Wakacje a dieta - jak zdrowo jeść na urlopie?

Urlop to czas kiedy pozwalamy sobie na więcej jedzeniowych przyjemności niż zazwyczaj. Łatwo więc o powrót kilogramów, które starliśmy się zrzucić przed wakacjami. Co zatem zrobić, by zdrowo odżywiać się na wczasach? Zobacz 5 pomocnych porad!

Wybieraj zdrowe przekąski

Owoce to plażowa przekąska idealna.  Są orzeźwiające, zaspokajają ochotę na coś słodkiego, jednocześnie dostarczając dużo wartości odżywczych. Szczególnie sprawdzą się te podzielne: maliny, truskawki oraz winogrono. Dobrym rozwiązaniem jest także zabranie na plaże koktajlu - to modny i zdrowy posiłek, po którym będziemy czuć się lekko. Szczególnie polecamy te warzywne, które mają zdecydowanie mniej kalorii. Czego natomiast warto unikać? Zrezygnujmy z produktów mocno przetworzonych, zawierających wiele niezdrowych substancji, które wzmagają łaknienie m.in. syrop glukozowo-fruktozowy.

Pij wodę

Często nie zdajemy sobie sprawy jak wiele kalorii dostarczamy do organizmu w postaci płynów. Każda kawa z bitą śmietaną, sok owocowy czy piwo mogą mieć wartość kaloryczną równoważną  pełnowartościowemu posiłku. Niektóre alkohole drinki zawierają nawet ponad 600 kalorii! Najzdrowszym i najłaskawszym dla naszej figury wyjściem jest picie wody. Możemy urozmaicić jej smak dodając kilka owoców bądź wyciśnięty sok z cytryny. Pamiętajmy też, że to woda, a nie kolorowe, gazowane napoje zawiera

Lody? Wybierz sorbet!

Wakacje niezmiennie kojarzą nam się z lodami - bez nich wakacje nigdy nie będą takie same. Tak naprawdę wcale nie musimy ich sobie odmawiać o ile wybierzemy odpowiednie. Zrezygnujmy przede wszystkim z kalorycznych dodatków: czekoladowych posypek, polew oraz bitej śmietany, które zamieniają lody w bombę kaloryczną. Zdecydowanie najmniej kalorii mają sorbety, jedna gałka to mniej niż 50 kalorii.

Próbuj lokalnych przysmaków z rozsądną głową

Jedną z największych przyjemności związanych z wakacjami jest kosztowanie lokalnych przysmaków. Każdy region oferuje nam wiele atrakcyjnych potraw obok, których nie sposób przejść obojętnie. W żadnym razie nie powinniśmy ich sobie odmawiać - jedzmy je jednak z głową. Warto próbować różnorodnych dań, zamiast objadać się jednym. W restauracjach zawsze możemy prosić o mniejszą porcję bądź starać się zostawić coś na talerzu, by mieć miejsce na zmieszczenie kolejnych potraw.

Zrezygnuj z ciężkostrawnych potraw

Prezentując się w kostiumie kąpielowym chcielibyśmy czuć się lekko i pewnie. Uczucie ciężkości potrafi skutecznie zepsuć każdy wypad na plażę. Powinniśmy unikać wszelkich ciężkostrawnych potraw, które spowalniają nasz metabolizm i mogą powodować wzdęcia. Unikajmy ciężkich sosów na bazie majonezu oraz dań smażonych na głębokim oleju. Ponadto radzimy nie łączyć w jednym daniu wielu różnych grup pokarmowych - takie kombinacje są zdecydowanie bardziej ciężkostrawne. Najlepiej, by na naszym talerzu znalazły się węglowodany lub białko z dodatkiem warzyw.

Wybieraj zdrowe przekąski Owoce to plażowa przekąska idealna. Są orzeźwiające, zaspokajają ochotę na coś słodkiego, jednocześnie dostarczając dużo wartości odżywczych. Szczególnie sprawdzą się te podzielne: maliny, truskawki oraz winogrono. Dobrym rozwiązaniem jest także zabranie na plaże koktajlu - to modny i zdrowy posiłek, po którym będziemy czuć się lekko. Szczególnie polecamy te warzywne, które mają zdecydowanie mniej kalorii. Czego natomiast warto unikać? Zrezygnujmy z produktów mocno przetworzonych, zawierających wiele niezdrowych substancji, które wzmagają łaknienie m.in. syrop glukozowo-fruktozowy. 

Pij wodę

Często nie zdajemy sobie sprawy jak wiele kalorii dostarczamy do organizmu w postaci płynów. Każda kawa z bitą śmietaną, sok owocowy czy piwo mogą mieć wartość kaloryczną równoważną  pełnowartościowemu posiłku. Niektóre alkohole drinki zawierają nawet ponad 600 kalorii! Najzdrowszym i najłaskawszym dla naszej figury wyjściem jest picie wody. Możemy urozmaicić jej smak dodając kilka owoców bądź wyciśnięty sok z cytryny. Pamiętajmy też, że to woda, a nie kolorowe, gazowane napoje skutecznie ugasi pragnienie.

Lody? Wybierz sorbet!

Wakacje niezmiennie kojarzą nam się z lodami - bez nich wakacje nigdy nie będą takie same. Tak naprawdę wcale nie musimy ich sobie odmawiać o ile wybierzemy odpowiednie. Zrezygnujmy przede wszystkim z kalorycznych dodatków: czekoladowych posypek, polew oraz bitej śmietany, które zamieniają lody w bombę kaloryczną. Zdecydowanie najmniej kalorii mają sorbety - jedna gałka to mniej niż 50 kalorii. 

Próbuj lokalnych przysmaków z umiarem

Jedną z największych przyjemności związanych z wakacjami jest kosztowanie lokalnych przysmaków. Każdy region oferuje nam wiele atrakcyjnych potraw obok, obok których nie sposób przejść obojętnie. W żadnym razie nie powinniśmy ich sobie odmawiać - jedzmy je jednak z głową. Warto próbować różnorodnych dań, zamiast objadać się jednym. W restauracjach zawsze możemy prosić o mniejszą porcję bądź starać się zostawić coś na talerzu, by mieć miejsce na kolejne regionalne potrawy. Zrezygnuj z ciężkostrawnych potraw

Prezentując się w kostiumie kąpielowym chcielibyśmy czuć się lekko i pewnie. Uczucie ciężkości potrafi skutecznie zepsuć każdy wypad na plażę. Powinniśmy unikać wszelkich ciężkostrawnych potraw, które spowalniają nasz metabolizm i mogą powodować wzdęcia. Unikajmy ciężkich sosów na bazie majonezu oraz dań smażonych na głębokim oleju. Ponadto radzimy nie łączyć w jednym daniu wielu różnych grup pokarmowych - takie kombinacje są zdecydowanie bardziej ciężkostrawne. Najlepiej, by na naszym talerzu znalazły się węglowodany lub białko z dodatkiem warzyw.