Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!
(Nie tylko) dla laików
Zacznijmy od podstaw. Zanim przystąpisz do kulinarnych eksperymentów i oczarujesz rodzinę swoimi nowymi umiejętnościami, upewnij się, że wiesz, jak rozpoznać... ugotowane jajko! Myślisz, że to takie oczywiste?
Zrzędliwa ciotka i tak będzie miała powody do narzekania. Nie dostarczaj jej nowych. Lepiej, żeby przy świątecznym stole nie okazało się, że połowa dań jest surowa.
Jajko ugotowane uwielbia... tańczyć! Po wyjęciu z wody zakręć nim na blacie kuchennym i sprawdź czy lubi kręcić piruety.
Cały przepis znajdziesz tutaj
Dla kilkulatków i niejadków
Dorośli domownicy i goście zjedzą wszystko. Choćby dlatego, żeby nie sprawić ci przykrości. Trudności pojawią się, kiedy do stołu zasiądą najmłodsi. To im się nie podoba, to jest niesmaczne, a tamto brzydkie. Mamy na to sposób. Oczaruj dzieci Minionkami!
Kiedy maluchy zobaczą je w wielkanocnym koszyczku, szybko się ich nie pozbędziesz. Przygotuj się na zabawy między talerzami. To będzie większa atrakcja nawet od śmigusa-dyngusa!
Cały przepis znajdziesz tutaj
Dla wielbicieli tradycji
Nigdy nie ozdabiałeś pisanek, zawsze kupowałeś gotowe albo robiła to twoja babcia. Chcesz się jej przypodobać? Tym razem wyręcz ją z tego obowiązku. Ona i tak ma co robić w kuchni przed świętami. Oczaruj babcię własnoręcznie ufarbowanymi jajkami. Wykorzystaj naturalne składniki - łupiny cebuli, które zostaną po sałatce jarzynowej.
Cały przepis znajdziesz tutaj
Kiedy farbowanie za pomocą obierek z cebuli będziesz mieć w małym palcu, możesz pogłębić swoje umiejętności. Rodzina, z babcią na czele, będzie w szoku, kiedy dowie się, że te intensywnie niebieskie jajka farbowałeś czerwoną kapustą!
Cały przepis znajdziesz tutaj
Dla chcących przypodobać się teściowej
Babcię z pewnością oczarujesz własnoręcznie ufarbowanymi pisankami. Jednak jest jedna osoba w rodzinie, dla której nawet to będzie za mało. Teściowa. Niby się lubicie, niby się do siebie uśmiechacie, ale nie zawsze słyszysz ciepłe słowa, kiedy próbuje twoich dań.
Doskonale wiesz, że kiedy podasz jej jajka z majonezem nie zapunktujesz. Chcesz, żeby zaniemówiła z wrażenia? Zaserwuj jej jajka w burakach faszerowane awokado! Brzmi wykwitnie, prawda?
Wesołych Świąt!
Cały przepis znajdziesz tutaj