Figura, młodość, zdrowie: efekt diety Okinawa

Między Japonią, a Tajwanem, na niewielkiej wyspie Okinawa mieszkają długowieczni ludzie. Prawie w ogóle nie chorują na nowotwory i należą do najszczuplejszych społeczeństw na świecie. Czemu to zawdzięczają? Oczywiście diecie. Co jest charakterystycznego w diecie Okinawa?

Długowieczni i najszczuplejsi

Szacuje się, że na wyspie Okinawa żyje najwięcej na świecie stulatków. Mieszkańcy japońskiej wyspy Okinawa nie przybierają z wiekiem na wadze, a według badań w porównaniu z innymi narodami mają o 80 proc. mniejszą liczbę zachorowań na serce i o 50 proc. mniej na raka. Naukowcy dowiedli, że eliksirem młodości dla mieszkańców wyspy jest

niskokaloryczna dieta, która dostarcza nie więcej niż 1500-1900 kalorii dziennie i którą można stosować z powodzeniem pod każdą szerokością geograficzną.

Idealna dieta dla zdrowia

Zła dieta nie tylko rujnuje sylwetkę, ale również ma olbrzymi wpływ na zdrowie. Według Światowej Organizacji Zdrowia 90 proc. osób umierających na chorobę niedokrwienną serca prowadzi niezdrowy styl życia, który w głównej mierze opiera się na złej i niezdrowej diecie. Według Światowego Funduszu Badań nad Rakiem, tylko dzięki zmianie diety i zwiększeniu aktywność fizycznej można byłoby zapobiec od 30 do 60 proc. nowotworów. Złe nawyki żywieniowe obwiniane są również za epidemię cukrzycy. Tymczasem jeszcze niedawno w Japonii, Tajlandii, Papui-Nowej Gwinei czy Meksyku choroby krążenia, cukrzyca, rak jelita grubego występowały niezwykle rzadko lub prawie w ogóle. Wszędzie tam dieta oparta jest na niskoprzetworzonych produktach roślinnych: warzywa, owoce, rośliny strączkowe i pełne ziarna zbóż. Mieszkańcy wyspy Okinawa w Japonii, gdzie zachorowalność na chorobę niedokrwienną serca należała do najniższej na świecie, jeszcze do niedawna odżywiali się głównie patatami, ryżem, warzywami, owocami, soją i niewielką ilością ryb. Dzięki tej diecie mało kto na wyspie też wie czym jest otyłość i dodatkowe kilogramy w pasie.

Podstawowe zasady diety

W diecie mieszkańców wyspy Okinawa nie liczymy kalorii, tylko zwracamy uwagę na gęstość energetyczną produktów.

Ważne jest aby zwrócić uwagę na 4 podstawowe kategorie według kalorycznej gęstości produktów. Są to:

1) bardzo lekkie produkty (np. herbaty ziołowe, zielone warzywa) - zawierają maksymalnie 0,8 kcal/g

2) lekkie produkty (ryby, brązowy ryż) - 0.8-1,5 kcal/g

3) średnio ciężkie produkty (chude czerwone mięso, chleb) - 1,5-3 kcal/g

4) ciężkie produkty (smażone potrawy, słodycze) - 3-9 kcal/g.

Podstawą diety jest unikanie produktów z ostatniej grupy. Im ich mniej w codziennym jadłospisie tym lepiej. Ciężkie produkty lepiej zastąpić tymi lżejszymi z pierwszych dwóch grup. Podczas posiłków nie należy najadać się i od stołu odchodzić lekko głodnym. Jeśli po 20 minutach nadal odczuwamy głów, wówczas należy dojeść. Dzięki temu zjemy o 300-500 kalorii mniej niż normalnie. Nie należy zapominać o minimum pięciu regularnych posiłkach w ciągu dnia. Najważniejsze jest śniadanie, które najlepiej jeśli zawiera produkty pełnoziarniste. Produkty mleczne należy spożywać umiarkowanie. Zbyt duża ilość białka wypłukuje wapń z kości, a z wiekiem zmniejsza się zdolność trawienia produktów pochodzenie mlecznego. Warto sięgać po zamienniki: mleko sojowe, tofu. Zwracaj uwagę na to, aby jeść jak najwięcej flawonoidów. Naturalizują wolne rodniki, znajdziesz je np. w sałatach, siemieniu lnianym. Wzbogacaj dietę o kwasy tłuszczowe Omega-3. Znajdziesz je w rybach, a jeśli jesteś wegetarianką jedz algi. Nawadniaj organizm. Pij wodę, zieloną i jaśminową herbatę, około 2-3 litrów dziennie. Alkohol nie jest zakazany, ale w przypadku kobiet nie należy pić więcej niż jeden mały kieliszek wina dziennie. Mężczyznom wolno wypić dwa kieliszki wina dziennie. Zadbaj o to, aby każdego dnia ruszać się przez minimum 30 minut. Spaceruj, uprawiaj jogę, biegaj. Śpij przynajmniej 7 godzin na dobę. Dieta Okinawa dopuszcza od czasu do czasu zjedzenie czegoś słodkiego np. niskotłuszczowy jogurt owocowy.

Lista składników dozwolonych i zakazanych

Dietę Okinawa postaraj się stosować przez minimum osiem tygodni. Podczas diety wolno jeść surowe warzywa i owoce, awokado, pełnoziarniste produkty, oliwy, orzechy, drób, ryby i owoce morza, tofu, brązowy ryż. Nie wolno jeść słodyczy, białego pieczywa, smażonych na oleju potraw, przemysłowo przetwarzanych produktów, makaronów z białej mąki, produktów mlecznych.

Co zyskasz dzięki diecie Okinawa?

Dieta mieszkańców wyspy Okinawa odchudza, obniża ryzyko nadwagi, zawiera wartościowe składniki odżywcze: węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, dobre tłuszcze i chude białko. Ze względu na dużą zawartość produktów z przeciwutleniaczami odmładza i spowalnia proces starzenia się. Dieta Okinawa zmniejsza ryzyko chorób serca, raka i otyłości. Dietę mogą stosować wegetarianie, można ją też stosować przez długi czas. Dieta Okinawa to ulubiony sposób odżywania Victorii Beckham czy Oprahy Winfrey.

Retro piękności

Czy jesteś zwolenniczką stosowania diet?
Więcej o: