Myj owoce przed jedzeniem. Dzięki temu unikniesz wielu groźnych chorób

Mycie owoców to nie fanaberia, ale konieczność. Oczyszczając owoce przed spożyciem oszczędzimy sobie zachorowania na wiele chorób - niebezpiecznych szczególnie dla najmłodszych i seniorów.

Lato przyszło w tym roku wcześniej. Owoce rosną w hurtowych ilościach nie tylko w przydomowych ogródkach, ale i poza nimi. Któż, podczas wycieczki do lasu, nie skusiłby się na pyszne czarne jagody, aromatyczne poziomki, a także dzikie maliny i jeżyny? Jeśli jednak zjadamy owoce prosto z krzaka - tym bardziej, że często robimy to brudnymi rękami - może się jednak skończyć dla nas bardzo nieprzyjemnie.

Owoce i salmonella

Nie zawsze to, co znajduje się na owocach widać gołym okiem tak, jak piasek czy ziemię. O wiele groźniejsze jest dla nas to, czego zobaczyć nie możemy. Dlatego właśnie mycie owoców jest tak istotne.

Owoce, zwłaszcza te rosnące bliżej gruntu, jak jagody czy poziomki w lesie, a także truskawki na grządce, mogą na swojej skórce skrywać szkodliwe bakterie i wirusy. Wśród nich są często główni "sprawcy" zatruć pokarmowych - odzwierzęce pałeczki jelitowe salmonella, bakterie e.coli, a także rotawirusy.

W wyniku zakażenia tymi drobnoustrojami mamy najczęściej umiarkowane problemy żołądkowe, w tym nudności, wymioty, bóle brzucha i biegunkę. Jeśli objawy nie są bardzo dokuczliwe, wystarczy leczyć się tradycyjnymi domowymi sposobami - nawadniać się i jeść węgiel leczniczy. Jeśli coś nas niepokoi, najlepiej zasięgnąć porady lekarza.

Niekiedy jednak, zwłaszcza gdy zanieczyszczone owoce zje dziecko lub senior, objawy mogą się pogłębić, a stan pacjenta pogorszyć na tyle, że będzie zagrażał życiu. W takim wypadku niezbędny jest zwykle pobyt w szpitalu.

Owoce - uwaga nie tylko na tasiemce!

Bąblowica to choroba odzwierzęca, którą wywołuje tasiemiec bąblowiec. Na zdjęciu mikroskopowym są widoczne maleńkie tasiemce, które 'wykluły' się z cystBąblowica to choroba odzwierzęca, którą wywołuje tasiemiec bąblowiec. Na zdjęciu mikroskopowym są widoczne maleńkie tasiemce, które 'wykluły' się z cyst Fot. Shutterstock

Zatrucia bakteryjne i wirusowe zwykle rozwijają się szybko i równie szybko mijają. Tymczasem jedzenie niekiedy nieumyte owoce mają na swojej powierzchni o wiele niebezpieczniejszych "lokatorów" - pasożyty.

Leśne owoce, zwłaszcza jagody i poziomki, które rosną bliżej gruntu, to jedno z głównych źródeł zakażenia bąblowicą, chorobą, wywoływaną przez maleńkie tasiemce, wydalane wraz ze zwierzęcym kałem. Nie jest jednak prawdą, że ich nosicielami są tylko lisy. W rzeczywistości przenoszą ją bowiem również psy - także te domowe. Do zakażenia może dojść nie tylko w wyniku jedzenia owoców, ale także poprzez kontakt z ziemią lub wodą, a także samym zwierzęciem, które jest nosicielem tasiemca.

Niestety, choroba rozwija się dosyć długo - od 5 do nawet 15 lat, a jej wczesne wykrycie, ze względu na brak wyraźnych objawów, jest mało prawdopodobne. Głównym objawem choroby jest torbiel, która zazwyczaj pojawia się w wątrobie, a rzadziej w płucach, śledzionie kościach lub mózgu.

Więcej na temat bąblowicy>>

Bardzo częste są również zarażenia toksoplazmozą, wywoływaną przez pierwotniaki Toxoplasma gondii. Zresztą jest duże prawdopodobieństwo, że kiedyś już mieliście z nią "kontakt". Według niektórych szacunków, zarażonych może być lub była kiedyś nawet połowa populacji naszego globu. Większość osób przechodzi ją jednak łagodnie i nabywa odporność.

Toksoplazmoza jest jednak szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, zwłaszcza tych, które nigdy na nią nie zachorowały. W wyniku zachorowania dochodzi bowiem do poważnych i nieuleczalnych wad płodu.

Więcej o toksoplazmozie>>

Czytaj również:

Te potwory żyją w nas! Uwaga! Wyjątkowo odrażające!

Więcej o:
Komentarze (8)
Myj owoce przed jedzeniem. Dzięki temu unikniesz wielu groźnych chorób
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • siwywaldi

    Oceniono 6 razy 6

    Ponieważ bąblownica rozwija się długo, czyli od 5 do 15 lat, jagody należy jeść dopiero po 70-tce.
    Wtedy zarazki mogą nam naskoczyć, bo i tak pierwszych objawów nie dożyjemy :-))

  • kmrp

    Oceniono 7 razy 5

    Bo w ciągu minuty
    Już leżał otruty
    Gdy jagody zjadł.
    Ocaliłby życie
    Gdyby przed spożyciem
    Straszny zmył z nich jad.

  • izopropanol

    Oceniono 12 razy 2

    No i jeszcze kleszcze, nie zapominajcie o kleszczach mordercach.

  • jr968

    Oceniono 1 raz 1

    Właśnie dzięki temu w choroby się wpędzamy. Ciekawe, ile dziko żyjących szympansów choruje na choroby bezpośrednio związane z niemyciem przez nich owoców, jakie zjadają. Ech, no przecież jest już praca naukowa o tym, jak szympansy własnie zaczęły chorować po tym, jak zaczęto im podawać w niewoli myte owoce. Powód? Witamina b12 (witamina brudu) i osłabiony system odpornościowy. No, to myjcie sobie te owoce, ale potem nie narzekajcie na alergie, astmy, zawały, nowotwory i... depresje.

  • Gość: yyy

    Oceniono 1 raz 1

    Myślę, że dla wielu fanaberią jest mycie czegokolwiek, a zwłaszcza siebie.

  • cup_of_t

    0

    Kiedys jedna z podstawowych rzeczy, ktore uczono dzieci bylo mycie rak i mycie owocow i warzyw przed jedzeniem.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX