Nie lubicie pić wody? Bo nie ma smaku, jest nijaka? Mamy alternatywę dla popularnej lemoniady, słodkich soków i niezdrowych napojów gazowanych. Orzeźwienie to dodatkowa zaleta domowych wód smakowych.
Wodę pić trzeba, żeby zapewnić naszemu organizmowi odpowiednie funkcjonowanie. Sprawa jest poważna, bo - jak pisze w swojej książce "Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe oraz izotoniki" dietetyczka Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska - woda w naszym ciele odpowiedzialna jest za transport, rozpuszczanie i wchłanianie substancji odżywczych, jakie dostarczamy sobie wraz z pożywieniem, zapewnia prawidłowy przebieg procesów trawienia, usuwa toksyny, reguluje temperaturę ciała, umożliwia prawidłową ruchliwość stawów, uczestniczy w procesach przemiany materii, pełni też funkcje ochronne dla narządów wewnętrznych, mózgu i rdzenia kręgowego.
Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, dietetyczka i autorka bloga Looking for Cooking. Fot. Inga Łańcuchowska/Archiwum autorki
Ile dokładnie pić?
Organizm nie potrafi syntetyzować wody w wystarczającej ilości, tak abyśmy byli zwolnieni z obowiązku codziennego jej dostarczania. Wodę dostarczamy sobie nie tylko przez picie różnego typu napojów, czyli: wody mineralnej, soków warzywnych, soków owocowych, napojów mlecznych, ale również poprzez jedzenie stałych produktów spożywczych, wśród których prym wiodą warzywa i owoce.
Z jedzeniem dostarczamy sobie około 1 litra płynów, zatem napoje powinny stanowić średnio brakujące 1,5 litra płynów w trakcie dnia. Zapotrzebowanie na codzienną ilość płynów róż- ni się jednak w zależności od diety, temperatury otoczenia, aktywności fizycznej, masy ciała. Dlatego aby obliczyć stosunkowo dokładne zapotrzebowanie na codzienną ilość płynów, należy pomnożyć 30 ml płynu przez liczbę kilogramów masy ciała, to da już bardziej precyzyjny wynik.
Jak pisze Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska: - Tak jak odwodnienie, tak i nadmierne nawodnienie nie służy organizmowi i jeżeli nie chcesz narażać się na nieprzyjemne uczucie suchości w ustach, zawroty głowy, problemy z koncentracją, a nawet bóle stawów i narastające zmęczenie, pij odpowiednią ilość płynów.
Co i jak pić? Kranówka ma za mało minerałów
Najlepsze jest picie regularne, niewielkich ilości wody przez cały dzień. Najlepszą wodą do picia przez osobę zdrową jest woda średniozmineralizowana. Najlepiej pić średniozmineralizowaną wodę niegazowaną. Dlaczego? Bo jak tłumaczy dietetyczka:
Co pić kiedy woda nam nie smakuje?
- Wielu ludzi po prostu nie przepada za jej smakiem, co przekłada się na zbyt małe jej codzienne spożycie. Wzbogacenie wody o smak owoców cytrusowych, polskich warzyw czy ziół o zaskakujących zarówno smakach, jak i właściwościach, jest więc moją odpowiedzą na rozterki wszystkich tych, którzy poszukiwali napojów nawadniających, smacznych i dodatkowo stymulujących i wzmacniających procesy zachodzące w organizmie. Oczywiście wszystkie warzywa i owoce użyte w moich wodach smakowych mogą, a nawet powinny być po ich wypiciu zjedzone. W ten sposób nie tylko zadbasz o prawidłowe nawodnienie organizmu, ale również dostarczysz sobie cennych witamin i minerałów.
Więcej przepisów na wody smakowe na inne pory roku znajdziecie w książce "Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe oraz izotoniki" Anety Łańcuchowskiej-Jeziorowskiej.
Składniki:
. GREJPFRUT (1 sztuka mała - 220 g)
. CYNAMON (laska)
. ROZMARYN (2 gałązki)
. WODA (2 szklanki - 500 ml)
Sposób przygotowania:
Grejpfruta nie obieramy, jedynie szorujemy porządnie szczoteczką pod bieżącą wodą. Pokrojonego w plastry wrzucamy do dzbanka. Dodajemy gałązki rozmarynu i laskę cynamonu. Całość zalewamy wodą średniozmineralizowaną. Rozgniatamy wszystkie składniki drewnianą łyżką i dokładnie mieszamy. Po dziesięciu minutach woda smakowa jest już gotowa.
