Dolna półka
Jest to miejsce, w którym panuje najniższa temperatura. W związku z tym tutaj umieszczamy produkty takie,Dolna półka
Jest to miejsce, w którym panuje najniższa temperatura. W związku z tym tutaj umieszczamy produkty takie, jak:
- ryby (maksymalnie dzień);
- mięso (nie dłużej niż dwa dni).
Układając je w tym miejscu, chronimy także pozostałe artykuły żywnościowe przed kontaktem z mięsem i rybami. Zapobiegamy w ten sposób niebezpiecznym dla zdrowia infekcjom. Dobrym rozwiązaniem jest również zawinięcie mięsa oraz ryb w specjalne folie spożywcze.
Górna półka
Panuje tutaj temperatura oscylująca wokół ośmiu stopni. Są to warunki idealne do przechowywania:
- mleka;
- jogurtów;
- kefirów;
- śmietany;
- białego sera;
- dżemów oraz powideł.
Pod żadnym pozorem nie należy umieszczać mleka i jego przetworów na najniższej półce. Grozi to intensywnym namnażaniem się bakterii gnilnych, które błyskawicznie doprowadzą do zepsucia się produktów.
Środkowa półka
Doskonałe miejsce na żółty ser, wędlinę oraz gotowe potrawy. Zanim jednak wstawimy do lodówki sos czy zupę musimy mieć pewność, że dania są zupełnie zimne. Wstawione gorące podniosą temperaturę we wnętrzu urządzenia oraz przyczynią się do zwiększenia zużycia energii elektrycznej. Mogą doprowadzić również do awarii termostatu.
Drzwi lodówki
Tutaj umieszczamy produkty, których nie trzeba chłodzić zbyt głęboko. Panujące w tym miejscu warunki są doskonałe do tego, aby przechowywać tu:
- masło;
- margarynę;
- olej;
- ketchup;
- musztardę;
- soki owocowe i warzywne.
Większość modeli lodówek na drzwiach ma także pojemniki na jajka. Jeżeli ich nie umyjemy, możemy w tym miejscu przechowywać je nawet przez trzy tygodnie.
Szuflady
W dolnej części lodówki umiejscowione są szuflady, w których przechowujemy warzywa i owoce. Zanim jednak je schowamy, należy wyjąć je z foliowych woreczków, w które najczęściej pakowane są w sklepach. W przeciwnym razie błyskawicznie zgniją. Nie umieszczamy tutaj pomidorów, ogórków, papryki, cukinii. Panująca w tym miejscu temperatura (około dziesięć stopni) jest zdecydowanie dla nich za niska i prowadzi do przemarzania.