Bez GMO
GMO to po angielsku Genetically Modified Organism, czyli Organizm Zmodyfikowany Genetycznie. Modyfikacje roślin to przede wszystkim wprowadzenie lub usunięcie z nich
określonych genów. Stosuje się je po to, żeby np.: zwiększyć ich odporność na opryski, a
także przedłużyć trwałość i świeżość warzyw oraz owoców. W przypadku określeń “wolne od GMO” lub “bez GMO” producentom chodzi o podkreślenie na przykład, że produkowany przez nich jogurt powstał z mleka pochodzącego od krów, które są karmione paszą z upraw pozbawionych genetycznie modyfikowanych organizmów. Dokumentem potwierdzającym zgodność ze standardem wszystkich procedur stosowanych w zakładzie produkcyjnym i przez producentów mleka w karmieniu krów mlecznych paszami bez GMO jest certyfikat VLOG.
"Eko" lub "bio"
Zgodnie z wytycznymi prawa unijnego produkt jest „eko” lub „bio”, kiedy w co najmniej 95 procentach wyprodukuje się go metodami ekologicznymi. W przypadku upraw rolnych ziemia, na której stoi gospodarstwo, musi być czysta, uprawy nieopryskiwane. Rośliny z takich upraw potrzebują więcej czasu, żeby urosnąć. Produkt eko ma krótszą datę ważności, wygląda mniej apetycznie - owoce i warzywa ekologiczne są nieopryskiwane - rosną więc mniejsze, bardziej nieforemne. Unia Europejska zezwala bioproducentom na wybór wzmacniaczy smaku i zapachu spośród zaledwie 48 sztucznych barwników. Pozostali producenci mogą korzystać aż z 316 dodatków do żywności. Produkt ekologiczny ma na opakowaniu symbol unijnego certyfikatu: zielony listek z dwunastoma gwiazdkami. O przyznanie certyfikatu uprawniającego do napisania „bio” i „eko” na metce producenci ubiegają się u jednej z dziesięciu jednostek certyfikujących, nad którymi kontrolę sprawuje Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
"Zdrowa żywność"
Za takim napisem stoi zazwyczaj wyłącznie chwyt marketingowy. Każdy może w ten sposób oznaczyć swój produkt – żadne przepisy tego nie regulują. W sklepach z tzw. zdrową żywnością można trafić na nafaszerowane chemią produkty, które obok prawdziwie zdrowej żywności nawet nie leżały.
„Wege”
„Wege” to oznaczenie zarezerwowane dla produktów nie pochodzących od zwierząt. W
takich produktach nie może być: mięsa, jaj, produktów mleczarskich, miodu, smalcu, wosku pszczelego, podpuszczki, łoju, serwatki, węgla kostnego, karminu, kazeiny, żelatyny, lanoliny, karuku i szelaku. Filozofia wege nie uznaje także skóry, futra, wełny i jedwabiu. W 1951 roku brytyjskie Towarzystwo Wegańskie (Vegan Society) oficjalnie zdefiniowało weganizm jako doktrynę polegającą na niewykorzystywaniu zwierząt. Rozumując w ten sposób, weganizm nie jest więc jakimś zbiorem praktyk, lecz swoistą zasadą, z której pewne praktyki logicznie wynikają.
Fairtrade
Certyfikat Fairtrade to dowód na działanie producenta w zgodzie z zasadami sprawiedliwego handlu. Przede wszystkim dotyczy to kwestii społecznych. Fairtrade zakazuje przymusowej pracy dzieci, chroni prawa kobiet, ustala minimalną cenę skupu bananów, kawy, bawełny czy kakao od rolników, tym samym zapewniając im godziwe wynagrodzenie.
ECOCERT
Ta francuska organizacja certyfikuje produkty organiczne. Wydawane przez nią certyfikaty obecnie stosowane są w ponad 80 krajach. Certyfikat ECOCERT potwierdza, że skład danego produktu jest starannie wyselekcjonowany: zaczynając od upraw, poprzez produkcję i warunki pracy, po opakowanie. Certyfikat jest gwarancją, że kupujemy produkt nie zawierający pestycydów, chloru, substancji chemicznych.
AllergyCertified
Logo AllergyCertified na opakowaniu wskazuje nam, że mamy do czynienia z produktem
hipoalergicznym. Możemy więc mieć pewność, że nie spowoduje podrażnień i reakcji
alergicznych. Alergie skórne są jedną z najczęstszych chorób przewlekłych na świecie.
Wybierając produkty z logo AllergyCertified mamy pewność, że toksykolodzy tej organizacji dokonali oceny każdego składnika. Gdy marka chce uzyskać certyfikat AllergyCertified, przekazuje szczegółowe informacje na temat wszystkich składników zawartych w produkcie, jak również ich stężenia, pochodzenia i nazwy zapisanej w międzynarodowym języku INCI.
Nordic Ecolabel
Ten rzadziej spotykany w Polsce, ale uznany na świecie certyfikat, daje konsumentowi
gwarancję, że produkt spełnia rygorystyczne wymogi środowiskowe. Zapewnia najwyższą
jakość produktu i dbałość o zdrowie. Potwierdza, że produkt nie zawiera substancji
podejrzanych o zaburzanie gospodarki hormonalnej. Wskazuje, że certyfikowane produkty są bezpieczne, wyprodukowane w sposób zrównoważony i nie testowane na zwierzętach. Certyfikat ten powstał w 1989 roku i jest stosowany we wszystkich krajach skandynawskich.
GOTS
GOTS, czyli Global Organic Textile Standard, to światowy standard dla tekstyliów
ekologicznych. Certyfikat obejmuje cały łańcuch produkcji, począwszy od surowców,
poprzez tekstylia naturalne, na produktach skończywszy. GOTS zajmuje się certyfikowaniem i oznaczaniem produktów organicznych przyjaznych środowisku.
UTZ Certified
Znak UTZ Certified można znaleźć na opakowaniach produktów zawierających kawę, kakao, herbatę oraz orzechy laskowe. W ten sposób znakowane są surowce pochodzące ze zrównoważonych upraw. Wybór produktu opatrzonego znakiem UTZ daje realną szansę na zrównoważony rozwój rolnictwa i przetwórstwa, w którym interes ekonomiczny idzie w zgodzie z zachowaniem wysokich standardów etycznych i ekologicznych.
Oeko-Tex Standard 100
Za tą skomplikowaną nazwą kryje się system certyfikacji oraz badań produktów i
półproduktów włókienniczych na wszystkich stopniach ich obróbki. Ma on na celu
zapewnienie, że produkty włókiennicze nim oznaczone są wolne od substancji szkodliwych oraz potencjalnie szkodliwych (substancji zakazanych i kontrolowanych prawnie lub takich, które w negatywny sposób mogą oddziaływać na zdrowie człowieka).Certyfikaty Oeko-Tex Standard 100 oraz, tym samym, oznaczenie Tekstylia Godne Zaufania przyznawane są od 1992 roku na całym świecie. W Polsce procesem tym kieruje łódzki Instytut Włókiennictwa.
Bez SLS
SLS (sodium lauryl sulfate) to silnie drażniące środki myjące skórę. Zawiera je większość
kosmetyków, gdyż dobrze się pienią i zmywają ze skóry zanieczyszczenia, ale mają dwie
zasadnicze wady: podrażniają skórę i ją wysuszają. Niszczą płaszcz hydrolipidowy i ochronny filtr skóry głowy oraz narządów intymnych. Szczególnie negatywny wpływ mają na skórę alergiczną. Warto zatem zwracać uwagę na skład kupowanych kosmetyków.
______________________________________________________________________
Materiał partnera: