Top 6 potraw street food z całego świata [PRZEPISY]

Street food, czyli jedzenie spożywane na ulicy, najpopularniejsze jest oczywiście w Azji, gdzie na każdym kroku spotykamy sprzedawców z przenośnymi grillami i kuchenkami. Jednak także w Europie możemy skosztować ulicznych smakołyków. Co wybrać? A może warto przyrządzić je samodzielnie?

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Dlaczego street food?

Jedzenie z ulicznych straganów i budek jest na pewno znacznie tańsze niż to serwowane w restauracjach i kawiarniach. Jednak to nie jedyny powód, dla którego wszyscy uwielbiają street food. Przede wszystkim jest to świetna okazja, aby spróbować dań, które na co dzień jedzą mieszkańcy danego regionu.

Stragany czy budki?

W Azji stragany z lokalnymi pysznościami są wpisane w pejzaż wszystkich większych miast i regionów turystycznych. Mogą odstraszać nas warunki, w jakich przyrządzane są potrawy, możemy mieć wątpliwości, co do pochodzenia poszczególnych składników, jednak skoro jedzą to wszyscy i nam nie powinno nic zaszkodzić.

W Europie czy w Ameryce częściej niż stragany spotkamy budki z jedzeniem. Podchodzimy do okienka, w którym zamawiamy jedzenie i już po chwili możemy cieszyć się pożywną, niestety często niezdrową przekąską. Ale kto przejmowałby się kaloriami widząc takie smakołyki?

Pad ThaiPad Thai fot. flikr.com, Darko Pevec fot. flikr.com, Darko Pevec

Tajlandia to prawdziwy raj przydrożnych bazarków i straganów. Znajdziemy tam zarówno przekąski wegetariańskiej, jak i mięsne. Najpopularniejszym daniem jest oczywiście pad thai, który możemy dostać w każdej wersji - także z owocami morza. Jak przyrządzić go samodzielnie?

Składniki na 3 porcje - wersja z krewetkami : 300 g małych, obranych krewetek, 100 g tofu, 3 jajka, 200 g makaronu ryżowego typu wstążki, duża garść niesolonych orzeszków ziemnych, kiełki fasoli mung, sos ostrygowy, szczypiorek, sok z jednej limonki, olej do smażenia

Przygotowanie: Makaron przyrządź według opisu na opakowaniu. W woku rozgrzej olej, wlej roztrzepane jajka. Kiedy lekko się zetną, dodaj krewetki, pokrojone w kostkę tofu i odcedzony makaron. Smaż cały czas mieszając. Pod koniec dodaj sos ostrygowy. Już na talerzu posyp pokrojonym szczypiorkiem, orzeszkami, kiełkami fasoli mung i skrop sokiem z limonki.

KebabKebab fot. flikr.com, ECV-OnTheRoad fot. flikr.com, ECV-OnTheRoad

Turecka kuchnia kojarzy się wszystkim oczywiście z popularnym kebabem. Jednak powinniśmy wiedzieć, że nazwa ta obejmuje ponad dwadzieścia różnych odmian tej orientalnej potrawy. Jedząc go w Polsce zazwyczaj dostajemy doner kebab (co po turecku oznacza "obracające się mięso"). Ten na bazie baraniny smakuje najlepiej, jednak w warunkach domowych najłatwiej będzie nam przygotować kebaba z mięsem drobiowym.

Składniki: pierś kurczaka, chlebek pita lub tortilla, sałata, ogórek zielony, pomidor - lub inne ulubione warzywa, cebula, jogurt naturalny, ketchup (najlepiej pikantny), przyprawa do gyrosa

Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, posyp przyprawą do gyrosa i usmaż na patelni. Wszystkie składniki włóż do pity lub ułóż na tortilli. Polej ketchupem i jogurtem. Jeśli wybrałeś tortillę, zwiń ją według instrukcji na opakowaniu.

TunnbrodsrulleTunnbrodsrulle fot. flikr.com, Gary Stevens fot. flikr.com, Gary Stevens

Będąc w Szwecji grzechem byłoby nie spróbować tunnbrodsrulle. Ten obco brzmiący dla turystów przysmak to nic innego jak nietypowy, bardzo smaczny hot dog. Nie jest tak popularny jak klasyczna parówka w bułce, jednak jest naprawdę smaczny. Co ciekawe, Szwedzi przyrządzają go także w wersji wegetariańskiej - z parówką sojową.

