz, sól
Przygotowanie:
Pieczywo polej kilkoma kroplami oleju. Pokrój łososia na kawałki. Ugotuj jajko i pokrój na plasterki (lub po prostu pokrój awokado na kawałki). Gotowe kanapki udekoruj listkami rukoli lub innej zieleniny.
Wokół żółtek jaj krąży wiele mitów. Tłuste, pełne cholesterolu, niezdrowe - tak były one do niedawna postrzegane również przez część ekspertów dietetycznych. Tymczasem współczesne badania Narodowego Centrum Informacji Biotechnologicznej pokazują, że zdecydowanie warto spożywać żółtko jaja kurzego. Nasycone tłuszcze stanowią przeciętnie ok. 30 - 35 proc. wszystkich kwasów tłuszczowych obecnych w jajku. Reszta to kwasy tłuszczowe jednonienasycone (50 proc.) i nieznaczna ilość kwasów wielonienasyconych. Ponadto jajko stanowi źródło kwasów omega-6 , omega-3 oraz wielu witamin.
Przy tym jajko jest bardzo sycące, więc może być doskonałym wsparciem dla osób z tendencjami do przejadania się.
CC BY-ND 2.0 Flickr.com/MMChicago
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
dwa jajka
oliwa do polania
Przygotowanie:
Odetnij stwardniałe końcówki szparagów. Przygotuj dużą brytfankę, natłuść oliwą, by potrawa nie przywierała. Ułóż szparagi i ponownie lekko polej je oliwą. Piekarnik rozgrzej do ok. 200 stopni, włóż do niego brytfankę. Szparagi zapiekaj przez ok. 5 minut, przełóż na drugą stronę i zapiekaj dalej przez ok. 3-5 minut. Jajka ugotuj. Całość przypraw solą, pieprzem, ewentualnie ziołami.
Pełnotłuste produkty nabiałowe są często demonizowane ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i kalorii. Naukowcy z NCBI przekonują jednak, że osoby spożywające tłusty nabiał są mniej narażone na otyłość niż te, które kupują mleko i sery niskotłuszczowe. Badania nie wskazują jednoznacznie, dlaczego tak się dzieje. Przypuszcza się jednak, że powodem jest szybsze uczucie po spożyciu tłustego nabiału. Z kolei odchudzony nabiał sprzyja rozwojowi drożdżaków w organizmie, a te powodują wzdęcia, czy zatrzymywanie wody.