Duże jabłko to około 70kcal, zredukuje twój apetyt. Daje uczucie pełności, tak że nie będziesz chciała jeść już przez kilka godzin. Z owoców należy wystrzegać się: bananów, winogron, awokado.
Obniżają zły cholesterol we krwi oraz działają przeciwzakrzepowo. Są jednak wysokokaloryczne (około 500 kcal/100g) dlatego dzienna porcja nie powinna przekraczać 30g.
Zawiera niewiele kalorii (30kcal/100g). Zawarte w niej witaminy A, B1, B2, PP i KK, potas, wapń, żelazo i miedź wpłyną na nasze zdrowie i urodę. Dzięki składnikom zawartym w marchewce nasza cera stanie się delikatniejsza, bardziej jędrna, a przede wszystkim nabierze ciemniejszego koloru. Witamina A wygładza zmarszczki, przemywa naczynia krwionośne i reguluje pracę żołądka.
Są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają m.in.: potas, wapń, magnez i fosfor. Z fig produkuje się sok, który działa wzmacniająco na serce i naczynia wieńcowe, jest on także z powodzeniem stosowany w leczeniu anemii. Ciemnofioletowe są spożywane na surowo, jasnozielone najczęściej się suszy. Nabierają wtedy charakterystycznej, bursztynowej barwy. Świeże figi to 50kcal/100g.
Są bogate w związki mineralne, przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Ponadto, zielone oliwki mają działanie przeciwbólowe, a zwłaszcza przeciwmigrenowe. Pomimo wysokiej kaloryczności (ok 130kcal/100g) są lekkostrawne i bogate w błonnik.
Twarożki, naturalne jogurty, kefiry, maślanki są godne polecenia. Można do nich dodać ulubione zioła, warzywa czy owoce. 100g to ok 120 kcal.