Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!
Główne właściwości
Dynia jest nie tylko sama w sobie niskokaloryczna - 100 g zawiera zaledwie 28 kcal - lecz także wspomaga odchudzanie. Dzieje się tak dzięki zawartym w niej składnikom odżywczym i witaminom, między innymi B-karotenie i witaminom z grupy B. Dodatkowo dynia działa odkwaszająco na organizm i wspomaga układ odpornościowy.
Pestki dyni
W Polsce sezon na dynię trwa od końca września do końca stycznia. Dostępne cały rok są natomiast pestki dyni, które także są bardzo zdrowe. Pestki to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają miażdżycy. Olej z pestek dyni wspomoże pracę wątroby i układu naczyniowo-sercowego. Natomiast zawarta w pestkach witamina B3 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Coś dla panów
Duże ilości cynku zawarte w pestkach pomogą nam też zadbać o cerę. Wzmocnią ją, rozjaśnią i wygładzą. Ale przede wszystkim pomogą panom zadbać o ich sprawność seksualną. Cynk jest nazywany męskim pierwiastkiem - wydłuża żywotność plemników i chroni prostatę.
Przechowywanie dyni
Dynia jest bardzo wdzięcznym tematem kulinarnym. Możemy z niej przygotowywać zarówno dania jarskiej, jak i mięsne. W odpowiednich warunkach - w suchym, chłodnym, zaciemnionym miejscu - można przechowywać ją nawet przez kilka miesięcy. Można ją także mrozić.
A co warto wiedzieć o innych owocach i warzywach? Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić suszone śliwki do swojej diety!