Bez selera ani rusz! Nie obejdzie się bez niego żadna dieta

Korzeń selera należy do najmniej kaloryczny warzyw. Przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. Ale to nie jedyne jego zalety. Korzeń dodany do zupy nadaje jej wyjątkowy smak i może nawet zastąpić sól. Wyrzucając go z wywaru popełniamy wielki błąd. Dlaczego jeszcze warto go jeść?

Kobieca strona Gazeta.pl - Polub nas!

Seler przede wszystkim oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza metabolizm i likwiduje zaparcia. Oto kilka selerowych propozycji, które wspomogą odchudzanie i pomogą na różne dolegliwości.

Dla osób na diecie

Za pomocą sokowirówki przygotuj sok z umytego, obranego korzenia selera i jednego jabłka. Zamiast bulwy możesz wykorzystać nać selera - mają takie same właściwości odżywcze. Pij codziennie przed śniadaniem.

Dla kobiet w okresie menopauzy

Do szklanki wrzątku dodaj pół łyżeczki mielonego selera. Odstaw na 10 godzin. Pij jedną łyżkę mikstury cztery razy dziennie. Kurację warto stosować minimum przez miesiąc.

Dla osób cierpiących na reumatyzm

Do pół litra wrzącej wody dodaj łyżkę startego korzenia selera. Mieszaninę zamknij na pięć godzin w szczelnym słoiku. Pij dwie łyżki 30 minut przed każdym posiłkiem.

Więcej o: