Pułapki odchudzania

Zanim zdecydujesz się na konkretną dietę odchudzającą, warto rozważyć wady i zalety odchudzania. Mniej kalorii w codziennej diecie oznacza mniej kilogramów, a to cieszy. Jednak diety - szczególnie te rozplanowane w czasie i rygorystyczne - mają dużo wad. Pamiętaj też i o nich.

Ból głowy podczas diety

Osoby odchudzające się, bardzo często po kilku dniach intensywnej diety, cierpią na uporczywe bóle głowy. Dietetycy i lekarze nie mają wątpliwości, że ból głowy podczas odchudzania się jest wynikiem hipoglikemii czyli spadku poziomu cukru we krwi. To, co może załagodzić ten ból, to natychmiastowe dostarczenie organizmowi węglowodanów. Warto zmodyfikować dietę i w przypadku, kiedy często cierpimy na bóle głowy, sięgnąć po dietetyczne posiłki zawierające węglowodany np. jogurt naturalny z musli, sałatki warzywne z pestkami lub orzechami, sałatka owocowa.

Senność i poirytowanie

Jedzenie tylko niskokalorycznych i niskowęglowodanowych posiłków, które wykluczają z codziennej diety owoce i produkty pełnoziarniste bogate w antyoksydanty, prowadzi do ospałości i rozdrażnienie. Odchudzając się, zawsze pamiętaj o zbalansowanej diecie bogatej w składniki odżywcze, zawierającej racjonalną ilość warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, przypraw bogatych w antyoksydanty, chudego białka i tłuszczów roślinnych. Staraj się jeść o stałych porach, bo regularność posiłków normuje wydzielanie hormonów.

Wzrost poziomo hormonu głodu

Za uczucie głodu odpowiedzialna jest grelina. To hormon głodu wydzielany w żołądku. Kiedy jemy zbyt mało kalorii lub zapominamy o posiłku hormon wywołuje uczucie głodu. Dzięki obecności tego hormonu w organizmie zaspakajamy głód w celu przeżycia. Przy stracie wagi rośnie poziom hormonu głodu. To mechanizm obronny, który chroni organizm. Podczas gdy świadomie ograniczamy ilość spożywanych pokarmów, organizm nie odróżnia diety od zwykłego głodu. Grelina oddziałuje również na tzw. układ nagrody w mózgu. Jedząc odczuwamy przyjemność i uzależniamy się od tego, co nam tę przyjemność sprawia. W efekcie nawet po zjedzeniu dużego obiadu nadal mamy ochotę na słodką kaloryczną przekąskę. To dzięki grelinie odczuwamy przyjemność, jaką potrafi dać jedzenie. Naukowcy z amerykańskiego uniwersytetu z San Diego sprawdzali niedawno, który z produktów na dłużej usypia głód: herbatniki czy śliwki. Wolontariuszy podzielili na dwie grupy. Jedna z nich dostała na deser herbatniki, a druga śliwki. Zaskakująco, dwie godziny po jedzeniu, osoby, które zjadły śliwki odczuwały mniejsze głód i miały niższe stężenie hormonu głodu we krwi niż te osoby, które zjadły słodkie herbatniki. Dzięki temu doświadczeniu wiemy, że to, co wydaje się smaczniejsze i bardziej kuszące, nie zawsze lepiej zaspokaja potrzeby organizmu. Zdrowe i mniej kaloryczne śliwki dają poczucie sytości na dłużej niż słodkie ciastka.

Ubytki ważnych dla organizmu witamin

Całkowite wyeliminowanie z diety jakiegokolwiek składnika może być ryzykowne. Skutki uboczne diety ograniczającej spożycie tłuszczów to nieprawidłowo przebiegające procesy hormonalne. Diety zabraniające spożywania niektórych pokarmów mogą pozbawić nas źródeł ważnych witaminy np. A, E oraz K, które znajdują się w tłustych produktach. Jeśli twoja dieta odchudzająca trwa dłuższy okres czasu warto skontaktować się z lekarzem w celu wykonania podstawowych badań i ewentualnej suplementacji.

Efekt jo-jo

Niestety, każde wahnięcie wagi utrudnia utrzymanie tej wymarzonej. Przy każdej kolejnej diecie odchudzającej organizm coraz bardziej się broni przed ograniczeniem dowozu kalorii. Kiedy dostarczamy za mało kalorii, organizm zaczyna oszczędzać "na czarną godzinę" i magazynuje zapasy tłuszczu. Dlatego zanim zaczniemy stosować dietę odchudzającą, musimy się zastanowić, czy są ku temu powody i jak się do tego zabrać. Osoba, której BMI mieści się w normie, nie powinna stosować rygorystycznych diet. Gdy po odchudzaniu zacznie jeść jak dawniej - przytyje.

Zobacz wideo
Czy po odchudzaniu cierpisz na efekt jo-jo?
Więcej o: