Czy naturalne barwniki do jajek działają? Sprawdziliśmy [MYKI Z INTERNETU vs. RZECZYWISTOŚĆ]

Co roku widzimy w sieci piękne zdjęcia soczyście kolorowych pisanek pofarbowanych naturalnymi barwnikami. One naprawdę działają? Sprawdzamy, czy rzeczywiście warzywa i owoce mają w sobie taką moc.

Zapewne każdy z nas choć raz trafił przed Wielkanocą na zdjęcie przedstawiające wręcz "magiczne" właściwości barwiące owoców i warzyw. Zwolennicy naturalnych barwników w kontrze stawiają zawsze syntetyczne barwniki. W naszej redakcji furorę zrobiło to zdjęcie:

Jak to z "magicznymi" sposobami z internetu bywa, podeszliśmy jednak do niego z dużą podejrzliwością. Zaintrygowały nas wyraziste lazury z kapusty i soczyste róże z buraka. Postanowiliśmy wszystkie przedstawione powyżej sposoby przetestować w naszym studio.

Byliśmy pozytywnie zaskoczeni. Jak się okazało, większość warzyw faktycznie farbuje, ale kolory nie są tak intensywne jak na powyższym zdjęciu. Największą różnicę możemy zaobserwować używając barwnika z jagód - zamiast głębokiego granatu otrzymujemy "kosmiczny" fiolet, ale to akurat uważamy za duży plus! Rozczarowała nas całkiem pietruszka, która nie zadziałała wcale...

Jeśli macie swoje sposoby na naturalne farbowanie jajek, podzielcie się nimi w komentarzu, a tymczasem podajemy nasze sposoby:

#1 Czerwona kapusta

Wrzuć do garnka posiekaną ćwiartkę czerwonej kapusty. Dodaj litr wody oraz dwie łyżki octu winnego. Gotuj ok. pół godziny. Następnie wrzuć jajko do szklanki i zalej powstałą miksturą. Jajko powinno złapać kolor już po 10 minutach, ale dla lepszego efektu możesz zostawić je na dłużej.

#2 Curry

Zagotuj litr wody i wsyp dwa opakowania curry. Wrzuć do garnka surowe jajko i gotuj w barwniku przez ok. 15 minut.

#3 Burak

Wrzuć do garnka pokrojonego buraka i dodaj pół litra wody oraz 2 łyżki octu winnego. Wrzuć jajko do szklanki i postępuj tak, jak w przypadku czerwonej kapusty.

#4 Cebula

Obierz cebulę i wrzuć łupiny do garnka. Następnie zalej je wodą i dodaj 2 łyżki octu. Wrzuć surowe jajko i gotuj ok. 20 minut.

#5 Kawa

Wlej do garnka litr wody i dodaj kawę. Gdy mieszanka się zagotuje, wrzuć surowe jajko i gotuj ok. 20 minut.

#6 Mrożone jagody

Rozpuść mrożone jagody w garnku i dodaj trochę wody. Wrzuć surowe jajko i gotuj ok. 15 minut.

#7 Pietruszka

Zblenduj pęczek pietruszki i dodaj wodę. Umieść jajko w szklance, zalej powstałą miksturą i zostaw na 4h.

Efekt pojedynku "Internet kontra rzeczywistość" najlepiej obrazuje to zdjęcie:

Sprawdzamy, czy naturalne barwniki rzeczywiście działająSprawdzamy, czy naturalne barwniki rzeczywiście działają Fot. Gazeta.pl