Ciekawostka:
Największą zaletą grejpfruta jest wysoka zawartość witaminy C, nie tylko wzmacniającej układ odpornościowy i ułatwiającej wchłanianie żelaza, ale również wspomagającej pracę układu krążenia, dzięki czemu zwiększającej uczucie pobudzenia. Jeżeli dodam do tego, iż grejpfrut może poszczycić się zarówno niskim indeksem glikemiczny, jak i niewielką liczbą kalorii, to jego miejsce wśród składników niemalże każdej wody smakowej jest w pełni uzasadnione.
Składniki:
. CYTRYNA (1 sztuka duża - 130 g)
. MIĘTA CYTRYNOWA (11 świeżych listków)
. POKRZYWA (11 świeżych listków)
. WODA (2 szklanki - 500 ml)
Sposób przygotowania:
Cytryny nie obieramy, jedynie szorujemy porządnie szczoteczką pod bieżącą wodą. Pokrojoną w plastry wrzucamy do dzbanka. Dodajemy listki mięty i pokrzywy. Całość zalewamy wodą średniozmineralizowaną. Rozgniatamy wszystkie składniki drewnianą łyżką i dokładnie mieszamy. Po dziesięciu minutach woda smakowa jest już gotowa.
Ciekawostka:
Cytryna chociaż wcale nie jest liderem wśród cytrusów pod względem zawartości witaminy C, to bogata jest w witaminy z grupy B, potas, wapń, o czym nie każdy wie. Oczywiście dzięki zawartej w niej witaminie C moja orzeźwiająca woda smakowa ma moc energetyzującą, natomiast dzięki witaminom z grupy B, takim jak B3 , czyli niacynie, i witaminie B6, czyli pirydoksynie, usprawnia pracę układu nerwowego i wzmacnia układ immunologiczny. Zalecam celebrowanie święta cytryny nie tylko pod koniec zimy w miasteczku Mentona, ale dużo, dużo częściej.
Składniki:
. MIĘTA CYTRYNOWA (10 świeżych listków)
. MANGO (1/4 sztuki - 80 g)
. KIWI (sztuka - 90 g)
. BAZYLIA TAJSKA (10 świeżych listków)
. WODA (2 szklanki - 500 ml)
Sposób przygotowania:
Mango i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Owoce wrzucamy do dzbanka razem z listkami mięty i bazylii. Całość zalewamy wodą średniozmineralizowaną. Rozgniatamy wszystkie składniki drewnianą łyżką i dokładnie mieszamy. Po dziesięciu minutach woda smakowa jest już gotowa.
Ciekawostka:
Mięta jest równie piękna, co zdrowa. Dzięki mentolowi reguluje pracę przewodu pokarmowego, działa również kojąco na układ nerwowy. Dodana do wody smakowej sprawia, że nie sposób się oprzeć jej aromatowi. Kusząc zapachem, zapewnia również napojowi właściwości doskonale orzeźwiające. Dodawaj miętę nie tylko do wody smakowej, doskonale komponuje się ona również z warzywami i owocami.
Składniki:
. KAWA (2 łyżeczki mielonych ziaren)
. GREJPFRUT (1/3 sztuki - 90 g)
. LIMONKA (1 sztuka - 100 g)
. MIĘTA CYTRYNOWA (10 świeżych listków)
. WODA (2 szklanki - 500 ml)
Sposób przygotowania:
2 łyżeczki czarnej świeżo mielonej kawy zaparzamy w kawiarce o pojemności 250 ml, studzimy i zamrażamy w kostkach lodu, następnie cztery kawowe kostki wrzucamy do dzbanka z wodą średniozmineralizowaną. Myjemy grejpfruta pod bieżącą wodą i bez obierania ze skórki kroimy go w plastry. Tak samo przygotowujemy limonkę i dodajemy pokrojone owoce do dzbanka. Na koniec dodajemy listki mięty i całość mieszamy drewnianą łyżką, rozgniatając owoce i miętę. Po dziesięciu minutach woda smakowa jest już gotowa.