Składniki: pita lub tortilla (tunnbröd to płaski, szwedzki chlebek, raczej trudno dostępny w Polsce), puree ziemniaczane, parówka (klasyczna lub sojowa), ketchup, musztarda, majonez - według uznania, pasta lub sałatka krewetkowa - można pominąć lub zastąpić np. paprykowym hummusem, sałata lodowa, ewentualnie dodatkowo ulubione warzywa

Przygotowanie: Podgrzej puree i parówki. Tortillę lub chlebek pita posmaruj sałatką krewetkową. Włóż do pity lub połóż na tortilli wszystkie składniki, polej wybranymi sosami. Tortillę złóż według instrukcji na opakowaniu.

BurgerBurger fot. flikr.com, Wally Gobetz fot. flikr.com, Wally Gobetz

Jeśli mowa o potrawach street food nie może oczywiście zabraknąć klasycznego burgera. Jest on najpopularniejszy oczywiście w kuchni Stanów Zjednoczonych, jednak niewiele osób wie, że potrwa pochodzi się z kuchni niemieckiej. Nazwa "hamburger" wywodzi się od befsztyka po hambursku. Do kuchni amerykańskiej wprowadził go w 1904 roku Fletcher Davis - właściciel baru w Teksasie. Burgery podbiły w ostatnich latach serca Polaków, którzy coraz częściej przygotowują je w domach. Oto jeden z najpopularniejszych przepisów zaproponowany przez znanego szefa kuchni - Jamiego Oliviera.

Składniki: czerwona cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek, 600 g drobno zmielonej młodej wołowiny, 1 łyżeczka mielonego kminku rzymskiego, 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 50 g tartego sera, 1 łyżka musztardy, 1 jajko, tarta bułka

Przygotowanie: Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na oliwie. Do wołowiny dodaj ostudzoną cebulę i pozostałe składniki. Wyrób mięso. Jeśli jest zbyt kleiste, dodaj trochę bułki tartej. Uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Podawaj z bułką i ulubionymi warzywami oraz sosami.

GofryGofry fot. flikr.com, Iulian Ursu fot. flikr.com, Iulian Ursu

Belgia słynie nie tylko z frytek i pysznych czekoladek. Uliczne okienka z jedzeniem oferują szeroki wybór szybkich i sycących przekąsek. Nie można przejść obojętnie obok tutejszych gofrów, których zapach zalewa wąskie uliczki wokół Grand Place w Brukseli. Te chrupiące, słodkie lub słone wafle, to idealne małe co nie co, dostępne niemalże wszędzie - od stacji metra, po food trucki rozsiane po mieście. Ich najlepszą wersję z cukrem, wanilią lub cynamonem, łatwo przygotujesz w domu.

Składniki: 200 g mąki pszennej, 100 ml mleka, 20 g drożdży, 1 jajko, 1 żółtko, cukier waniliowy, 100 g masła, 125 g cukru, sól

Przygotowanie: Mąkę, sól, cukier waniliowy, jajko i żółtko miksuj na wolnych obrotach. Lekko podgrzej mleko i połącz je z drożdżami. Wlej zawiesinę do mieszaniny mąki i jajek. Zagnieć i odstaw na około 30 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dodaj masło i cukier. Ponownie zagnieć. Zostaw do wyrośnięcia. Piecz około 2 minuty w rozgrzanej gofrownicy. Jedna porcja to jedna, czubata łyżka ciasta. Podawaj jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Przepis pochodzi ze strony madameedith.com.

ZapiekankaZapiekanka FOT. [DAWID CHALIMONIUK] FOT. [DAWID CHALIMONIUK]

Polska chętnie przyjmuje trendy żywieniowe z całego świata. I tak jakiś czas temu zapanowała w naszym kraju moda na burgery. Jeszcze wcześniej na każdym kroku mogliśmy spotkać budkę z frytkami belgijskimi. Jednak klasycznym polskim fast foodem są oczywiście zapiekanki. Największą popularnością cieszą się od lat zapiekanki z pieczarkami, które bez trudu przygotujecie w domu.

Składniki: bagietka, pieczarki, salami (opcjonalnie), suszone zioła, żółty ser

Przygotowanie: Przekrój wzdłuż bagietkę i posyp ją przyprawami. Pieczarki i cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmaż na maśle. Nie zapomnij doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz ułóż na bułce, następnie połóż na nim plasterki salami. Delikatnie dopraw suszonymi ziołami, a na wierzchu obficie posyp startym żółtym serem. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut.