O tym, że dobry sen jest ważny dla naszego zdrowia, nie trzeba nikomu przypominać. Ale co zrobić, kiedy mimo zmęczenia nie nadchodzi? Rozwiązań jest wiele - od aromaterapii i relaksującej muzyki po usypiające tabletki, które powinny być ostatecznością.
Zanim sięgniemy po tak zdecydowany środek, warto najpierw wypróbować naturalnych metod - zwłaszcza, jeśli są tak łatwe i szybkie w zastosowaniu, jak bananowy napar.
Wypicie takiej "herbatki" na godzinę przed położeniem się do łóżka ma pomóc w szybszym zaśnięciu i wstaniu bardziej wypoczętym.
Jej przygotowanie jest banalnie proste - jedyne czego potrzebujemy to garnuszek z wodą, nóż i ewentualnie szczypta cynamonu. No i oczywiście sam banan - koniecznie z ekologicznej uprawy, bo będziemy go używać razem ze skórką.
Sposób przygotowania:
1. Nalej wody do garnuszka i zagotuj ją.
1. W międzyczasie dokładnie umyj nieobrany owoc.
2. Odetnij jego oba końce - skórkę zostaw.
4. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej całego banana i gotuj przez 10 minut.
5. Po upływie tego czasu przelej napar do filiżanki i jeśli masz ochotę dodaj do smaku szczyptę cynamonu.
6. Wypij, kiedy tylko ostygnie na tyle, by się nie poparzyć.
Ugotowanego w ten sposób banana można oczywiście zjeść - solo albo jako dodatek na przykład do owsianki czy grzanki z masłem orzechowym.
Banany są bogate w potas i magnez, czyli minerały potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Odpowiedni poziom tych pierwiastków, które bardzo łatwo "znikają" z organizmu pod wpływem stresu, pomaga się zrelaksować i rozluźnić mięśnie, co w konsekwencji ułatwia zasypianie.
Oprócz tego w skórce bananow, która zawiera najwięcej dobroczynnych minerałów, znajduje się też tryptofan. To aminokwas, który powoduje, że po jedzeniu - na przykład świątecznego obiadu czy pieczonego indyka - czujemy się senni.
Według informacji z portalu Littlethings.com, dla najlepszych efektów powinno się pić bananową "herbatkę" na godzinę przed snem, ale nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby ją spożywać o jakiejkolwiek innej porze.
Ważne jest też, żeby nie używać do jej zaparzania owoców z niepewnego źródła. W ich skórce mogą się magazynować ewentualne pestycydy, które w trakcie gotowania przedostałyby się do wody.
Zobacz też:
Masz problem z zasypianiem? 4-7-8: te cyfry to klucz do zaśnięcia w mniej niż minutę [INSTRUKCJA]