Ciekawostka:
Kawa znalazła się w mojej wodzie smakowej nie tylko ze względu na zawartość kofeiny. Oczywiście jej właściwości pobudzające są najbardziej znane, co nie oznacza, że kawa nie może się też pochwalić innymi. Pozwólcie, że wymienię niektóre jeszcze przed wypiciem mojej wody smakowej: poprawia perystaltykę jelit, wzmacnia pamięć, przyspiesza metabolizm. Nie wymieniając dodatkowo zalet grejpfruta, limonki i mięty, czyli reszty składników mojej mieszanki, zapewniam, że jest to woda smakowa bardzo zdrowa
Składniki:
. YERBA MATE (2 łyżeczki suszu)
. GREJPFRUT (1/3 sztuki - 100 g)
. KOLENDRA (5 gałązek)
. MIĘTA CYTRYNOWA (10 świeżych listków)
. WODA (2 szklanki - 500 ml)
Sposób przygotowania:
Do dzbanka wsypujemy yerba mate, listki mięty i gałązki kolendry i zalewamy zimną średniozmineralizowana wodą. Następnie grejpfruta szorujemy porządnie szczoteczką pod bieżąca wodą i nie obierając, kroimy go w plasterki. Owoc wrzucamy do dzbanka i rozgniatając grejpfruta drewnianą łyżką, mieszamy resztę składników. Po odczekaniu 15 minut woda smakowa jest już gotowa do picia.
Ciekawostka:
Wszyscy słyszeli o nienagannych właściwościach energetyzujących yerba mate, przygotowanej w tradycyjny sposób, poprzez zalanie wodą o temperaturze nieprzekraczającej 85 stopni C. Jak się okazuje, równie naturalne dla mieszkańców Ameryki Południowej jest picie liści ostrokrzewu paragwajskiego na zimno, po zalaniu ich odpowiednio schłodzoną wodą. Moja woda smakowa bazuje właśnie na tym drugim sposobie. W ten sposób przyrządzone liście, z dodatkiem grejpfruta, kolendry i mięty cytrynowej, tworzą nie tylko ciekawą mozaikę smaków, ale i napój o właściwościach pobudzających, odpowiednio schładzających i co równie istotne, dostarczający witamin, składników mineralnych i cennych przeciwutleniaczy.
Składniki:
. ZIELONA HERBATA (2 łyżeczki suszu)
. POMARAŃCZKA (1/2 małej sztuki - 100 g)
. MIĘTA CYTRYNOWA (10 świeżych listków)
. WODA (2 szklanki - 500 ml)
Sposób przygotowania:
Do dzbanka wsypujemy zieloną herbatę i zalewamy średniozmineralizowaną wodą o temperaturze 80 stopni C. Czekamy, aż napar wystygnie i dodajemy listki mięty i plastry pomarańczy. Mieszamy całość drewnianą łyżką, rozgniatając plastry pomarańczy, a po chwili woda smakowa jest już gotowa.
Ciekawostka:
Liście zielonej herbaty mają właściwości energetyzujące, a zawdzięczają je alkaloidom, w szczególności temu najbardziej rozpoznawalnemu, czyli kofeinie, w tym przypadku zwanej teiną. Polifenole zawarte w liściach zielonej herbaty wykazują silne działanie przeciwutleniające, działając regenerująco na cały organizm. Dzięki zawartości fluoru liście zielonej herbaty mogą poszczycić się również działaniem wzmacniającym zęby. Polifenole skutecznie hamują rozwój bakterii próchnicotwórczych, dodatkowo wzmacniają szkliwo na zębach. Liście zielonej herbaty jako składnik wody smakowej na zimno to z pewnością dobry wybór.
Składniki:
. IMBIR LEKARSKI (kłącze - 30 g)
. LIMONKA (1 sztuka - 80 g)
. KOLENDRA (7 gałązek)
. WODA (2 szklanki - 500 ml)
Sposób przygotowania:
Myjemy limonkę pod bieżącą wodą i bez obierania ze skórki kroimy ją w plasterki. Pokrojoną limonkę, gałązki kolendry i pokrojony w plasterki imbir wsypujemy do dzbanka ze średniozmineralizowaną wodą. Całość mieszamy drewnianą łyżką, rozgniatając plasterki owocu. Po 10 minutach woda smakowa jest już gotowa do picia.
Ciekawostka:
Imbir jest chyba najczęstszym gościem moich wód smakowych, zarówno zimnych, jak i ciepłych. Dzieje się tak ze względu na jego wyjątkowo szeroki wachlarz zalet. W tej wodzie smakowej spełnia funkcję składnika odpowiedzialnego za pobudzenie, dzięki właściwościom rozgrzewającym i stymulującym krążenie krwi. Imbir łagodzi też ból gardła, co nie oznacza, że wodę smakową z nim w składzie powinno się pić jedynie, jak się jest przeziębionym.