Jaka powinna być wiosenna dieta? Bez produktów light, jogurtów z dodatkami, za to z kaszą i pełnoziarnistym pieczywem

Wiosną jemy więcej warzyw i owoców. Pojawiają się nowalijki, które choć nie zawsze zdrowe (więcej dowiesz się tutaj: Wiosną kuszą nas nowalijki. Są pyszne i zdrowe, ale na niektóre trzeba uważać!), królują w naszych kuchniach. Nie tylko warzywa powinny znaleźć się w naszej wiosennej diecie. Co jeszcze powinno trafić na nasze stoły?
Wiosenna sałatka Wiosenna sałatka fot. flikr.com, Megan, (CC BY-NC-ND 2.0)

Jaka powinna być wiosenna dieta? Bez produktów light, jogurtów z dodatkami, za to z kaszą i pełnoziarnistym pieczywem

Wiosną jemy więcej warzyw i owoców. Pojawiają się nowalijki, które choć nie zawsze zdrowe (więcej dowiesz się tutaj: Wiosną kuszą nas nowalijki. Są pyszne i zdrowe, ale na niektóre trzeba uważać!), królują w naszych kuchniach. Nie tylko warzywa powinny znaleźć się w naszej wiosennej diecie. Co jeszcze powinno trafić na nasze stoły?

Zamiast sałatek ziemniaczano-majonezowych lepsze "kolorowe" sałatki

Proste i kolorowe sałatki, które zawsze można urozmaicić dodaniem kolejnych składników, to idealny pomysł na wiosenne menu. Ogórki, oliwki, kolorowe papryki, jajka na twardo, pomidorki koktajlowe, w "towarzystwie" dobrej jakości sera sałatkowego albo sojowego tofu to lepsze rozwiązanie niż sałatki ziemniaczano-majonezowe. Kolorowe i lekkie sałatki dodadzą nam witalności.

Jogurt z dodatkami Jogurt z dodatkami fot. flikr.com, appthing (CC BY-SA 2.0)

Jedzmy więcej białka, ale unikajmy jogurtów z dodatkami

W diecie wiosennej nie zapominajmy też o białku - najlepiej tym pochodzącym z produktów mlecznych. O ile zimą niekoniecznie lubujemy się np. w jogurcie naturalnym i innych mlecznych produktach fermentowanych (kefir, maślanka), o tyle wiosną zaczynają nam one coraz bardziej smakować. Tu kilka podstawowych uwag.

Jeśli dbamy o zdrowie, nie kupujmy jogurtów z dodatkami (owocowe często zawierają cukier, kwasek cytrynowy i inne substancje, które de facto czynią z jogurtów wysokokaloryczne "słodycze").

Produkty typu light Produkty typu light fot. flikr.com, slgckgc (CC BY 2.0)

"Nie" dla produktów typu light

Walcząc z pozimowymi kilogramami nie sięgajmy również po produkty mleczne typu light (0% tłuszczu). Nie mają one wiele wspólnego ze zdrowym żywieniem. Zerowa zawartość tłuszczu oznacza, że organizm nie będzie mógł przyswoić prawidłowo cennych substancji odżywczych, w tym niektórych witamin.

Zero procent tłuszczu i cukru oznacza też, że do dodania smaku użyto też zazwyczaj niezdrowych, sztucznych słodzików.

Wysokiej wartości białko znajdziemy w rybach Wysokiej wartości białko znajdziemy w rybach fot. flikr.com, (CC BY 2.0) Vilseskogen

Gdzie znajdziemy wartościowe białko?

Wysokiej wartości białko znajdziemy również w rybach (najzdrowsze będą gotowane na parze oraz pieczone - w towarzystwie warzyw) jajkach (warto kupować te z oznakowaniem "0", ewentualnie "1") oraz w roślinach strączkowych (fasola, soja, soczewica, cieciorka, groch).

O ile wiosną niekoniecznie smakować nam będą sporządzone na ich bazie dania jednogarnkowe (ciężkie i zawiesiste, rozgrzewające zupy sprawdzające się idealnie w menu zimowym), o tyle na pewno sprawdzą się świetne pasty kanapkowe - np. "smalec" z białej fasoli, pasta z cieciorki z koperkiem i ogórkiem kiszonym czy też soczewicowa z suszonymi pomidorami i czosnkiem). Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a z pewnością urozmaicą "zwykłe" kanapki - dodając nam wiele zdrowej energii.

Błonnik i zdrowe (złożone) węglowodanów te wyjątkowo potrzebne naszemu organizmowi składniki Błonnik i zdrowe (złożone) węglowodanów te wyjątkowo potrzebne naszemu organizmowi składniki fot. flikr.com, Rob, (CC BY-NC 2.0)

Włącz do diety kasze i pełnoziarniste pieczywo

Błonnik i zdrowe (złożone) węglowodanów te wyjątkowo potrzebne naszemu organizmowi składniki. Usprawniają działanie przewodu pokarmowego, działające detoksykująco i wspierające metabolizm, znajdziemy przede wszystkim w produktach zbożowych. Chodzi tu oczywiście o pieczywo i makarony pełnoziarniste (razowe) oraz różnego rodzaju kasze.

Na szczęście - cieszą się coraz większym uznaniem i bez problemu można je znaleźć nawet w popularnych dyskontach. Są nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale też tanie. Wystarczy trochę pomysłowości, aby często gościły na naszych stołach.

Dzięki pełnoziarnistej mące pszennej, mące gryczanej, jaglanej czy owsianej możemy stworzyć zdrowe podkłady do pizzy czy tarty (komponują się świetnie zarówno z dodatkami warzywnymi, jak i owocowymi, w wersji na "słono" i na "słodko").

Kasze (szczególnie te najzdrowsze, czyli jaglana i gryczana) nie muszą występować jedynie jako dodatek do dania głównego, ale stanowić prawdziwy "gwóźdź" naszego kulinarnego programu. Możemy z nich stworzyć pyszne pasty kanapkowe i pasztety (spróbujmy koniecznie paprykarza jaglano-warzywnego albo pasztetów gryczano-warzywnych), a także desery (np. wyjątkowo smaczny i zdrowy budyń jaglany, jako baza dla deserów owocowych czy orzechowych).

Więcej o zdrowym odżywianiu dowiesz się na stronie wygodnadieta.pl