Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!
Zimą brakuje nam smaku i aromatu pomidorów uprawianych w lecie. W sezonie, kiedy warzywa są tanie warto poświęcić trochę czasu i przygotować przetwory. Te z pomidorów będą stanowić świetną bazę do zup i sosów. Ponadto są bardzo zdrowe. Pomidory mają działanie upiększające, pomagają w walce z przebarwieniami skóry i łagodzą zmiany trądzikowe. Zawierają również dużo witaminy C dzięki czemu wzmacniają naczynia krwionośne. Pomidor jest też źródłem witaminy A i E. Te nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo. Źródłem tych wspaniałych właściwości jest zawarty w pomidorach likopen.
Zima sprzyja chorobom, a nikt z nas nie lubi złego samopoczucia i podrażnionej skóry. Do walki o swoje zdrowie warto przygotować się już latem. Pomoże nam w niej sok z czarnego bzu, który świetnie sprawdza się przy przeziębieniach i grypie.
Czarny bez jest bogaty w potas i sód oraz witaminy z grupy B, które wspomagają ukrwienie skóry. Warto go stosować również przy leczeniu dróg moczowych ze względu na jego moczopędne działanie. Pomaga na zaparcia i ma właściwości przeciwbólowe, jednak można go spożywać tylko w postaci soku. Jak mówi Magda Grzegorczyk na kanale DermoTV, sok z czarnego bzu "jest zdrowy, ale nie można spożywać go w nadmiarze. Jedna, dwie łyżki dziennie jest rozsądną ilością".
Co roku na jesień zakochujemy się w dyniach, które przyciągają nasz wzrok ciepłą barwą. Jej właściwości dla zdrowia i urody są ogromne dzięki bogactwu witamin i minerałów. Wraz z dynią dostarczymy swojemu organizmowi witaminy z grupy B, prowitaminy A, witaminy PP i C oraz sód, potas, magnez, wapń i żelazo.
Wprowadzając dynię do naszej diety, spowalniamy proces starzenia się oraz utrzymujemy skórę i włosy w dobrej kondycji. Ponad to karotenoidy i przeciwutleniacze, których obecność widać już gołym okiem w barwie dyń, odmładzają ciało, wspomagają walkę z komórkami nowotworowymi i poprawiają humor.
Chcąc zachować wszystkie cenne składniki przetwarzanych owoców i warzyw niezbędna jest rygorystyczna higiena. Wszystkie słoiki muszą być jałowe. Prostym sposobem na szybką sterylizację słoików jest ich wygotowanie. Pamiętaj, żeby nie zapomnieć o zakrętkach. Warto sprawdzić czy pasują do słoików, zanim zaczniesz trzymać w nich swoje przetwory. Dobrym sposobem pasteryzacji jest również włożenie umytych słoików do nagrzanego do 100-105 stopni piekarnika na 15-20 minut. Cały proces zobaczysz w filmie Magdy na kanale DermoTV.
Więcej porad na temat przygotowywania przetworów na zimę oraz ich pozytywnych właściwości dla zdrowia i stanu twojej skóry znajdziesz w nowym odcinku z udziałem Magdy Grzegorczyk na kanale DermoTV.
Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!